Marktanalyse 04-12-2011

Technische analyse

De trend op de uurgrafiek is opnieuw sterk stijgend. Op een paar dagen tijd is de sterk overkochte situatie overgegaan is een overkochte situatie.

sp500uur

De trend op de daggrafiek is ook opnieuw stijgend.

sp500dag

Breadth

De NYSE advance / decline issues zijn opnieuw aan het stijgen.

Nyad

Het aantal aandelen die zich boven hun 50 ma bewegen zijn ook sterk gestegen.

20ma

De S & P 500 sluit de week af met een winst van 7,39 %.
De S & P 500 heeft deze week een sterke remonte ingezet. Op maandag en woensdag zagen we stijgingen van nagenoeg 4 %. De weerstand van de vorige steunzone op 1200 en de 50 ma op 1206 werd zonder omzien doorbroken en we stevenen af naar de 200 ma op 1265. Deze horde moet nu ingenomen worden voor we verder kunnen stijgen naar de vorige top op 1292.
De New Highs zijn opnieuw in stijgende lijn terwijl de new lows beperkt blijven.

HighLow

Sentiment

Het beleggerssentiment geeft een gemengd beeld, de Buls dalen en sluiten de week af op 44,2%. Het aantal Bears dalen ook en eindigen op 30,5 %.

investorintelligence

Besluit

De S & P 500 sluit de week af met een winst van 7,39 %.
De aandelenmarkten kregen de wind in de rug nadat de centrale banken van Europa, Amerika, Engeland, Japan, Zwitserland en Canada aankondigden om goedkoper (dollar)liquiditeit te verschaffen aan de Europese banken.
Daarnaast kondigde de Chinese centrale bank aan om de minimale kapitaalratio’s voor banken voor het eerst in bijna 3 jaar te versoepelen.
Beleggers trekken zich ook op aan de verwachting dat er op de Europese top van 9 december eindelijk eens duidelijke taal zal gesproken worden. De schuldencrisis binnen de eurozone heeft nu wel lang genoeg geduurd, en gehoopt wordt dat de beleidsmakers eindelijk concrete maatregelen gaan aankondigen om de crisis te bezweren.
Verder was er het positieve nieuws dat de Amerikaanse werkloosheidsgraad in november tegen de verwachtingen in is gedaald van 9 naar 8,6 procent. Het cijfer is het laagste sinds maart 2009.

Alle sectoren sluiten de week af met winst.
De grootste winnaars waren de risicovolle sectoren Energy (10,08 %), Financials (9,49 %) en Materials (8,48 %).
Het minst presteerden de defensieve sectoren Utilities (3,93 %), Consumer Staples (4,43 %) en Telecom (5,76 %).

sector


Strijd tegen eurocrisis wordt volgens Merkel een marathon
Er is geen hoop op een snelle oplossing, de strijd tegen de eurocrisis wordt volgens Merkel een marathon die over een periode van verschillende jaren moet worden gelopen. Volgens de Duitse kanselier is er geen sprake van een snelle oplossing voor de crisis, zij blijft dan ook tegenstander van een snelle actie om de crisis proberen te bezweren. Een dergelijke aanpak loont zich volgens Merkel niet. Een marathon lopen is lang en hard, maar het is belangrijk om zich vanaf de start het einddoel goed voor ogen te houden. Merkel dringt nogmaals aan op de vorming van een fiscale unie als oplossing van de eurocrisis.

Meeste economen houden nog steeds rekening met deflatiescenario
De meeste economen houden nog steeds rekening met een deflatiescenario in de Verenigde Staten, hoewel de meest recent gepubliceerde macro-economische indicatoren weer leken mee te vallen. Chris Rupkey, economist bij Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ Ltd, is van mening dat de opleving na de recessie die officieel in juni 2009 stopte nog nooit zo aarzelend verliep. Rupkey gelooft dat we telkens opnieuw weer geloven dat het einde van de problemen in zicht is, waarna er nieuwe problemen opduiken. Telkens weer lijkt het herstel binnen handbereik te liggen, waarna het opnieuw vervaagt.

Belgische staatsobligaties stijgen voor de vierde dag op rij
De overgang van november naar december is voor de Belgische staatsobligaties een goede periode gebleken. Na een rampzalige daling vorige week, gingen de koersen deze week stijgen. Belgische staatsobligaties stegen gisteren zelfs voor de vierde dag op rij, dit in reactie op het nieuws dat er nu toch een regering in de maak is. Daarmee zou een einde komen aan een impasse die in totaal 536 dagen heeft geduurd. Overigens blijft de spread tussen Duitse en Belgische staatsobligaties nog steeds relatief groot. Het rendement op de 10-jarige bedroeg nog 4,93%, of 8 basispunten minder dan woensdag.