Marktanalyse 26-06-2011

Technische analyse

De trend op de uurgrafiek is na een korte stijging in het begin van de week opnieuw dalend.

sp500uur

Ook de trend op de daggrafiek blijft dalen.

sp500dag

Breadth

De NYSE advance / decline issues blijven sterker dan de index.

Nyad

Het aantal aandelen die zich boven hun 50 ma bevinden zijn na een korte stijging opnieuw aan het dalen.

20ma

Deze week sluit de S&P 500 de week af met een klein verlies van -0,24 %. We zagen een hevig gevecht tussen bulls en bears met bijna dagelijks wisselende kansen. De index vindt nog steeds steun van de stijgende 200 ma die zich nu op 1263 bevindt, even verderop is er nog steun van de bodem van maart op 1249. De eerste weerstand is de dalende 20 ma (1289) en verderop de top van deze week en het dieptepunt van april op 1295, daarna is er de 50 ma op 1318.
Een positief gegeven blijft het beperkt aantal New Lows (25) en de stijgende New Highs (76).

HighLow

Sentiment

Het beleggerssentiment is deze week gestabiliseerd en de Buls sluiten de week af op 37,6%. Het aantal Bears stijgen lichtjes en eindigen op 28 %.

investorintelligence

Besluit

Deze week sluit de S&P 500 de week af met een klein verlies van -0,24 %. We zagen een hevig gevecht tussen bulls en bears met bijna dagelijks wisselende kansen.
Positief is de relatief sterke prestaties van de meer risico vollere sectoren. Ook de technologiebeurs (Nasdaq) presteert sterker dan de S&P 500. Dit kan een indicatie zijn dat de risk on trade opnieuw de bovenhand gaat halen.


Deze week slaagden 4 sectoren erin om de week met winst af te sluiten. 6 sectoren sluiten de week af met verlies.
De winnaars waren Materials (2,35 %), Consumer discretionary ( 1,44 %) en Technology ( 0,45 %). De grootste verliezen werden genoteerd door Consumer staples(-1,74 %), Energy (-1,35 %) en Financials (-1,02 %).

sector


IEA geeft 60 miljoen vaten olie vrij uit strategische reserves
De Amerikaanse president Obama spreekt de strategische oliereserves van zijn land aan en gaat 30 miljoen vaten vrijmaken om nieuwe prijsstijgingen te vermijden. De vrijgave maakt deel uit van een plan van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) om volgende maand 60 miljoen vaten op de markt te brengen vanuit strategische reserves in de VS (50%), Europa (30%) en Azië (20%). Het IEA wil zo compenseren voor het gebrek aan olieaanbod uit het Midden-Oosten in het algemeen en Libië in het bijzonder. Voor Amerika gaat het om de belangrijkste vrijgave uit de U.S. Strategic Petroleum Reserve in de geschiedenis. Het Witte Huis doet geen voorspellingen over de invloed die deze vrijgave op de prijs aan de pomp kan hebben, maar hoopt daarmee de voorraden tijdens de traditioneel drukke zomermaanden op de Amerikaanse wegen wat op te drijven. De Amerikaanse reserves bedragen 727 miljoen vaten. Een vrijgave van 30 miljoen vaten zal dus een beperkt impact hebben op de olievoorraden.

Belgische economie te optimistisch over groei
Het Planbureau en de Nationale Bank van België zijn te optimistisch over de toekomstige economische groei van België. Dat heeft het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) gezegd. Er werd immers gesteld dat de Belgische economie volgend jaar met 2,2 procent zou groeien, maar die prognose gaat volgens de ondernemersorganisatie uit van een ongewijzigd beleid, waarbij geen rekening wordt gehouden met saneringen. Rudi Thomaes, topman van het Verbond van Belgische Ondernemingen, heeft het over een gevaarlijke beeldvorming. De werkgeversorganisatie stelt verder dat de organisatie van de sanering cruciaal zal worden. Daarbij wordt erop gewezen dat een economische groei van 2 procent volgend jaar slechts zal kunnen gerealiseerd worden met besparingen op de uitgaven in plaats van een verhoging van de belasting. Ook voor de werkgelegenheidsgraad is het volgens de ondernemersorganisatie van belang om langs de kant van de uitgaven te saneren.

Inflatie emerging markets steeds groter probleem
De aantrekkende inflatie in de groeilanden lijkt op het eerste gezicht een lokaal probleem, maar dat is duidelijk niet zo. Uiteindelijk is niemand er bij gebaat dat de inflatie in landen als China, India enzovoort verder aantrekt. De gevolgen daarvan zullen op economisch vlak ook in Europa merkbaar worden, meer bepaald in de vorm van een groeivertraging. Mohamed El-Erian (PIMCO): “Als er niets aan de hoge en steeds verder toenemende inflatie in de opkomende markten wordt gedaan, zal dit steeds negatievere economische, sociale en politieke gevolgen hebben. Naast het ondermijnen van de groei en de verdeling van middelen legt inflatie in opkomende markten een zeer zware last op de schouders van het arme deel van de bevolking, en tast daardoor de politieke eenheid aan. Opkomende economieën zullen meerdere beleidsmaatregelen nemen om de oplopende inflatoire druk af te remmen. Ze zullen blijven groeien, maar niet genoeg om de ontwikkelde landen overtuigend met zich mee te trekken.”

Correctie bij de grondstoffen komt niet onverwacht
De correctie bij de grondstoffen komt niet onverwacht, want in de afgelopen jaren vond bij de commodities een fors opwaartse beweging plaats. Gemiddeld werden grondstoffen over de voorbije twee jaar 80% duurder. Jonathan Barratt, managing director Commodity Broking Services Pty in Sidney, is van mening dat de macro-economische indicatoren de belangrijkste factor op de grondstoffenmarkten blijven. Dat geldt op de eerste plaats voor de olieprijs, die gisteren fors goedkoper werd. Er is momenteel voldoende olie op de markt, zodat er geen enkele reden is waarom een vat ruwe olie meer dan 100 dollar zou moeten kosten.

Grondstoffenmunten krijgen klappen
Volgens de Bloomberg Correlation-Weighted Currency Indexes is de dollar momenteel nog steeds de zwakste grote wereldmunt. Over de afgelopen 12 maanden werd de dollar 14% goedkoper. Gisteren kregen echter de grondstoffenmunten klappen, wat uiteraard een gevolg was van de forse correctie die bij de commodities plaatsvonden. Lena Komileva, hoofd Group of 10 strategy bij Brown Brothers Harriman & Co, denkt dat de huidige correctie nog wat verder kan reiken. Met name de Canadese dollar en de Noorse kroon zijn kwetsbaar voor een verdere correctie. Anderzijds daalde het Brits pond voor het eerst sinds januari onder het 200-daags gemiddelde, dit echter om andere redenen.

Europese begrotingscrisis weegt op Amerikaanse beurzen
De Europese begrotingscrisis weegt opnieuw op de Amerikaanse beurzen. Richard Fisher, president van de Federal Reserve Bank of Dallas, is van mening dat de Amerikaanse economie tijdens de tweede helft van dit jaar opnieuw gaat aantrekken. Fisher beklemtoonde echter dat de groei zwak gaat blijven. De Amerikaanse centrale bank zal dan ook haar monetaire politiek niet snel wijzigen en haar balans voorlopig niet inkorten.