Marktanalyse 11-03-2012

Technische analyse

Na een korte daling is de uurgrafiek opnieuw stijgend. Negatieve divergentie is nu aanwezig in alle indicatoren.

sp500uur

De daggrafiek bevindt zich nog steeds in een stijgende trend. De MACD indicator vertoont nog steeds negative divergentie met de index.

sp500dag

Breadth

De NYSE advance / decline issues bereiken een nieuw hoogtepunt.

Nyad

Het aantal aandelen die zich boven hun 50 ma bewegen zijn na een scherpe daling opnieuw aan het stijgen.

20ma

De S & P 500 sluit de week af met een winst van 0,09 %.
Ook deze week is de S & P 500 erin geslaagd om een kleine winst te boeken. Het heeft daar wel hard voor moeten werken. De bears zijn in het begin van de week nog eens in actie geschoten en de bulls kregen een echte uppercut te verwerken. Verbazend genoeg wisten ze zich snel te herstellen en slaagden erin om de geleden verliezen te recupereren. De 20 ma werd voor de eerste keer dit jaar doorbroken maar werd daarna terug ingenomen. Deze 20 ma ( 1360 ) zorgt nu opnieuw voor de eerste steun gevolgd door de 50 ma (1327) en de uitbraakzone op 1290. Verderop is er de sterke steun van de 200 ma (1259).
De negatieve divergentie in sommige indicatoren blijft nog steeds aanwezig.

HighLow

Sentiment

Het beleggerssentiment is deze week afgenomen en de Buls sluiten de week af op 47,9 %. Het aantal Bears zijn gestegen en eindigen op 26,6 %.

investorintelligence


7 sectoren sluiten de week af met winst, terwijl 3 sectoren verliezen opliepen.
De grootste winnaars waren de sectoren Telecom(1,09 %), Consumer discretion ( 0,95 %) en Consumer staples (0,62 %).
De verliezende sectoren waren de meer risicovolle sectoren Materials ( -1,74 %), Energy( -0,97 %) en Industrials ( -0,35 %).

sector


Besluit

De S & P 500 sluit de week af met een winst van 0,09 %.
Het wordt nog maar eens bewezen hoe moeilijk het is om de evolutie van de aandelenmarkten te voorspellen. We zijn al enkele weken aan het wachten op een pullback die maar niet wil komen. De aandelenmarkten blijven zonder omzien verder omhoog kruipen.
De signalen die wijzen op een naderende terugval zijn nog steeds aanwezig. Deze week werd er een poging ondernomen om de stijging een halt toe te roepen maar deze werd vakkundig afgeslagen. We merkten ook opnieuw een rotatie naar de meer defensieve sectoren op. We blijven er nog steeds van overtuigd dat een pullback of consolidatie niet meer lang op zich kan laten wachten.

Economisch nieuws

  • De ECB en de BoE besloten het rentetarief ongewijzigd te laten. De ECB handhaafde het belangrijkste rentetarief op 1%. De BoE liet het rentetarief ongewijzigd op 0,5% en handhaaft het obligatie-opkoopprogramma.
  • De wekelijkse aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS zijn vorige week harder gestegen dan verwacht. Het aantal nieuwe uitkeringsaanvragen nam in de week eindigend op 3 maart met 8.000 toe tot 362.000. Economen hadden verwacht dat het aantal aanvragen zou stijgen met 2.000.
  • De industriële productie in Duitsland is in januari met 1,6% gestegen tov december. Er werd gerekend op een stijging van 1,2%. Op jaarbasis steeg de productie in januari met 1,8%.
  • De Duitse fabrieksorders zijn in januari op maandbasis onverwacht gedaald. De industriële orders daalden met 2,7% tov december. Economen gingen uit van een stijging met 0,7%. Op jaarbasis was in januari sprake van een daling met 2,1% van het aantal orders. De buitenlandse orders namen in januari met 5,5% af terwijl de binnenlandse orders met 0,9% stegen.
  • De werkgelegenheid in de private sector in de VS is in februari harder gestegen dan verwacht. Het aantal banen steeg met 216.000. Economen gingen uit van een toename met 215.000 banen in februari. In januari was sprake van een toename van 173.000 bijgesteld van 170.000.
  • De stijging van de consumentenprijzen in 's werelds voornaamste economieën is in januari verder afgenomen tot 2,8% op jaarbasis, meldt de OESO. In december bedroeg de inflatie 2,9%.
  • Het BBP van de 17 eurolanden zakte in de maanden oktober, november en december met 0,3% t.o.v. het 3de kwartaal. T.o.v. een jaar terug groeide de economie wel nog met 0,7%.
  • De inkoopmanagers index voor de dienstensector voor de Eurozone is in februari harder gedaald dan verwacht. De inkoopmanagersindex voor diensten kwam vorige maand uit op 48,8 van 50,4 in januari. Economen hadden een daling tot 49,4 voorzien.