Marktanalyse 29-05-2011
Technische analyse
De trend op de uurgrafiek is opnieuw dalend.
Ook de trend op de daggrafiek is nu dalend.
Breadth
De NYSE advance / decline issues blijven nog steeds relatief sterk en bereiken bijna opnieuw hun vorige top.
Het aantal aandelen die zich boven hun 50 ma bevinden zijn nog steeds aan het dalen.
Deze week noteerden we opnieuw een klein verlies van - 0,16 %. De index heeft deze week de bodem van de zone doorbroken. Het bevindt zich nu in een dalend kanaal geprangd tussen de 20 ma en de 50 ma. Begeeft de 50 ma (1329) dan glijden we waarschijnlijk verder af naar de steunzone van de bodem van vorige maand op 1295. De volgende steun bevindt zich op het dieptepunt van maart op 1249 en de 200 ma op 1243. Slaagt de index er echter in om de 20 ma (1338) te doorbreken dan kunnen we verder stijgen naar de vorige top op 1370.
Sentiment
Het beleggerssentiment is deze week opnieuw gedaald en de Buls sluiten de week af op 43%. Het aantal Bears blijven nagenoeg hetzelfde en eindigen op 19,4 %.
Besluit
De S&P 500 sluit de week af met een klein verlies van -0,16 %.
Het gevecht tussen bulls en bears is nog steeds bezig. De index bevindt zich nu in een dalend kanaal geprangd tussen de 20 ma en de 50 ma. Een positief gegeven is dat er deze week opnieuw een verschuiving plaats vondt naar de meer risicovollere sectoren zoals de Energy en Materials sector.
3 sectoren wisten de week af te sluiten met winst, terwijl 7 sectoren verliezen noteerden.
Materials (2,07 %) enEnergy (2,04 %) waren de grootste stijgers van de week.
De grootste verliezen werden genoteerd door de defensieve sectoren Utilities (-1,65 %), Healthcare (-1,15 %) en Consumer staples (-1,01 %).
Griekse schuldenherschikking kan simpelweg niet worden vermeden
Een Griekse schuldenherschikking kan simpelweg niet worden vermeden, in tegenstelling tot wat sommigen denken. Het proberen te vermijden van het onvermijdelijke is compleet zinloos. Peter Morici, business professor aan de University of Maryland, is van mening dat Griekenland simpelweg gedwongen zal zijn om vroeg of laat de schulden te herschikken. Wanneer dat gaat gebeuren, valt moeilijk te zeggen. Morici vergelijkt de situatie met een huiseigenaar die 100.000 dollar per jaar verdient en een woonkrediet van 1 miljoen dollar heeft aangegaan.
Europa moet centrale banken herkapitaliseren bij Griekse schuldenherschikking
Europa zal zijn centrale banken moeten herkapitaliseren in geval van een Griekse schuldenherschikking. Die centrale banken hebben namelijk allen staatsobligaties van het land in bezit. Klaus Baader, economist bij Societe Generale in Londen, maakte de oefening en kwam tot de conclusie dat een schuldenherschikking met 50% de volledige kapitalisatie van het Grieks bankensysteem zou vernietigen. Volgens Baader is het plaatje dan ook duidelijk: een schuldenherschikking zou totaal ongepast zijn en een totale ravage aanrichten in de Europese financiële sector. Zo’n ingreep moet dus kost wat kost worden vermeden.
Komt China Europa nogmaals ter hulp?
Griekse en Spaanse staatsobligaties lagen gisteren weer beter op koers en dat had alles te maken met de hoop dat er toch een oplossing voor de Europese begrotingscrisis zou worden gevonden. Die hoop werd gevoed door Klaus Regling, het hoofd van het EFSF of het Europees stabiliteitsfonds. Die verklaarde dat de vrees voor een besmetting van schuldenherschikkingen in de eurozone niet overdreven moet worden. Regling verklaarde daarnaast aan de Financial Times dat China interesse heeft betoond in Europese staatsobligaties door een groot deel van de Portugese bailout obligaties die het EFSF veilde op te nemen.
Goldman Sachs en Morgan Stanley verhogen prognoses olieprijs
Het analistenteam van Goldman Sachs onder leiding van Jeff Currie heeft de vooruitzichten voor de olieprijs naar boven aangepast. Het prijsdoel voor Brent (Noordzee-olie) bedraagt nu 130 dollar. Voordien bedroeg dat prijsdoel maar 107 dollar. De verhoging heeft op de eerste plaats te maken met de aanhoudende onrust in het Midden-Oosten. De situatie daar zou nog steeds kunnen escaleren. Morgan Stanley verhoogde anderzijds eveneens de prognoses voor de olieprijs. De analisten van deze bank houden voor 2011 rekening met een gemiddelde olieprijs van 120 dollar per vat. Volgend jaar zou dat gemiddeld 130 dollar worden
Sterkere wereldeconomie ondersteunt vraag naar ruwe olie
De olieprijs houdt nog steeds goed stand, waarbij voor een vat US Crude nog steeds ongeveer 100 dollar moet worden betaald. De vaste houding van de oliemarkt heeft vooral te maken met de verwachting dat de vraag naar olie op een hoog niveau gaat blijven. G-8, de acht grootste industrielanden, verklaarde vandaag dat de wereldeconomie nog steeds aan kracht wint. Bovendien is G-8 van mening dat de zwakke dollar de honger naar grondstoffen aanwakkert. Tetsu Emori, een bekende commodity fund manager bij Astmax Co. in Tokio, is van mening dat de prijs voor een vat US Crude nog steeds verder kan stijgen richting 115 tot 120 dollar per vat.
Positieve economische vooruitzichten op wat langere termijn
Wat de vooruitzichten voor de VS-economie op halflange termijn betreft, zijn er volgens Dexia positieve elementen. De spaarquote van de gezinnen, die in het begin van de recessie fors was toegenomen (wat leidde tot een forse daling van de consumptie), is sindsdien gestabiliseerd. De terugval van de kredietverstrekking aan de gezinnen (de vroegere motor van de economie) is onlangs ook stilgevallen. Ten slotte wijzen volgens Dexia de recent aantrekkende tewerkstellingscijfers gedurende drie opeenvolgende maanden erop dat het economische herstel autonoom is geworden: meer tewerkstelling betekent immers meer inkomsten voor de gezinnen en dus meer consumptie.