Marktanalyse 08-05-2011
Technische analyse
De trend op de uurgrafiek is opnieuw dalend.
De daggrafiek is nog steeds stijgend.
Breadth
De NYSE advance / decline issues zijn ook aan het dalen.
Het aantal aandelen die zich boven hun 50 ma bevinden zijn opnieuw aan het dalen.
Deze week was er alleen op vrijdag een positieve dag. We sluiten de week af met een verlies van - 1,72%. De index bevindt zich nu op de steun van de vorige toppen en de 20 ma (1335). Daarna volgt er steun van de 50 ma (1320). Verderop is er nog steun van de bodem van vorige week op 1295, daarna volgt het dieptepunt van maart op 1249 en de 200 ma op 1226. De eerste weerstand is er nu van de nieuwe top op 1370.
Sentiment
Het beleggerssentiment is deze week opnieuw lichtjes gestegen en de Buls sluiten de week af op 54,9%. Ook het aantal Bears zijn gedaald en eindigen op 16,5 %.
Besluit
De S&P 500 sluit de week af met een verlies van -1,72 %.
Het was een slechte week voor de aandelenbeurzen. Vooral de energie en grondstoffen gerelateerde aandelen werden hard getroffen.
Slechts 2 sectoren wisten de week af te sluiten met winst, terwijl 8 sectoren verliezen noteerden.
Healthcare (0,62 %) en Utilities (0,28 %) waren de enige winnaars deze week.
De grootste verliezen werden genoteerd door Energy (-6,95 %), Materials (-3,77 %) en Financials (-1,72 %).
De Amerikaanse werkloosheidscijfers waren weliswaar beter dan verwacht, maar daarmee zijn zeker nog niet alle problemen opgelost. Eigenlijk is de jobcreatie nog steeds onvoldoende om de werkloosheidsgraad te doen dalen.
De Verenigde Staten hebben een aantal maanden van meer dan 200.000 nieuwe jobs per maand nodig alvorens er van een opklaring sprake kan zijn.
Periode van lage rentevoeten kan echter de rug zijn ondanks uitspraken ECB
De stijging van de olieprijzen wakkert de inflatievrees opnieuw aan, hetgeen betekent dat de druk op de rente opnieuw kan toenemen. Mogelijk gaat de ECB in juli de basisrente opnieuw met een kwart procent verhogen. Jose Manuel Gonzalez-Paramo, bestuurder van de ECB, is van mening dat de periode van lage rentevoeten voor geruime tijd echter de rug kan zijn. Hij verwacht namelijk niet dat de grondstoffenprijzen fors gaan corrigeren. ECB president Trichet bevestigde dat de energie- en grondstoffenprijzen de inflatie aanwakkeren. Het is volgens Trichet belangrijk dat de tweederangseffecten van de inflatie worden voorkomen, zodat een rentestijging onvermijdelijk kan zijn.
Zilverprijs kan terugvallen richting 30 dollar De zilverprijs was in de afgelopen vier maanden met 57% gestegen en dat was de sterkste stijging van de 19 grondstoffen die in de Thomson Reuters CRB Index zijn opgenomen. Over een periode van drie dagen daalde de zilverprijs met bijna 27% en dat was dan weer de sterkste daling sinds februari 1983. Ongeveer een derde van de eerder opgebouwde winst ging opnieuw verloren. De zilverprijs kan nu terugvallen richting 30 dollar, zo denken heel wat analisten. Pas in die buurt zou opnieuw weer wat koopdruk kunnen loskomen. De vraag is echter of de zilverprijs opnieuw snel gaat herstellen.
Voedingsprijzen wereldwijd opnieuw in de buurt van recordniveau in april
De voedingsprijzen bevonden zich wereldwijd vorige maand opnieuw in de buurt van een recordniveau, zo blijkt uit de cijfers die door de Food and Agriculture Organization werden gepubliceerd. De index bestaande uit 55 grondstoffen stond vorige maand op 232,10 punten, ten opzichte van 231 punten in maart. In februari bereikte de index op 237,20 een historisch recordniveau. De levensduur in de Verenigde Staten steeg in april aan het snelste tempo sinds december 2009. Die stijging moet worden bekeken over een periode van twaalf maanden.
Duitse rente opnieuw lager
Het rendement op de Duitse staatsobligatie met een looptijd van 2 jaar stond gisteren op 1,78%, of een daling met 13 basispunten ten opzichte van de dag voordien. Het rendement op de 10-jarige Duitse staatsobligatie bedroeg 3,23%, of een daling van 7 basispunten. De spread tussen de 2- en de 10-jarige basisrente daalde met 6 basispunten tot nog 145 basispunten. Het feit dat het rendement op de kortlopende staatsobligaties sneller daalde dan dat op de 10-jarige geeft aan dat de verwachting dat de rente gaat worden verhoogd opnieuw is afgenomen.
ECB probeert financiële markten niet te verontrusten
De Bank of England hield gisteren de basisrente ongewijzigd op het niveau van 0,50%. Ook de Europese Centrale Bank hield haar basisrente ongewijzigd op 1,25%. De ECB probeert de financiële markten niet te verontrusten door de rente te snel te verhogen. Toch kan niet worden ontkend dat de wereldwijde rente-evolutie stijgend is en dat vooral in de emerging markets. Gisteren verhoogden zowel de Filippijnen als Maleisië de basisrente, eerder deze week trok India de basisrente zelfs met een half procent op. Verwacht wordt dat ook China de rente binnenkort gaat verhogen.
Paniekverkopen op de grondstoffenmarkten: zilver sleurt olie en koper mee in zijn val
Deze week was er sprake van paniekverkopen op de grondstoffenmarkten: zilver sleurde olie en koper mee in zijn val. De correctie begon inderdaad afgelopen maandag al in de zilver pits. Vervolgens bleek elke reden goed genoeg om winst te nemen op posities in grondstoffen. De vrees voor een economische groeivertraging bracht de grote speculanten er toe om hun winsten te verzilveren. Vanaf de piek is de zilverprijs op weekbasis ruim 27% goedkoper geworden, inclusief een koersval met 10% gisteren alleen al. De paniekverkopen bij zilver dwong de verkopers ook de posities in andere grondstoffen af te bouwen.