Marktanalyse 21-08-2011

Technische analyse

Na een korte opleving is de trend op de uurgrafiek opnieuw dalend. We zien wel positieve divergentie optreden wat kan wijzen op een trendomkeer.

sp500uur

Ook de trend op de daggrafiek is opnieuw dalend. Ook hier is er positieve divergentie.

sp500dag

Breadth

De NYSE advance / decline issues blijven relatief sterk tov de index.

Nyad

Het aantal aandelen die zich boven hun 50 ma bewegen bevinden zich nog steeds in een zeer sterk oververkocht gebied.

20ma

De S & P 500 sluit de week af met een verlies van -4,69 %.
Het blijven momenteel barre tijden in de aandelenmarkten. Opnieuw sluiten we de week af met grote verliezen. We testen momenteel de Low van vorige week op 1100. Indien deze stand houd kan hier een bodem gevormd worden en zitten er mischhien hogere koersen in de pijplijn.
Ondanks de grote verliezen van deze week noteren we een relatief beperkte toename van de New Lows.

HighLow

Sentiment

Deze week is het beleggerssentiment deze week opnieuw lichtjes gedaald en de Buls sluiten de week af op 46,2%. Het aantal Bears blijven ongewijzigd op 23,7 %.

investorintelligence

Besluit

De S & P 500 sluit de week af met een verlies van -4,69 %.
De financiele markten blijven in de ban van de Europese schuldencrisis en de mogelijkheid op een nieuwe recessie in de VS.
Tegenvallende economische cijfers en bedrijfsresultaten worden ongenadig afgestraft. Ook de besluiteloosheid van de Europese regeringsleiders draagt niet bij tot het kalmeren van de financiele markten.


Bijna alle sectoren sluiten de week af met verliezen.
Alleen Utilities ( 1,90 %) sloot de week positief af. De grootste verliezers waren Technology (-8,03 %). Industrials ( -7,14 %) en Materials (-6,90 %) De kleinste verliezen leden Consumer Staples(-0,05 %), Telecom (-0,22 %) en Healthcare (-2,03 %).

sector


Geen steun nodig voor Italië en Spanje
Italië en Spanje hoeven geen beroep te doen op het Europese steunfonds EFSF. Wel moeten ze rigoureus bezuinigen om te voorkomen dat ze dit in de toekomst misschien wel moeten doen. Dit zei eurocommissaris Olli Rehn van Economische en Monetaire Zaken maandag in een interview met de Duitse krant Bild. ''We verwachten niet dat deze landen hulp uit het stabiliteitsmechanisme (EFSF) nodig zullen hebben. Ze nemen de juiste maatregelen om hun huishoudboekje op orde te brengen en voeren hervormingen door zodat hun economieën weer kunnen groeien. Zo kan het vertrouwen van de markten hersteld worden'', aldus Rehn. De eurocommissaris wijt de recente ''marktturbulentie'' aan de vatbaarheid van de financiële markten voor ''kuddegedrag en massapaniek''. Volgens hem is de economische toestand van de eurozone solide. ''Om het vertrouwen terug te brengen, moeten de betreffende landen wel rigoureus bezuinigen.''

Duitse regering tegen euro-obligaties
De Duitse minister van Economische Zaken, Philipp Rösler, sluit de uitgifte van euro-obligaties uit. Dat zei Rösler, lid van de liberale regeringspartij FDP, in een interview met de krant Die Welt maandag. ''Het is niet alleen de positie van de FDP, maar van de gehele regering dat we geen euro-obligaties willen. Euro-obligaties leiden tot gelijke rentestanden in de hele eurozone en ondermijnen de aansporingen voor een solide financiële politiek van de lidstaten'', zei Rösler. Hogere rente Bovendien moet Duitsland en dus de Duitse belastingbetaler dan een hogere rente gaan betalen, aldus de minister. Zondag meldde Welt am Sonntag dat de Duitse regering bereid zou zijn in te stemmen met de uitgifte van euro-obligaties om de schuldencrisis te bezweren. De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble liet dit weekeinde ook al weten tegen euro-obligaties te zijn.

Economie Japan krimpt minder dan verwacht
De Japanse economie is in het tweede kwartaal van 2011 gekrompen, maar minder hard dan analisten hadden verwacht. Het bruto binnenlands product daalde tussen april en juni met 1,3 procent in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Vergeleken met het kwartaal ervoor was de krimp 0,3 procent. Dat meldde het Japanse persbureau Kyodo maandag op basis van gegevens van de overheid in Tokio. Waarnemers hadden rekening gehouden met een krimp van 2,5 tot 3 procent in het tweede kwartaal. Opgelucht Beleggers reageerden opgelucht op de krimpcijfers. De Nikkei-index opende maandag 1,48 procent hoger, de breder samengestelde Topix won bij het begin van de handelsdag 1,36 procent. In de eerste drie maanden van dit jaar was de Japanse economie met 3,7 procent gekrompen.

Kans op nieuwe recessie VS toegenomen
De kans dat de Amerikaanse economie opnieuw in een recessie belandt, wordt geschat op 30 procent. Dat blijkt uit een peiling onder 39 topeconomen door het Amerikaanse nieuwsprogramma USA Today. Daarmee ligt de kans op een nieuwe recessie in de Verenigde Staten twee keer zo hoog als bij een vergelijkbare peiling in april. Volgens het onderzoek, dat ieder kwartaal wordt uitgevoerd, kunnen verdere economische schokken zoals aanhoudende onrust op de aandelenmarkten of een verdere escalatie van de Europese schuldencrisis de Amerikaanse economie over de rand duwen. Werkloosheid Zelfs als de VS een nieuwe recessie vermijden, zal de economische groei aanzienlijk afzwakken, aldus de economen. Zij rekenen nu voor 2012 op een groei van 2,5 procent, terwijl eerder op 3,1 procent werd gerekend. De werkloosheid neemt naar verwachting af tot 8,8 procent in de komende 12 maanden van 9,1 procent nu. Hier werd eerder uitgegaan van een daling tot 8,2 procent.

Top Zuidoost-Azië ziet groei vertragen
De schuldencrisis in Europa en de bezuinigingsmaatregelen in de Verenigde Staten gooien dit jaar een rem op de economische groei in Azië. Dat hebben Aziatische leiders zaterdag gezegd tijdens een conferentie van de Asean, de regionale organisatie van Zuidoost-Aziatische landen. De gezamenlijke groei van de tien landen van de Asean-organisatie komt dit jaar naar verwachting uit op minder dan 6 procent. In 2010 bedroeg de groei nog 7,5 procent. De leiders willen meer gaan samenwerken om beter te kunnen concurreren.