Marktanalyse 31-12-2011

Technische analyse

De trend op de uurgrafiek is stijgend en bereikt overkocht gebied.

sp500uur

De trend op de daggrafiek is opnieuw stijgend.

sp500dag

Breadth

De NYSE advance / decline issues winnen opnieuw aan kracht.

Nyad

Het aantal aandelen die zich boven hun 50 ma bewegen zijn opnieuw gestegen.

20ma

De S & P 500 sluit de week af met een verlies van -0,61 %.
De index heeft de voorbije maanden een stijgende driehoek gevormd. Dit is een bullisch patroon, na elke daling stappen de kopers sneller in waardoor iedere keer een hogere bodem gevormd wordt. Indien de index erin slaagt om uit deze driehoek te breken zou dit het begin kunnen zijn van een nieuwe sterke stijging.
We merken ook op dat de New Highs opnieuw aan het toenemen zijn.

HighLow

Sentiment

Het beleggerssentiment blijft verbeteren en de Buls sluiten de week af op 50,5%. Het aantal Bears zijn opnieuw gedaald en eindigen op 29,5 %.

investorintelligence

Besluit

De S & P 500 sluit de week af met een verlies van -0,61 %.
Tijdens de eindejaarsperiode zijn de aandelenmarkten rustig hoger geslopen. Dit gebeurt onder licht volume omdat de grote institutionele beleggers genieten van hun vakantieperiode. Het is dus afwachten of deze trend zich door kan zetten wanneer de grote spelers terug op het toneel verschijnen.
Anderzijds is het wel zo dat de aandelenmarkten de voorbije maanden een mooie basis gevormd hebben waaruit een mooie stijging kan ontstaan. Het vele slechte nieuws van de voorbije maanden is immers al grotendeels in de aandelenkoersen verrekend.


2 sectoren sluiten de week af met winst, terwijl er 8 sectoren verliezen incasseerden.
De grootste verliezers waren de risicovolle sectoren Financials (- 1,30 %), Materials (- 1,21 %) en Industrials (- 0,97 %).
De enige winnaars waren de defensieve sectoren Telecom ( 0,72 %) en Utilities ( 0,32 %).

sector


ECB als lender of last resort
Europese banken, momenteel de belangrijkste financiers van staatsschulden, hebben door aangescherpte regulering extra kapitaal nodig om hun eigen balans te versterken. Zolang banken te weinig bufferkapitaal hebben, zijn hun kredietkosten te hoog om economische groei te kunnen genereren. Saumil Parikh (PIMCO): “Vanwege de matige groeivooruitzichten kan de eurozone het zich niet veroorloven dat banken en overheden gelijktijdig hun schulden afbouwen. Daarom zal de ECB zich moeten opwerpen als lender of last resort voor Europese overheden. Er is een transparant en daadkrachtig plan nodig om te waarborgen dat de vraag van beleggers naar staatsobligaties terugkeert, maar het is de vraag of de ECB daar tijdig mee komt.”

Italië kan keerpunt betekenen in eurocrisis
Vooral de eerste maanden van 2012 gaan erg belangrijk worden voor het verdere verloop van de eurocrisis. Alles draait eigenlijk om Italië, voor welk land een sleutelrol in de huidige crisis lijkt te zijn weggelegd. Analiste Jane Foley van Rabobank kan de eurocrisis over het hoogtepunt heen zijn wanneer Italië er in slaagt om aan redelijke rentevoeten geld te ontlenen op de obligatiemarkten. Lukt dat niet, dan kan de eurocrisis in een nieuwe fase belanden. Wat er dan moet gebeuren, is onduidelijk. Het Europees reddingsfonds is eigenlijk te klein om Italië het hoofd boven water te helpen houden. Het alternatief is het uitgeven van eurobonds, maar dat stuit voorlopig op een Duits veto.

2012 belooft opnieuw een moeilijk jaar te worden voor Europa
2012 belooft opnieuw een moeilijk jaar te worden voor Europa, waarbij al vanaf de start van het nieuwe jaar enkele moeilijke struikelstenen overwonnen zullen moeten worden. De tweede week van het jaar wordt meteen al belangrijk wanneer Italië (vanaf 13 januari) en Spanje (vanaf 12 januari) obligaties gaan plaatsen. Daarbij zal de rentevoet op deze obligaties nauwlettend in de gaten worden gehouden. Een lage zou betekenen dat de spanning in het financieel systeem zou afnemen en dat de verschillende overheden de eerder aangekondigde besparingsmaatregelen gewoon kunnen doorvoeren.