Marktanalyse 20-11-2011

Technische analyse

De index bevindt zich nog steeds in een kanaal wat resulteert in een op- en neergaande trend op de uurgrafiek.

sp500uur

De trend op de daggrafiek is nu dalend.

sp500dag

Breadth

De NYSE advance / decline issues blijven sterk.

Nyad

Het aantal aandelen die zich boven hun 50 ma bewegen zijn aan het dalen.

20ma

De S & P 500 sluit de week af met een verlies van -3,81 %.
De S & P 500 beweegt zich nog steeds in de zone tussen pakweg 1200 - 1300. Het sluit de week af juist boven de steun van de stijgende 50 ma op 1206. Weerstand is er nog steeds van de 200 ma op 1270 en de vorige top op 1292. Indien de 50 ma en de onderkant van het kanaal op 1200 doorbroken wordt, kunnen we verder afglijden naar de volgende grote steunzone op 1120.
Ondanks de sterke daling deze week is er nog steeds geen toename van de New Lows, wat heel positief is.

HighLow

Sentiment

Het beleggerssentiment blijft verbeteren en de Buls sluiten de week af op 47,4%. Het aantal Bears blijven dalen en eindigen op 32,6 %.

investorintelligence

Besluit

De S & P 500 sluit de week af met een verlies van 3,81 %.
De Europese schuldencrisis blijft in het oog van de storm en de beleggers blijven de kat uit de boom kijken. De rente op staatsobligaties van de probleemlanden blijft stijgen. De roep om een meer dominante rol van de ECB klinkt luider en luider. Vooral Duitsland houdt het been echter stijf om voldoende druk te zetten om de gevraagde hervormingen uit te voeren.
Het nieuws op macro-economisch vlak blijft bemoedigend, want de gepubliceerde index van de voorlopende indicatoren in de VS was beter dan verwacht. Dat betekent dat de VS-economie kan blijven groeien.

Alle sectoren sluiten de week af met verlies.
De grootste verliezers waren de risicovolle sectoren Financials (-5,57 %), Materials (-5,56 %) en Energy (-5,36 %).
Het best presteerden de defensieve sectoren Consumer Staples (-1,16 %), Utilities (-2,24 %) en Telecom (-2,91 %).

sector


ECB zal uiteindelijk overstag moeten gaan
De crisis in Europa blijft aanhouden. De meeste marktpartijen gaan er van uit dat een stabilisatie pas zal gebeuren als de ECB op een veel sterker uitgesproken manier mee in het bad duikt. Iedereen behalve de ECB zelf en Duitsland. Zij zien een grotere rol voor de ECB als een moral hazard en een vrijbrief om weer eens de broodnodige structurele hervormingen niet door te voeren.

Kans klein dat eurocrisis economie in Verenigde Staten ingrijpend gaat beïnvloeden
De kans is klein dat de eurocrisis de economie in Verenigde Staten ingrijpend gaat beïnvloeden. Dat verklaarde gisteren ., St. Louis Federal Reserve president James Bullard in een interview met CNBC. Bullard zei anderzijds te verwachten dat de crisis nog bijlange na niet voorbij is. De Amerikaanse centrale bank zou voldoende middelen ter beschikking hebben om te beletten dat de VS-economie te sterk zou geïnfecteerd worden. Maar toch riep Bullard op om waakzaam te blijven. Wanneer de eurozone op een wanordelijke manier uit elkaar zou spatten, kunnen de gevolgen daarvan ook in de Verenigde Staten merkbaar worden. Dit scenario moet ten alle prijze worden voorkomen.

ECB momenteel de enige koper van Europese overheidsobligaties op de markt
De Europese Centrale Bank is momenteel de enige koper van Europese overheidsobligaties die op de markt actief. Dat betekent dat het erg makkelijk is om in zo’n dunne markt de koersen te manipuleren. Nick Stamenkovic, fixed-income strategist bij RIA Capital Markets Ltd. in Edinburgh, stelde vast dat de situatie in die omstandigheden snel kan wijzigen, de ECB slaagt er meestal in om een bestaande trend om te buigen. De vraag is daarom hoe vaak en op welke schaal de Europese Centrale Bank tussenbeide gaat komen. Voorlopig is ze er echter nog niet in geslaagd om de rente op Italiaanse staatsobligaties terug te duwen naar een aanvaardbaar niveau.