Marktanalyse 14-08-2011

Technische analyse

De trend op de uurgrafiek is gekeerd en is nu opnieuw stijgend.

sp500uur

Ook de trend op de daggrafiek is opnieuw stijgend.

sp500dag

Breadth

De NYSE advance / decline issues blijven relatief sterk tov de index.

Nyad

Het aantal aandelen die zich boven hun 50 ma bewegen bevinden zich nu in een zeer sterk oververkocht gebied en beginnen opnieuw lichtjes te stijgen.

20ma

De S & P 500 sluit de week af met een verlies van -1,72 %.
De aandelenmarkten keken de voorbije weken tegen enorme verliezen aan. De S & P 500 verloor in 2 weken 250 punten. Dit is een gigantisch verlies op zo een korte tijdspanne. De VIX index piekte tot 48. De volatiliteit is momenteel enorm groot met dagelijkse schommelingen van 5%.
We noteerden de voorbije weken ook een enorme toename van de New Highs. De meeste schade lijkt momenteel geleden en we kunnen een opvering zien naar de 1250 - 1260 zone.

HighLow

Sentiment

Na een korte verzwakking is het beleggerssentiment deze week opnieuw lichtjes opgeveerd en de Buls sluiten de week af op 47,3%. Het aantal Bears zijn lichtjes gedaald naar 23,7 %.

investorintelligence

Besluit

De S & P 500 sluit de week af met een verlies van -1,72 %.
Politiek gekibbel en de vrees voor een slabakkende economie hebben geleid tot een bloedbad op de wereldwijde aandelenmarkten. De markten zijn op korte tijd gigantisch gedaald.
De meeste schade lijkt momenteel geleden en een 'relief bounce' behoort tot de mogelijkheden. De korte termijn indicatoren geven opnieuw een positief signaal.
De vraag die nu op ieders lippen ligt is:
Is dit nu het begin van een nieuwe berenmarkt of alleen een correctie in de huidige stierenmarkt?
Het is nu nog te vroeg om hierop te antwoorden. De volgende weken zullen meer duidelijk maken.

Bijna alle sectoren sluiten de week af met verliezen.
Alleen Materials ( 0,23 %) sloot de week positief af. De grootste verliezers waren Financials (-5 %). Energy ( -2,23 %) en Telecom (-1,99 %) De kleinste verliezen leden Healthcare(-0,65 %), Technology (-0,69 %) en Utilities (-1,01 %).

sector


Italië dreigt Europese achillespees te worden
Zowel de Italiaanse als de Spaanse obligatierente heeft de kaap van 6% in het vizier gekregen. Een verdere stijging richting 7% kan de situatie doen escaleren, boven 7% is het ook gaan mislopen in Griekenland, Ierland en Portugal. Spanje gaat in november naar de stembus en waarschijnlijk zal een nieuwe regering meer begrotingsdiscipline aan de dag leggen. Italië dreigt echter de Europese achillespees te worden. Minister Guilio Tremonti wordt nog altijd met ontslag bedreigd en zijn ontslag zou het land snel in de chaos kunnen storten. In een mum van tijd zou de obligatierente zo sterk oplopen dat de situatie eenvoudigweg onhoudbaar wordt.

Verenigde Staten moeten kiezen tussen de cholera en de pest
De Verenigde Staten moeten kiezen tussen de cholera en de pest, waardoor het in de toekomst moeilijk gaat worden om een rechtlijnige strategie te voeren. De keuze waar de VS voor staan, is eigenlijk makkelijk maar in de praktijk toch aartsmoeilijk. Het land heeft namelijk behoefte aan zowel een strategie wat de begroting betreft als aan een strategie die de toekomstige groei moet veilig stellen. Beiden zijn eigenlijk niet met elkaar te verzoenen. Jeffrey Garten, professor aan de Yale School of Management, is van mening dat de uitdagingen waar de VS mee worden geconfronteerd veel verder reiken dan de huidige crisis.

JPMorgan Chase & Co blijft geloven in commodities
JPMorgan Chase & Co blijft geloven in commodities, ook al dreigt de wereldeconomie aan een trager tempo te gaan groeien. De vraag is echter groot genoeg om alleszins voorlopig verdere prijsstijgingen te rechtvaardigen. Colin P. Fenton en Matthew Lehmann van JPMorgan Chase & Co zien op de eerste plaats de goudprijs doorstijgen naar 1800 dollar per troy ounce, ten laatste tegen het einde van dit jaar. Maar ook andere grondstoffen bieden zeker nog kansen. De prognose voor de koperprijs bedraagt 10.000 dollar per ton, zodat er nog voldoende stijgingsruimte voorhanden is.

Goudprijs fors hoger, koperprijs stabiel en olieprijs lager
In de elektronische handel van de New York Mercantile Exchange is de prijs voor US Crude vanmorgen teruggevallen tot 84 dollar per vat. Vorige week werd een vat ruwe olie 9,20% duurder. De goudprijs profiteert opnieuw van de onrust op de financiële markten. De prijs voor een troy ounce goud stijgt vanmorgen met 3%, waardoor voor het eerst de kaap van 1700 dollar werd bereikt. Zilver, tot dusver een achterblijver, gedraagt zich opnieuw erg volatiel. Een troy ounce zilver werd bijna 5% duurder en kost nu opnieuw meer dan 40 dollar per troy ounce. Koper, dat vorige week 8% goedkoper werd, noteert 0,20% hoger.

Groei economie VS lager dan gedacht
De groei van de Amerikaanse economie valt tegen. Dat valt op te maken uit de dinsdag gepubliceerde verklaring van het stelsel van centrale banken, de Fed. Volgens de Fed, die de rente ongemoeid liet, blijft het herstel van de Amerikaanse economie langzaam gaan. De economie groeit dit jaar ''aanzienlijk'' minder dan eerder voorspeld, aldus de Fed. Ook de Amerikaanse arbeidsmarkt is de afgelopen tijd weer verzwakt. Omdat voor de komende kwartalen een geringere groei wordt verwacht, zal ook de werkloosheid in een langzamer tempo teruglopen. Om de economie te stimuleren, houdt de Fed de rente laag, in ieder geval tot medio 2013. De goudprijs maakte daardoor een nieuw sprongetje. De Dow-Jonesindex sloeg om van winst naar verlies, nadat de boodschap van de Fed was gepubliceerd.

Europees beleggersvertrouwen daalt aan snelste tempo ooit
De gebeurtenissen van de afgelopen week hebben de beleggers uiteraard niet onberoerd gelaten. Het Europees beleggersvertrouwen daalde in augustus aan het snelste tempo ooit. Marc Ostwald, fixed-income strateeg bij Monument Securities Ltd. in Londen, is van mening dat de beleggers de aanhoudende onzekerheid omtrent de schuldenproblematiek meer dan beu zijn. De Sentix-index die het vertrouwen van de beleggers meet staat op minus 13,50, ten opzichte van een stand van 5,30 in juli. Sentix verwacht dat deze index nog verder gaat afbrokkelen.