Marktanalyse 12-08-2012

Technische analyse

De trend op de uurgrafiek is nog steeds stijgend. Ook de negatieve divergentie is nog steeds aanwezig.

sp500uur

Op de daggrafiek blijft de trend stijgend.

sp500dag

Breadth

De NYSE advance / decline issues hebben terug aan kracht gewonnen. De negatieve divergentie is aan het verminderen.

Nyad

Het aantal aandelen die zich boven hun 50 ma bewegen zijn opnieuw gestegen. Ook hier is de negatieve divergentie aan het verdwijnen.

50ma

De S & P 500 sluit de week af met een winst van 1,07 %.
De aandelenmarkten hebben weer een goede week achter de rug. Stap voor stap is de index op weg naar de vorige top op 1422. Steun is er nu van de vorige weerstand op 1375, de 20 ma op 1375 en verderop van de grote steunzone tussen 1300 en 1340 waar zich zowel de 50 en de 200 ma bevinden. Daarna is er nog steun van de vorige uitbraakzone rond 1280.
De index blijft in een stijgend kanaal de weg naar boven bewandelen. We naderen stilaan de top van dit jaar. De "breath" indicatoren hebben zich wat hersteld. Alhoewel de New highs erg zwak blijven. Ondertussen zijn alle indicatoren na de sterke stijging van de voorbije weken sterk overkocht. We verwachten dat de stijging zich nog kan doorzetten tot aan de vorige top op 1422. Daar aangekomen zal de index opnieuw kracht moeten opbouwen om deze te doorbreken. Dit kan gebeuren door een correctie in tijd of prijs.

HighLow

Sentiment

Het beleggerssentiment is deze week sterk gestegen, de Buls sluiten de week af op 43,6 %. Het aantal Bears zijn gedaald tot 25,5 %.

investorintelligence


2 sectoren keken deze week tegen verliezen aan.
8 sectoren slaagden erin om de week positief af te sluiten.
De grootste verliezers waren de defensieve sectoren Utilities ( -0,86 %) en Consumer staples( -0,44 %).
De grootste winnaars waren de cyclische sectoren Materials ( 2,83 %), Energy (2,34 %) en Technology ( 2,10 %).

sector


Besluit

De S & P 500 sluit de week af met een winst van 1,07 %.
De aandelenmarkten blijven hun opmars verderzetten, bouwend op de hoop dat de ECB actie zal ondernemen en Italiaanse en Spaanse obligaties zal opkopen om de financieringskosten te drukken. Ook de positieve bedrijfsresultaten en de oproep van de voorzitter van de FED van Boston voor de lancering van een inkoopprogramma droegen bij tot het positieve sentiment.
Ook de positieve bedrijfsresultaten en de oproep van de voorzitter van de FED van Boston voor de lancering van een inkoopprogramma droegen bij tot het positieve sentiment.

Economisch nieuws

  • De consumentenprijzen in China zijn in juli gedaald. Het Chinese nationaal bureau voor de statistiek meldde donderdag dus een inflatiepercentage over juli van 1,8% tegen 2,2% in juni. De zogeheten mediane voorspelling van 16 economen lag op 1,7%. De index voor producentenprijzen daalde in juli 2,9% tegen 2,1% in juni en een voorspelde afname van 2,6%.
  • Het tekort op de VS handelsbalans is in juni sterker afgenomen dan verwacht. Het tekort kwam uit op 42,92 miljard. Economen rekenden op een tekort van 47,6 miljard. Het tekort in mei kwam na bijstelling tot 48,04 miljard lager uit dan het eerder gemelde tekort van 48,68 miljard. De export steeg in juni met 0,9% tot 184,97 miljard. De import daalde met 1,5% tot 227,90 miljard.
  • Uit cijfers van het Duitse ministerie van economische zaken blijkt ook dat de industriĆ«le productie in juni met 0,9% is gedaald tov een maand eerder en dat is meer dan verwacht.
  • Het consumentenkrediet in de VS is in juni minder hard gestegen dan verwacht. Het uitstaande consumentenkrediet steeg tov een maand eerder met 6,46 miljard, waar economen uitgingen van een stijging met 10,0 miljard. Het cijfer voor mei werd neerwaarts bijgesteld naar een stijging van 16,70 miljard, waar eerder een stijging met 17,12 miljard werd gemeld.
  • De Duitse fabrieksorders zijn in juni op maandbasis meer dan verwacht gedaald. De industriĆ«le orders namen met 1,7% af tov een maand eerder. Economen gingen uit van een afname van het aantal orders met 1,0%. Op jaarbasis daalde het aantal orders in juni met 5,4%. De buitenlandse orders namen in juni met 1,5% af tov een maand eerder, terwijl de binnenlandse orders met 2,1% daalden.