Marktanalyse 28-08-2011

Technische analyse

De trend op de uurgrafiek is opnieuw stijgend. De positieve divergentie heeft haar werk gedaan.

sp500uur

Ook de trend op de daggrafiek is opnieuw stijgend.

sp500dag

Breadth

De NYSE advance / decline issues blijven relatief sterk tov de index.

Nyad

Het aantal aandelen die zich boven hun 50 ma bewegen bevinden zich nog steeds in een zeer sterk oververkocht gebied.

20ma

De S & P 500 sluit de week af met een winst van 4,74 %.
Het verlies van vorige week is opnieuw goed gemaakt. De Low van vorige week op 1100 heeft stand gehouden en een nieuwe stijging is ingezet. Momenteel sluiten we af tegen de weerstand van de 20 ma op 1181. Indien deze weerstand kan overwonnen worden zit er stijging in tot aan de 50 ma in de 1250 - 1260 zone.
Het aantal New Lows blijft verder afnemen. Indien de 20 ma wordt ingenomen zouden we ook een stijging van de New Highs moeten zien. Indien dit niet zo is kan de opleving van korte duur zijn.

HighLow

Sentiment

Deze week is het beleggerssentiment sterk gedaald en de Buls sluiten de week af op 40,9%. Het aantal Bears stijgen sterk en eindigen op 33,3 %.

investorintelligence

Besluit

De S & P 500 sluit de week af met een winst van 4,74 %.
Beleggers keken na een barre zomer nagelbijtend uit naar de cruciale toespraak die de Fed-voorzitter zou uitspreken in het bergoord Jackson Hole, waar 's werelds belangrijkste centrale bankier bijeen zijn. Ze hoopten dat Bernanke net als 364 dagen geleden met de belofte voor extra stimulus beleggers uit hun zomerblues zou halen. Maar niets van dat alles. Bernanke voert nog geen derde rondje geldcreatie door. Hij benadrukt gewoon dat de Fed nog over een reeks werktuigen beschikt om de economie te stimuleren en daarover in september zal vergaderen. Volgens Bernanke is het wel van groot belang voor de economie dat de langetermijnwerkloosheid gaat dalen.
Ondertussen blijft de Europese schuldencrisis voor beroering zorgen.
Beleggers volgden vrijdag met afgrijzen de nieuwe ontwikkelingen in het Griekse schuldenverhaal. Twee nieuwsfeiten baarden de belegger zorgen en wakkerden de vrees aan dat het tweede Griekse reddingsplan op de helling staat. Zo eist Finland onderpand van Athene, wat op een Duits neen stoot. Athene speelt van zijn kant het spel ook hard en wil maar doorgaan met het reddingsplan als minstens 90 procent van de banken en verzekeraars instemmen met een deal. Die harde taal joeg de Europese banksector 2,2 procent in het rood, de verzekeraars doken 2,25 procent lager.

Alle sectoren sluiten de week af met winst.
De grootste winnaars waren Technology (6,19 %). Consumer discretionary ( 6,02 %) en Industrials (6,00 %).

sector


Speculanten zijn uit goudmarkt geduwd
Het optrekken van de margeverplichtingen op de CME, de moedermaatschappij van de Comex, heeft een forse correctie in de goudprijs begeleid. De speculanten zijn nu grotendeels uit goudmarkt geduwd, aldus Commerzbank. Dat betekent echter niet dat de vooruitzichten voor de goudmarkt op wat langere termijn zijn verslechterd. Volgens veel analisten zal de goudprijs slechts een piek bereiken wanneer de FED de rente begint op te trekken. Dat zou ten vroegste volgend jaar gebeuren, maar mogelijk moeten de Amerikanen op een eerste rentestijging wachten tot 2013. Dat betekent dat het goud nog wel wat opwaarts potentieel heeft.

Nieuwe grote crisis in Europa valt onmogelijk te voorspellen
Regelmatig wordt gewaarschuwd dat er in Europa ‘iets’ te gebeuren staat, bijvoorbeeld in de vorm van het omvallen van een grote Europese bank. Of dat inderdaad te gebeuren staat, valt moeilijk te zeggen. Een nieuwe grote crisis in Europa valt namelijk onmogelijk te voorspellen, de uitkomsten van zo’n crisis zijn dat nog minder. Angela Merkel zou op basis van een crisis ironisch genoeg meer vrijheid van handelen kunnen krijgen. Een bijna-ramp zou in Duitsland bijvoorbeeld het verzet tegen de eurobonds kunnen doen afnemen. In de huidige niet-crisis situatie is de kans klein dat de Duitsers met de introductie van die e-bonds gaan instemmen.

Lage rente op Amerikaanse overheidsobligaties geeft aan dat recessie op komst is
De lage rente op Amerikaanse overheidsobligaties geeft aan dat er een recessie op komst is. De rendementen op treasuries bereikten recent een dieptepunt dat niet meer werd bereikt sinds de val van Lehman Brothers. JJ Burns, chairman van JJ Burns, is van mening dat de problemen nu zelfs structureler zijn dan in 2008. Toen was er sprake van een liquiditeitsprobleem, terwijl nu blijkt dat de FED bijna al zijn munitie heeft opgebruikt. Volgens Burns is er 50% kans dat de Verenigde Staten opnieuw in een recessie gaan duiken. Hij twijfelt er aan of QE2 heeft gewerkt en verwacht absoluut niet dat QE3 gaat werken.

FED doet voorlopig niets
Topman Ben Bernanke van de Amerikaanse centrale bank kondigde nog geen bijkomende maatregelen aan om de economie te stimuleren, een beslissing daaromtrent wordt tot volgende maand uitgesteld. De beleggers hadden op een duidelijke ingreep gerekend, maar beseffen blijkbaar toch dat de FED niet zo veel beweginsruimte had. Van een uitverkoop is dan ook geen sprake.

Situatie rond Griekenland kan moeilijk erger worden dan ze nu al is
Dat de situatie rond het tweede Griekse reddingsplan in een volledige patstelling is beland, blijkt uit het oplopen van de spread tussen Duitse en Griekse staatsobligaties. Die spread bereikte gisteren 16,29% en dat was het hoogste niveau sinds de introductie van de eurozone. Marius Daheim, senior fixed-income strategist bij Bayerische Landesbank, stelt vast dat er weinig reden tot hoop is. De situatie rond Griekenland kan namelijk moeilijk erger worden dan ze nu al is. Het ziet er niet naar uit dat het tweede reddingsplan door alle landen zal worden goedgekeurd. Daardoor dreigt het plan in het water te vallen.