Marktanalyse 03-06-2012
Technische analyse
De trend op de uurgrafiek is opnieuw sterk aan het dalen. Op de MACD indicator zien we positieve divergentie.
Na een korte stijging is de trend op de daggrafiek terug dalend.
Breadth
De NYSE advance / decline issues zijn opnieuw gedaald, maar er duikt positieve divergentie op
Het aantal aandelen die zich boven hun 50 ma bewegen zijn ook gedaald.
De S & P 500 sluit de week af met een verlies van -3,02 %.
Zoals verwacht zagen we deze week een terugtest van de steunzone rond de 200 ma (1284). Het heeft deze 200 ma zelfs een beetje doorbroken. Weerstand is er nog steeds van de 20 ma (1329) en verderop van de vorige steunzone op 1340, de 50 ma (1367) en van de vorige top op 1422.
Vrijdag kregen we op de aandelenmarkten te maken met echte paniekverkopen. Beleggers vluchtten massaal naar de uitgang. Na een paniekverkoop zoals afgelopen vrijdag vergroot de kans dat de kopers terug op het toneel verschijnen en we aan een herstel kunnen beginnen. De meeste verkopers hebben immers het strijdtoneel al verlaten. Het is nu nog even wachten op een kapitulatiedag waarbij we in het begin van de sessie nog sterke verkoopdruk zien en naargelang de dag vordert de kopers op het toneel verschijnen om de index terug naar boven te duwen.
Sentiment
Het beleggerssentiment is deze week lichtjes gestegen, de Buls sluiten de week een beetje hoger af op 39,3 %. Het aantal Bears zijn gedaald en eindigen op 24,5 %.
Alle sectoren leden deze week verliezen.
De grootste verliezers waren de cyclische sectoren Energy ( -4,90 %), Financials ( -4,19 %) en Industrials( -4,14 %) .
Het minst slecht presteerden de defensieve sectoren Utilities ( -0,02 %), Telecom (-0,27 %) en Consumer Staples (-2,20 %).
Besluit
De S & P 500 sluit de week af met een verlies van -3,02 %.
Het werd opnieuw een zwarte week voor de wereldwijde aandelenmarkten. De meeste aandelenmarkten hebben de winsten die dit jaar opgebouwd werden opnieuw moeten prijsgeven. Vooral de Europese aandelenmarkten worden hard getroffen. De markten incasseerden op de laatste handelsdag enkele stevige mokerslagen met verliezen tot 4%.
Deze daling werd versterkt door een tegenvallend banenrapport in de VS. De werkloosheid steeg tot 8,2 procent.
Het was al maandenlang geleden dat we nog een stijging zagen van de werkloosheid in de VS. Het roept opnieuw vragen op over een duurzaam herstel van economie in de VS. Het gevolg was een extreme paniek onder de beleggers die massal naar de uitgang vluchtten.
Ook de rente op staatsobligaties in de zuiderse Europese landen blijft oplopen.
Een opmerkelijk fenomeen deze week was de heropstanding van de goudprijs die opnieuw de weg naar hogere regionen heeft gevonden.
Economisch nieuws
- Het consumenten vertrouwen in de eurozone is in mei naar verwachting gestegen van -19.90 naar - 19.30. Het vertrouwen van ondernemers in de industriesector verslechterde naar -11,3 van -9,0. Economen hadden gerekend op -10,00. Onder bedrijven in de dienstensector verslechterde het vertrouwen in mei tot een niveau van -4,9 tegen -2,4 in april.
- De index voor het aantal aanstaande huizenverkopen in de VS is in april onverwacht gedaald. De index nam met 5,5% af tov van maart tot 95,5. Economen hadden een ongewijzigde index op 101.40 verwacht. Op jaarbasis was in april sprake van een stijging met 14,4%. Een maand eerder stegen de huizenverkopen met 12,8%.
- Het Amerikaanse consumentenvertrouwen is in mei onverwacht gedaald. De index nam af tot 64,9 van 68,7 in april. Economen verwachtten dat de index zou stijgen naar 70,3.
- De Amerikaanse huizenprijzen zijn in maart gedaald. Daarmee kwamen de prijzen aan het eind van het eerste kwartaal terecht op de laagste niveaus sinds halverwege 2006. Ten opzichte van maart 2011 bedroeg de daling 2,8%.
- Italiaanse werkloosheid overstijgt 10 procent. Het werkloosheidspercentage in Italiƫ is in april opgelopen tot 10,2 procent. Dat bleek vrijdag uit officiƫle cijfers. Sinds het begin van de maandelijkse meting in januari 2004 is het werkloosheidspercentage nog nooit zo groot geweest.
- De Amerikaanse jobmachine hapert. In de VS kwamen er in mei maar 69.000 banen bij, de zwakste groei sinds mei vorig jaar en minder dan de helft van de jobgroei die economen verwachtten.