Marktanalyse 27-05-2012

Technische analyse

De trend op de uurgrafiek is aan het uitbodemen.

sp500uur

Ook de trend op de daggrafiek is nog dalend maar kort bij een trendomkeer.

sp500dag

Breadth

De NYSE advance / decline issues zijn deze week sterk gestegen.

Nyad

Het aantal aandelen die zich boven hun 50 ma bewegen zijn ook gestegen.

20ma

De S & P 500 sluit de week af met een winst van 1,74 %.
Zoals vorige week werd aangegeven is de index erin geslaagd om een bodem te vormen. De sterke steunzone van de vorige uitbraakzone op 1290 en de 200 ma (1282) heeft haar werk keurig gedaan. Weerstand is er nu van de vorige steunzone op 1340 en verderop van de 20 ma (1347), de 50 ma (1374) en van de vorige top op 1422.
De S & P 500 is erin geslaagd om de daling een halt toe te roepen. Na een scherpe daling zoals we de vorige weken gezien hebben is de kans groot dat we nog eens een test zullen zien van de steunzone. Indien de steunzone dan ook overeind kan blijven nemen de kansen toe dat we opnieuw de weg naar boven kiezen.

HighLow

Sentiment

Het beleggerssentiment is deze week opnieuw gedaald, de Buls sluiten de week een beetje lager af op 38,3 %. Het aantal Bears zijn sterk gestegen en eindigen op 26,6 %.

investorintelligence


Alle sectoren slaagden er deze week in om winsten te boeken.

De grootste winnaars waren de cyclische sectoren Materials ( 3,86 %), Consumer discretionary ( 2,91 %) en Industrials( 2,37 %) .
Het minst goed presteerden de defensieve sectoren Telecom ( 0,46 %), Health care (0,82 %) en Utilities (0,89 %).

sector


Besluit

De S & P 500 sluit de week af met een winst van 1,74 %.
De aandelenmarkten blijven zich verder bewegen in een onzeker klimaat. Ondertussen groeien de speculaties over een exit van Griekenland uit de Eurozone. Momenteel wordt daar door de politici al openlijk over gepraat terwijl dat enkele weken geleden nog een groot taboe was. Deze uitstap komt dan ook steeds dichterbij. Ook de Spaansa banken bevinden zich in stormachtig water. Hierbij hebben zich nu ook de Spaanse regio's gevoegd. Het land glijdt steeds verder af naar de afgrond.
Bovendien lijkt de economische activiteit in China maar niet aan te trekken. Eingenaardig genoeg kunnen de beleggers zich hieraan optrekken omdat dit de kans vergroot op een verdere monetaire versoepeling van de Chinese overheid. En zoals u allicht weet is een versoepeling van het monetaire beleid zuurstof voor de financiƫle markten.
Positief is alvast dat de stijging van deze week gedragen werd door de cyclische sectoren.

Economisch nieuws

  • De Chinese economische activiteit is in mei gezakt tot 48,7, van 49,3 in april, blijkt uit cijfers van HSBC. Hierdoor laaien de zorgen op dat de Chinese economie sterk vertraagt. Het is de 7de maand op rij dat de index wijst op krimp.
  • De economische activiteit in de eurozone is in mei verder gekrompen. De samengestelde inkoopmanagersindex daalde in mei tot 45,9 van 46,7. De inkoopmanagersindex voor de industrie daalde naar 45 tov 45,9 in april. De verwachtingen lagen op 46. De inkoopmanagersindex voor diensten kwam uit op 46,5 tov 46,9. Er werd een afname tot 46,7 voorzien.
  • De verkoop van nieuwe eengezinswoningen in de VS is in april sterker dan verwacht gestegen. Het aantal verkochte nieuwe woningen steeg met 3,3% naar een aantal van 343.000. Economen hadden gerekend op een stijging van 2,1% naar 335.000.
  • De OESO voorspelt voor dit jaar een mondiale economische groei van het bbp met 1,6%, 0,2 punten minder dan in '11. In '13 verwacht de organisatie een behoorlijk herstel en zou de wereldeconomie groeien met 2,2%. Voor Europa verwacht de OESO dit jaar nog een krimp van 0,1%, met een fors herstel in '13 in de vorm van een groei van 0,9%.
  • In april zijn de verkoopsprijzen van bestaande woningen in Nederland met 5,2% gedaald tov dezelfde maand vorig jaar. De vastgoedcrisis duwt de Nederlandse economie steeds dieper in recessie en er is geen beterschap in zicht. In april zakken de prijzen nog sterker dan in maart. Toen was er een daling van 4,7 %.
  • De Duitse producentenprijzen zijn in april op maandbasis minder hard gestegen dan verwacht. De prijzen stegen tov maart met 0,2%.Economen hadden 0.3% verwacht. Op jaarbasis gingen de prijzen met 2,4% omhoog. Er werd een stijging van 2.6% verwacht.