Marktanalyse 30-10-2011
Technische analyse
De trend op de uurgrafiek is nog steeds stijgend, maar de negatieve divergentie is nog steeds aanwezig.
Ook de trend op de daggrafiek blijft stijgen.
Breadth
De NYSE advance / decline issues blijven sterk stijgen.
Het aantal aandelen die zich boven hun 50 ma bewegen bereiken een ongewoon hoog niveau.
De S & P 500 sluit de week af met een winst van 3,78 %.
De index is zoals verleden week aangehaald doorgestoomd naar de 200 ma en is deze zelfs doorbroken. De S & P 500 is nu sterk overkocht en is toe aan een rustpauze. De uurgrafieken tonen al negatieve divergentie waaruit blijkt dat het momentum van de stijging aan het afnemen is. De rustpauze kan zich voordoen in een correctie in tijd of prijs.
Bij een correctie in prijs is er steun van de uitbraakzone 1220 - 1230 en de stijgende 50 ma op 1186.
Deze week was er voor het eerst sinds lang een sterke toename van de New Highs.
Sentiment
Het beleggerssentiment is deze week sterk verbeterd en de Buls sluiten de week af op 40%. Het aantal Bears blijven dalen en eindigen op 37,9 %.
Besluit
De S & P 500 sluit de week af met een winst van 3,78 %.
Beleggers reageerden euforisch op het akkoord dat de Europese regeringsleiders bereikten deze week. Ondanks de vele negatieve commentaren op het akkoord heben de aandelenbeurzen een uitzonderlijke maand oktober achter de rug met stijgingen van meer dan 20%.
De vraag is nu of het een korte termijn euforie is of dat het herstel duurzaam zal zijn. Een belangrijke graadmeter om in het oog te houden is de rente op staatsobligaties van vooral Italie. Deze bereikte, na een forse daling op donderdag, nieuwe recordhoogten bij een nieuwe uitgifte op vrijdag. Het is dus nog afwachten of de genomen maatregelen voldoende zullen zijn om de rust op de obligatiemarkten te laten terugkeren.
Alle sectoren sluiten de week af met winst.
De grootste winnaars waren de sectoren Materials (7,87 %), Financials (6,96 %) en Energy ( 5,75 %).
De minst presterende sectoren waren Consumer Staples (0,22 %) en Utilities (0,45 %).
Eurozone mikt op langere termijn, maar neemt maatregelen op korte termijn
De eurozone mikt op de langere termijn, maar neemt maatregelen op korte termijn. Over het voorgestelde akkoord is zo lang gepraat dat het al oude koek is. Dat betekent dat een finale oplossing nog steeds ver zoek blijft. Anthony Fry, UK chairman bij EspĆrito Santo Investment Bank, is van mening dat wat gisteren werd bekendgemaakt eigenlijk verhaaltjes van eergisteren zijn. De markten gaan er dus niet echt van wakker liggen. Christine Lagarde, topvrouw van het Internationaal Monetair Fonds, merkte op dat de eurozone op de langere termijn mikt, maar neemt maatregelen op korte termijn.
Kans is klein dat spreads in de eurozone verder fors gaan afnemen
De kans is klein dat spreads tussen Duitse en perifere obligaties in de eurozone fors gaan afnemen op basis van de donderdagmorgen afgesloten overeenkomst. De spanning kan in de komende weken dus weer gaan oplopen. Harvinder Sian, strateeg bij Royal Bank of Scotland Group Plc in Londen, is van mening dat verschillende landen uit de eurozone het begrotingsdeficiet gaan moeten terugschroeven, wat niet zonder gevolgen gaat blijven. Sian sprak in verband met de meeting van een gemiste kans. De plannen om uit de crisis klinken eerder vaag, waarbij nog heel wat details moeten worden ingevuld. Het invullen van die details kan voor extra spanning zorgen.
Groei Chinese economie zal bevredigend blijven
De Chinese economie groeit met bijna 9% per jaar, de regering van het land bekommert zich om het stabiliseren van de prijzen en het wegwerken van de achtereenvolgende buitensporige effecten van de stimuleringsmaatregelen die eind 2008 zijn getroffen. De groei van China en die van andere opkomende economieƫn zal volgens Carmignac dan ook bevredigend blijven, hoewel deze zal achterblijven bij die van de afgelopen 12 maanden.