Marktanalyse 15-11-2009

Technische analyse

De uurgrafiek bevestigt de trendomkeer van verleden week.
We hebben nu wel de weerstandszone van 1100 bereikt. We zijn benieuwd of de stijging zich verder zal doorzetten, of dat we terug de onderkant van de range gaan opzoeken.

sp500uur

De trend in de daggrafiek is opnieuw positief.
We hebben er verleden week opgewezen dat wanneer de index zich in een range bevindt, er valse signalen kunnen optreden. We moeten nu wachten op een uitbraak uit de tradingrange (1020 - 1100) om de nieuwe trendrichting te bepalen.

sp500dag

Breadth

Voor de eerste keer sinds de stijging is begonnen in maart, zien we dat nieuwe toppen in de index niet bevestigd worden door nieuwe toppen in de NYSE advance / decline issues.
Dit is een waarschuwingssignaal dat kan wijzen op een trendomkeer. Immers tijdens de laatste stijging van de index, waren er meer dalende dan stijgende aandelen. Dit wijst erop dat de markt aan kracht verliest.

Nyad

Het percentage aandelen dat zich boven de 20 ma bevindt nadert de weerstandszone. We merken ook dat deze indicator ook steeds lagere toppen neerzet tijdens de laatste stijgingen.
Dit bevestigt dat de markt aan kracht verliest.

20ma

De onderstaande grafiek is de SP & 500 met onderaan de 52-weeks New Highs en de 52-weeks New Lows.
Hier zien we dat het aantal aandelen dat een nieuwe hoogste koers gedurende het laatste jaar bereikt heeft begint te dalen, terwijl dat het aantal aandelen dat een nieuwe laagste koers gedurende het laatste jaar bereikt heeft begint te stijgen. Opnieuw een signaal van verzwakking van de markt.

HighLow

Sentiment

De Put / Call ratio buigt neerwaarts. Dit is positief. Beleggers kiezen eerder voor calls dan voor puts. Zij verwachten een stijging.

putcall

Besluit

De index bevindt zich aan de bovenkant van de tradingrange tegen weerstand (1100).
We zien verschillende signalen dat de markt aan kracht verliest. We verwachten dan ook een pullback naar de onderkant van de tradingrange ( 1020 - 1030 ). Het is nu wachten op een uitbraak uit de tradingrange om een nieuwe trendrichting te bepalen.
De markt zal het ons vertellen wanneer het zover is.