Marktanalyse 10-07-2011
Technische analyse
De trend op de uurgrafiek is nog steeds stijgend.
Ook de trend op de daggrafiek blijft stijgen.
Breadth
De NYSE advance / decline issues blijven sterk presteren.
Het aantal aandelen die zich boven hun 50 ma bevinden bereiken overkocht gebied.
De S & P 500 sluit de week af met een stijging van 0,31 %.
Na de sterke stijging van vorige week heeft de index nood aan een rustpauze. deze rustpauze kan zich voordoen onder de vorm van een zijwaartse beweging ofwel door een kleine pullback. Technisch is het plaatje nog hetzelfde zoals vorige week met als eerste weerstand de vorige top van april op 1370. De eerste steun is er van de 50 ma die zich nu op 1317 bevindt, verderop is er nog steun van de 20 ma op 1298 en de 200 ma op 1272.
De New Highs bereikten deze week een piek boven 400.
Sentiment
Het beleggerssentiment is deze week opnieuw gestegen en de Buls sluiten de week af op 40,9%. Het aantal Bears zijn opnieuw lichtjes gedaald en eindigen op 24,7 %.
Besluit
De S & P 500 sluit de week af met een stijging van 0,31 %.
Na de sterke stijging van vorige week heeft de index nood aan een rustpauze. Deze rustpauze kan zich voordoen onder de vorm van een zijwaartse beweging ofwel door een kleine pullback.
De meer risicovolle activaklassen presteren nog steeds beter dan de defensieve. Dit is positief voor de aandelenmarkten.
5 sectoren sluiten de week af met winst, terwijl er ook 5 sectoren verliezen leden.
De winnaars waren Technology(1,59 %), Materilas(1,28) en Energy (0,94 %).
De sectoren Telecom(-1,27 %), Financials (-1,13 %) en healthcare (-0,52 %) waren de grootste verliezers.
Kredietwaardigheid Portugal naar 'junkstatus'
Moody's heeft zijn oordeel over de kredietwaardigheid van Portugal met vier stappen verlaagd. Portugal zakt naar het niveau Ba2, en heeft daarmee een 'junk' (rommel)status. Volgens de kredietbeoordelaar bestaat er een groot risico dat het land een volgende ronde van staatssteun nodig heeft, voordat het kan terugkeren naar de kapitaalmarkt. Ook vreest Moody's dat Portugal niet in staat is om de bezuinigingsslag te maken die nodig is om de begroting weer op orde te krijgen. Het noodlijdende land heeft hierover verregaande afspraken gemaakt met de EU en het Internationaal Monetair Fonds (IMF), om in aanmerking te komen voor een lening uit het noodfonds.
Groei industrie Eurozone zwakt af, Duitsland groeit
De industrie en dienstensector in de Eurozone zijn in juni minder sterk gegroeid dan vorige maand. Dit is de derde maand op rij dat de dienstensector minder sterk groeit. Dit is vandaag bekend gemaakt door marktonderzoeker Markit in een voorlopige raming. De inkoopmanagersindex voor de dienstensector liet een daling zien van 53,7 van 56 vorige maand. Analisten verwachtte een index van 54,2. Dit is het laagste niveau sinds oktober 2010. Frankrijk liet een afkoeling van de groei zien, waar Duitsland een toename van de groei was gerealiseerd. Voor Spanje en Italië staat de index onder de 50 waardoor een krimp is te constateren.
FED zit gevangen in vicieuze cirkel
De financiële markten werden in de afgelopen weken door twee thema’s gedomineerd: de Europese begrotingscrisis en de signalen die er op wijzen dat de Amerikaanse economie aan het vertragen is. NIBC: “De FED zit gevangen in een soort vicieuze cirkel. De politiek van monetaire verruiming kan nu worden stopgezet, maar zal worden hervat wanneer de signalen die wijzen op een nieuwe recessie sterker zouden worden. Maar nieuwe aankopen van staatsobligaties zouden de inflatie naar omhoog duwen, waardoor de economische opleving nogmaals in gevaar kan komen. Het zal niet zo makkelijk zijn om deze vicieuze cirkel te onderbreken. We gaan er overigens van uit dat de rente in de Verenigde Staten nog geruime tijd laag zal blijven.”
Portugal krijgt steuntje in de rug
De Europese Centrale bank (ECB) versoepelt tot nader order de eisen die worden gesteld aan Portugees staatspapier. Dat liet ECB-president Jean-Claude Trichet donderdag weten. Dit betekent dat Portugese staatsleningen ook bij een verdere afwaardering door kredietbeoordelaars voorlopig kunnen worden gebruikt als onderpand voor leningen bij de ECB. Eerder deze week verlaagde kredietbureau Moody's de rating van Portugal tot 'junk'. De ECB mag obligaties met zo'n lage waardering normaal gesproken niet accepteren als onderpand. De ECB maakte eerder dezelfde uitzondering voor de schulden van Griekenland en Ierland. Fel gekant De centrale bank blijft fel gekant tegen elke vorm van herstructurering van de Griekse schuld die door kredietbeoordelaars als een wanbetaling wordt opgevat, benadrukte Trichet. ''We zijn tegen een credit event'', aldus de centralebankpresident. De ECB bemoeit zich volgens Trichet niet met de pogingen om private investeerders een bijdrage te laten leveren aan nieuwe financiële hulp voor Griekenland. De centrale bank blijft echter tegen elke vorm van dwang, bleek uit zijn toelichting. ''Ons standpunt is niet veranderd'', stelde hij.
Italië en Spanje dreigen te worden meegetrokken in de maalstroom
Eén van de hoekstenen van de politiek van Europa bestond er tot dusver in om te beletten dat de begrotingscrisis zich van Griekenland, Ierland en Portugal zou verspreiden naar Italië en Spanje. De vraag is echter of die olievlek wel tot stilstand kan worden gebracht. Edward Hugh: “Italië en Spanje dreigen te worden meegetrokken in de maalstroom, nadat het een tijdlang er op leek dat beide landen zich veilig mochten wanen. De financiële markten beseffen echter maar al te goed dat Italië aankijkt tegen een overheidsschuld die 120% van het BBP bedraagt. Alleen al om deze schuld te stabiliseren is een groei van het BBP met 3% vereist. De echte groei zal dit jaar echter minder dan 1% bedragen, zodat volgende jaren een nog forsere groei nodig zal zijn. Italië bevindt zich met andere woorden in een vieze papieren. Maar de Spaanse situatie is nauwelijks beter, maar liefst 85% van de woonkredieten heeft een variabele rentevoet. Rekening gehouden met het aantrekken van de Euribor zal het duidelijk zijn dat de problemen om de hoek loeren. Bovendien zal de tragere economische groei het moeilijk maken om de doelstellingen van de Spaanse regering wat betreft het deficiet van de overheid te realiseren.”
Nouriel Roubini: “Perfecte storm voor wereldeconomie komt in 2013 aangeraasd”
De afgelopen maanden is de goed-nieuws-show stilgevallen, we hebben weer moeten leren leven met een stroom van slecht nieuws. Op de eerste plaats raakt die verdomde Europese begrotingscrisis niet opgelost. De Verenigde Staten raken op hun beurt steeds dieper verzeild in het schuldenmoeras en ook China zit op zijn tandvlees. In een dergelijke omgeving voelt Nouriel Roubini als Dr. Doom zich vanzelfsprekend als een vis in het water. Nouriel Roubini: “De perfecte storm voor de wereldeconomie komt in 2013 aangeraasd. Ik geloof dat Europa, de Verenigde Staten en ook de andere probleemgevallen handig genoeg gaan zijn om hun lasten voor zich uit te schuiven tot 2013. Waarom dat jaar? In 2012 zijn er presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten en dan kunnen een aantal problemen niet langer meer onder de mat worden geschoven. Het probleem is uiteraard het schuldenprobleem: we zijn gestart met privé-schulden, die werden overheidsschulden en vervolgens supra-nationale schulden. Er is nu echter niemand meer die de zwartepiet nog kan overnemen, dus zullen we het moeten gaan uitzweten.”