Marktanalyse 05-08-2012
Technische analyse
De trend op de uurgrafiek is nog steeds stijgend. De negatieve divergentie is nog steeds aanwezig.
Op de daggrafiek blijft de trend stijgend.
Breadth
De NYSE advance / decline issues hebben hun kracht verloren. Er is nu negatieve divergentie aanwezig.
Het aantal aandelen die zich boven hun 50 ma bewegen zijn opnieuw gestegen. Ook hier zien we het begin van negatieve divergentie.
De S & P 500 sluit de week af met een winst van 0,36 %.
De aandelenmarkten blijven het pad naar boven bewandelen, zij het niet zonder horten of stoten. De beren zorgen geregeld voor felle tegenstand.
Ondertussen is de weerstand op 1375 ingenomen en zijn we op weg naar de vorige top op 1422.
Steun is er nu van de vorige weerstand op 1375, de 20 ma op 1361 en verderop van de grote steunzone tussen 1300 en 1340 waar zich zowel de 50 en de 200 ma bevinden. Daarna is er nog steun van de vorige uitbraakzone rond 1280.
De index bevindt zich nog steeds boven de stijgende 20, 50 en de 200 ma, dit geeft duidelijk een stijgende trend aan. Anderzijds is er de negatieve divergentie die in steeds meer "breath" indicatoren opduikt. Dit doet nog altijd de alarmbellen rinkelen. We verwachten dan ook dat er een correctie op komst is.
Sentiment
Het beleggerssentiment is deze week opnieuw gedaald, de Buls sluiten de week af op 39,4 %. Het aantal Bears zijn gestegen tot 27,7 %.
3 sectoren keken deze week tegen verliezen aan.
7 sectoren slaagden erin om de week positief af te sluiten.
De grootste verliezers waren de sectoren Health care ( -0,96 %), Utilities ( -0,72 %) en Materials ( -0,06 %).
De grootste winnaars waren de sectoren Technology ( 1,52 %), Telecom (0,59 %) en Consumer staples ( 0,45 %).
Besluit
De S & P 500 sluit de week af met een winst van 0,36 %.
De aandelenmarkten worden momenteel gedreven door de uitspraken van centrale bankiers en politici. Het is momenteel een moeilijke omgeving om als belegger aan de trek te komen.
Aanvankelijk stonden de aandelenmarkten in vuur en vlam nadat de president van de Europese
Centrale Bank Mario Draghi beloofde alles in het werk te stellen om de euro te redden. Draghi zei
dat de ECB klaar staat om te doen wat nodig is om de euro te behouden. De uitspraken verhogen
de verwachting dat de ECB stappen zal ondernemen om de rentes voor Spanje en Italiƫ naar een
lager niveau te brengen.
Donderdag gingen de aandelenmarkten opnieuw onderuit nadat Draghi tijdens zijn
toespraak in Frankfurt er niet in slaagde het beleggersvertrouwen te versterken want hij gaf geen
concrete maatregelen om de escalerende schuldencrisis te bedwingen. Draghi gaf wel aan bereid
te zijn om het inkoopprogramma van staatsobligaties op de secundaire markt opnieuw op te
starten en riep regeringen op om klaar te staan om de Europese noodfondsen toe te staan meer
staatsobligaties op te kopen.
Vrijdag keerde het sentiment helemaal, de woorden van Draghi werden anders geinterpreteerd en alle opgelopen verliezen werden opnieuw goedgemaakt.
Economisch nieuws
- Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS is vorige week minder sterk dan verwacht toegenomen. Het aantal steeg in de week eindigend op 28 juli met 8.000 tot 365.000 aanvragen. Economen hadden verwacht dat het aantal aanvragen met 13.000 zou toenemen naar 370.000.
- De fabrieksorders in de VS zijn in juni tegen de verwachting in afgenomen. De fabrieksorders daalden tov mei met 0,5%, terwijl was gerekend op een stijging met 0,5%.
- De inkoopmanagersindex voor de industrie in de eurozone is in juli harder gedaald dan verwacht. De index voor het valutablok daalde in juli tot 44,0 waar economen een indexcijfer van 44,1 hadden voorzien. Een maand eerder noteerde de index op 45,1.
- De werkloosheid in de eurozone is in juni gestegen tot een nieuw recordniveau. In landen waar wordt betaald met de euro kwam de werkloosheid conform de verwachting van economen uit op 11,2% waarmee het percentage gelijk bleef t.o.v. een maand eerder. Eerder werd voor mei nog een percentage van 11,1% geraamd. Het aantal mensen zonder baan in de eurozone steeg in juni met 123.000 naar 17,801 miljoen, het hoogste niveau sinds Eurostat in 1995 begon met het ramen van werkloosheidscijfers.
- Het consumentenvertrouwen in de eurozone is in juli sterk verslechterd. De index voor het consumentenvertrouwen ging naar -21,5 van -19,8 een maand eerder. Er werd uitgegaan van een verslechtering naar -21,6. Het vertrouwen van ondernemers in de industriesector verslechterde meer dan verwacht naar -15,0, van een bijgestelde -12,8 voor mei. Economen rekenden op een waarde van -14,0.