Marktanalyse 17-06-2012
Technische analyse
De trend op de uurgrafiek is nog steeds stijgend.
Ook op de daggrafiek is de trend stijgend.
Breadth
De NYSE advance / decline issues blijven stijgen.
Het aantal aandelen die zich boven hun 50 ma bewegen zijn ook sterk gestegen.
De S & P 500 sluit de week af met een winst van 1,30 %.
De aandelenmarkten breien een vervolg aan de sterke stijging van vorige week en sluiten de week opnieuw positief af.
Ondertussen zijn we aanbeland bij de eerste weerstand van de vorige steunzone op 1340 en de dalende 50 ma (1348). Verderop is er de weerstand van de vorige top op 1422.
De eerste steun is er nu van de stijgende 20 ma (1312) en verderop van de vorige uitbraakzone rond 1280.
Na de sterke stijging van de voorbije 2 weken zijn we nu aanbeland aan de eerste sterke weerstandzone. De verkiezingsuitslag in Griekenland zal beslissen of die weerstand snel doorbroken wordt of dat de steunzones opnieuw zullen getest worden.
Sentiment
Het beleggerssentiment is deze week opnieuw verbeterd, de Buls sluiten de week af op 37,2 %. Het aantal Bears blijven onveranderd op 26,6 %.
Alle sectoren boekten deze week opnieuw winsten.
De grootste winnaars waren de sectoren Telecom ( 3,11 %), Energy ( 2,47 %) en Financials( 1,90 %) .
Het minst goed presteerden de defensieve sectoren Technology ( 0,31 %), Consumer discretian (0,39 %) en Materials (0,45 %).
Besluit
De S & P 500 sluit de week af met een winst van 1,30 %.
De hoop van de beleggers dat de centrale banken in actie zullen schieten blijkt terecht te zijn.
De Europese centrale banken hebben aangegeven dat wanneer de Griekse
verkiezingsuitslag tegenvalt ze klaar staan om in een gecoördineerde actie de markten te
stabiliseren. De VS-beurzen stegen op hoop op een vers rondje geld strooien. Nu de inflatie
terugvalt, kan dat de FED aanzetten volop op de haperende arbeidsmarkt te focussen en dus
potentieel de deur te openen naar een nieuw rondje stimulus voor de economie, wat de
financiële markten ten zeerste zouden appreciëren.
Ondertussen heeft China voor het eerst sinds lang de rente verlaagd en werd in Groot-Brittannië een nieuw stimuleringsprogramma van 100 miljard pond aangekondigd.
Economisch nieuws
- De consumentenprijzen in Duitsland zijn in mei zowel op maand- als op jaarbasis conform de verwachting gestegen. De consumentenprijzen stegen met 0,2% op maandbasis. Tov mei 2011 stegen deprijzen conform de verwachting met 1,9%.
- Het volume van de industriële productie in de eurozone is in april op maandbasis minder gedaald dan verwacht. Tov maart nam de index af met 0,8%. De verwachting lag op min 1.00%. Het cijfer voor maart werd opwaarts bijgesteld naar een daling met 0,1%, van een eerder gemelde daling van 0,3%. Op jaarbasis was in april sprake van een daling van 2,3%. Economen verwachtten een daling van 2,7% tov dezelfde periode in 2011.
- De bedrijfsvoorraden in de VS zijn in april licht harder gestegen dan verwacht. De voorraden van producenten en detail- en groothandelaren stegen in april op maandbasis met 0,4% tot 1,58 biljoen. Economen gingen uit van een toename met 0,3%.
- De producentenprijsindex in de VS daalde in mei met 1,0% tov een maand eerder. De kernindex exclusief de volatiele prijzen van voeding en energie steeg in mei zoals verwacht met 0,2%.
- De Amerikaanse importprijzen zijn in mei minder dan verwacht gedaald. De prijzen van geïmporteerde goederen en diensten daalden met 1,0% op maandbasis (verwachting 1.10%). De brandstofprijzen daalden in mei met 4,2% tov de voorgaande maand.