Marktanalyse 02-10-2011

Technische analyse

De trend op de uurgrafiek is na een korte stijging opnieuw dalend.

sp500uur

Ook de trend op de daggrafiek blijft dalen.

sp500dag

Breadth

De NYSE advance / decline issues zijn terug iets sterker dan de index.

Nyad

Het aantal aandelen die zich boven hun 50 ma bewegen zijn opnieuw gedaald.

20ma

De S & P 500 sluit de week af met een klein verlies van -0,44 %.
Na een korte opleving in het begin van de week heeft de index het gewonnen terrein opnieuw moeten inleveren. De opleving werd een halt toegeroepen door de 20 ma. De S & P 500 bevindt zich nog steeds in de bandbreedte tussen 1100 en 1230. Momenteel heeft de index opnieuw de onderkant van het kanaal bereikt, zoals vorige week reeds opgemerkt is het nu cruciaal dat deze onderkant op 1100 niet doorbroken wordt.
De bears zijn nog steeds in het voordeel. De bulls zullen eerst de 20 en 50 ma moeten overwinnen vooraleer er sprake kan zijn van een duurzaam herstel.
Deze week was er slechts een beperkte toename van de new lows.

HighLow

Sentiment

Deze week is het beleggerssentiment lichtjes gedaald en de Buls sluiten de week af op 37,6%. Het aantal Bears blijven stijgen en eindigen op 40,9 %. Er zijn dus momenteel meer bears dan bulls. Wanneer het beleggerssentiment uiterst negatief is wordt er meestal een bodem gevormd.

investorintelligence

Besluit

De S & P 500 sluit de week af met een nieuw verlies van -0,44 %.
De markten blijven onder druk staan. De onzekerheid over de Europese crisis is nog steeds heel groot en de autoriteiten slagen er niet in de financiële markten te kalmeren.
Op de bijeenkomst van de Wereldbank en het IMF werden de Europese leiders nog de levieten gelezen door de Verenigde Staten en China. Die vroegen met aandrang om te stoppen met de politieke spelletjes en dringend werk te maken van een gecoördineerde aanpak van de schuldencrisis.
Er viel eindelijk ook een beetje goed nieuws te rapen. De macro-economische cijfers in de Verenigde Staten laten vermoeden dat de sterkte van de daling stilaan is gestopt. De economische groei in het tweede kwartaal kwam net boven de verwachtingen uit en de Amerikanen consumeren een fractie meer. De crisis op de huizenmarkt wordt niet erger en ook de arbeidsmarkt vertoonde schuchter beterschap.

4 sectoren sluiten de week af met verliezen, terwijl 6 sectoren winsten noteerden.
De winnaars waren Telecom (1,80 %), Financials (1,00 %) en Healthcare ( 0,74 %).
De grootste verliezers waren Materials (-3,21 %). Consumer discretionary ( -2,43 %) en Technology (-2,29 %).

sector


Prijzen industriële metalen blijven onder druk staan
De prijzen voor industriële metalen bleven in de afgelopen dagen onder druk staan. Als reden wordt verwezen naar de verwachting dat de economie in de komende maanden gaat verzwakken. De London Metal Exchange Index, bestaande uit zes basismetalen, is in het derde kwartaal met 20% gedaald. Dat is meteen ook de scherpste daling sinds de tweede helft van 2008. Ren Yunpeng, analist bij China International Futures Co, verwacht dat de prijzen nog verder gaan dalen. Hij stelt vast dat de vraag naar non ferro’s in de afgelopen weken fors is gedaald.

Amerikaanse economie zal zich kunnen herpakken
Bij Citigroup is chief executive officer Vikram Pandit van mening dat de Amerikaanse economie zich zal kunnen herpakken, hoewel de groei minder sterk zal zijn dan gewenst. Bovendien zal ook de werkloosheid een stuk hoger blijven dan gewenst. De Verenigde Staten hebben in het verleden van een grote veerkracht blijk gegeven en zullen dat ook in de toekomst blijven doen. Pandit verklaarde nog dat Citigroup een blootstelling heeft van 31,70 miljard dollar aan obligaties uit de Griekse periferie en van ongeveer 15,70 miljard dollar aan Franse banken.

Chinese olieconsumptie blijft toenemen
Tijdens de eerste drie weken van september daalde de Amerikaanse consumptie van olieproducten met 2,9 procent. De Chinese olieconsumptie blijft volgens Royal Bank of Scotland echter toenemen. Uit definitieve cijfers blijkt dat China in augustus 8,989 miljoen vaten ruwe olie per dag verbruikte. De vraag duikt daarmee voor het eerst dit jaar onder 9 miljoen vaten per dag maar toch ligt het cijfer nog 616.000 vaten of 7,4 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. Om de cijfers in perspectief te plaatsen volstaat het om te verwijzen naar het vraagniveau van 2009 en 2008. China verbruikt nu respectievelijk 3 miljoen en 2,5 miljoen vaten per dag meer tegenover 3 en 2 jaar geleden.