Marktanalyse 03-07-2011

Technische analyse

De trend op de uurgrafiek is nu sterk stijgend.

sp500uur

Ook de trend op de daggrafiek is nu aan het stijgen.

sp500dag

Breadth

De NYSE advance / decline issues bereiken een nieuw hoogtepunt.

Nyad

Het aantal aandelen die zich boven hun 50 ma bevinden zijn nu sterk aan het stijgen.

20ma

De S&P 500 heeft een van de sterkste weken sinds jaren achter de rug met een stijging van 5,61 %.
De bulls komen als overwinnaars uit de arena. Onderweg werd alle weerstand moeiteloos doorbroken en men is op weg naar de vorige top van april op 1370. De eerste steun is er van de 50 ma die zich nu op 1317 bevindt, verderop is er nog steun van de 20 ma op 1286 en de 200 ma op 1268.
We zien ook opnieuw sterk stijgende New Highs (226) en een beperkt aantal New Lows (13).

HighLow

Sentiment

Het beleggerssentiment is deze week opnieuw gestegen en de Buls sluiten de week af op 39,8%. Het aantal Bears dalen lichtjes en eindigen op 26,9 %.

investorintelligence

Besluit

De S&P 500 heeft een van de sterkste weken sinds jaren achter de rug met een stijging van 5,61 %.
De bulls komen als overwinnaars uit de arena. Onderweg werd alle weerstand moeiteloos doorbroken en men is op weg naar de vorige top van april op 1370.
Zoals we vorige week schreven is de risk on trade back in town. De meer risicovolle activaklassen vallen opnieuw in de gunst van de beleggers. Dit is positief voor de aandelenmarkten.


Alle 10 sectoren sluiten de week af met winst.
De winnaars waren Energy (7,17 %), Technology( 6,79 %) en Consumer discretionary ( 6,59 %). De defensievee sectoren Consumer staples(2,87 %), Utilities (3,31 %) en healthcare (3,72 %) presteerden minder sterk dan de risicovolle sectoren.

sector


Groeiprognoses worden fors naar beneden aangepast
De recent gepubliceerde macro-economische indicatoren wijzen op een vertraging in de wereldwijde economische groei. Die vertraging is met name in de VS merkbaar. Als gevolg daarvan hebben de analisten hun prognoses voor de groei van de Amerikaanse economie inmiddels zowat gehalveerd. Goldman Sachs ging twee maanden geleden nog uit van een groei met 4%. Inmiddels is dat nog maar 2%. Researchbureau Macroeconomic Advisers verwachtte aanvankelijk een groei voor dit jaar met 3,50%, maar rekent nu nog op slechts ongeveer 2,10%. Mogelijk gaan die prognoses nogmaals naar beneden bijgesteld worden.

China wil blijven beleggen in Europese staatsschuld
China wil blijven beleggen in Europese staatsschuld, zo verklaarde de Chinese Premier Wen Jiabao tijdens zijn bezoek aan Europa op een persconferentie in Boedapest. Volgens de premier heeft China in de voorbije jaren het belang van buitenlandse staatsobligaties in de portefeuille met reservevaluta gestadig opgedreven. Wen zei dat zijn land de euro zal blijven ondersteunen. Meer concreet verklaarde Wen dat Hongarije voor een bepaald bedrag Hongaarse staatsobligaties zou kopen, zonder daaromtrent meer details vrij te geven. China is daarnaast altijd ook bereid om met Europa te blijven samenwerken.

Risico’s op nieuwe recessie in Verenigde Staten opnieuw toegenomen
De risico’s op een nieuwe recessie in Verenigde Staten zijn recent opnieuw toegenomen. Het is allesbehalve zeker dat die recessie er inderdaad gaat komen, maar aan een groeivertraging valt niet meer te ontkomen. De groei van de Amerikaanse economie zal in de tweede helft van het jaar hoe dan ook gaan vertragen en het is nog altijd niet duidelijk of die vertraging al dan niet van tijdelijke aard zal blijken te zijn. Duidelijk is wel dat de gezondheid van de VS-economie deels afhankelijk is van tijdelijke factoren. Op het einde van dit jaar lopen zowel de belastingverlaging als de verlenging van de looptijd van de werkloosheidsuitkeringen af. Beide factoren kunnen samen een extra groeivertraging gaan zorgen.

Een op zes banken zakt voor stresstest
Tot een op de zes Europese banken die een stresstest ondergaan, zakt daarvoor. Dat stelden bronnen rond de tests dinsdag. De Europese Bank Autoriteit zal de resultaten van de testen naar verwachting binnen enkele weken bekendmaken. In totaal worden 91 Europese banken getest. Daarbij wordt gekeken naar de ontwikkeling van hun financiële positie als de Europese economische groei flink lager uitvalt dan nu wordt verwacht. Volgens bronnen zullen 10 tot 15 van de geteste banken niet voldoen aan de minimale eisen. Het zou gaan om banken in Griekenland, Portugal en Spanje, drie van de zorgenkinderen van de eurozone. Maar ook om banken in Duitsland dat de grootste en sterkste economie van Europa heeft.

Grieks faillissement zou verreikende gevolgen kunnen hebben
Een Grieks faillissement zou verreikende gevolgen kunnen hebben, ook in delen van de wereld waar dat niet dadelijk wordt verwacht. Een mogelijk besmettingshaard kunnen de geldmarktfondsen worden. Volgens Alex Roever, head of short-term fixed-income strategy bij JPMorgan Chase & Co. (JPM) in New York, is het niet zozeer belangrijk wat er gaat gebeuren wanneer Griekenland failliet gaat, maar wel wat er daarna gaat gebeuren. De Europese banken hebben voor meer dan 2000 miljard dollar aan obligaties uit Griekenland, Portugal, Ierland, Spanje en Italië in portefeuille. Anderzijds hebben de U.S. money funds ongeveer 800 miljard dollar aan obligaties uitgegeven door Europese banken in portefeuille.

Akkoord met banken over verlenging looptijden afhankelijk van houding ratinghuizen
Een akkoord met de Europese banken over een verlenging van de looptijden van de Griekse staatsobligaties is volgens het voorstel van de Fransen afhankelijk van ratinghuizen. Die moeten bereid zijn om de verlenging niet als een credit-event te beschouwen. Fitch had eerder al aangegeven dat wel te zullen doen. Duitse banken en verzekeraars bezitten 2 miljard euro aan Griekse obligaties die in 2014 aflopen. Bovendien is er ook nog eens sprake van 4 miljard euro die in 2020 aflopen. De Duitsers zouden de looptijd willen verlengen tot 2020 en niet tot 2014 zoals eerst was voorzien.