Marktanalyse 04-09-2011

Technische analyse

De trend op de uurgrafiek is opnieuw dalend.

sp500uur

Ook de trend op de daggrafiek is opnieuw dalend.

sp500dag

Breadth

De NYSE advance / decline issues blijven relatief sterk tov de index.

Nyad

Het aantal aandelen die zich boven hun 50 ma bewegen zijn lichjes aan het stijgen.

20ma

De S & P 500 sluit de week af met een klein verlies van 0,24 %.
In het begin van de week waren de bulls aan de bovenhand met stijgende koersen. Deze winsten werden vrijdag weer helemaal afgegeven. De weerstand van de 20 ma op 1181 werd in het begin van de week direct doorbroken. Na de daling op vrijdag sluit de index af juist boven deze 20 ma op 1172 welke nu voor de eerste steun zorgt.
Indien deze steun begeeft kunnen we terug afglijden naar de lows van augustus op 1110 - 1120.

HighLow

Sentiment

Deze week is het beleggerssentiment sterk gedaald en de Buls sluiten de week onverandert af op 40,9%. Het aantal Bears blijven stijgen en eindigen op 36,6 %.

investorintelligence

Besluit

De S & P 500 sluit de week af met een klein verlies van 0,24 %.
De voorbije week stonden er twee belangrijke economische indicatoren op het programma. Donderdag kwam de indicator voor de Amerikaanse industrie in augustus hoger uit dan verwacht. In plaats van een krimp wees de indicator nog op een beperkte groei. Toch reageerden beleggers niet opgelucht. En vrijdag kwam dan het jobrapport in de VS. De verwachtingen waren al heel laag met een toename van 50.000 jobs in augustus. Maar in de praktijk kwamen er helemaal geen jobs bij. Meteen doken de beurzen lager. Wall Street verloor snel 1,5% en de Duitse Dax donderde snel meer dan 3% lager.
Ondertussen rommelt het echter weer in de eurozone. De Italiaanse tienjarige rente steeg tot 5,23%. Tot voor kort hield de ECB de rente rond de 5%. Maar nu geeft Trichet een duidelijke waarschuwing aan Berlusconi: ‘Zet de besparingen door of wij laten u vallen'. Het belooft een woelige maand te worden.

5 sectoren sluiten de week af met winst, terwijl er ook 5 sectoren verliezen opliepen.
De grootste winnaars waren Utlities (0,86 %), Healthcare (0,56 %) en Consumer staples ( 0,55 %). De grootste verliezers waren Financials (1,92 %). Telecom ( 1,49 %) en Technology (0,53 %).

sector


VS-economie moet met 4 tot 5% per jaar groeien om werkloosheid op te lossen
De Amerikaanse economie moet met 4 tot 5% per jaar groeien om het probleem van de werkloosheid op te lossen. Alleen aan dat groeitempo zou de werkloosheidsgroei terug onder 6% duiken. Volgens de meest recente data groeide de Amerikaanse economie in de eerste zes maanden van dit jaar slechts met 1%, veel te weinig dus om de werkloosheidsgraad te doen dalen. Volgens de economen blijft de jobcreatie zwak vanwege een veelheid van factoren. De belangrijkste oorzaak is evenwel dat ondanks alle getroffen maatregelen de structurele problemen waar de VS-economie mee worstelt niet opgelost zijn.

Aziatische economie vertraagt aan snel tempo
De Aziatische economie vertraagt aan snel tempo, zo blijkt uit een aantal recent gepubliceerde macro-econmische indicatoren. Die vertraging heeft te maken met een gelijkaardige evolutie in andere delen van de wereld. De Chinese exportbestellingen daalden in augustus voor de eerste keer in twee keer, in Zuid-Korea en Taiwan zijn de activiteiten in de verwerkende industrie gekrompen. In andere landen uit de regio worden dezelfde signalen gemeld. Als gevolg van de economische groeivertraging kan de inflatiedruk afnemen. Daardoor worden de kansen kleiner dat de centrale banken gedwongen gaan worden om de rente verder te verlagen.

Europese Centrale Bank kan basisrente opnieuw gaan verlagen
De Europese Centrale Bank kan haar basisrente opnieuw gaan verlagen, want de kans is 50% dat Europa op een recessie afstevent. Mohamed El-Erian, chief executive officer Pacific Investment Management Co, is van mening dat de ECB gedwongen gaat worden om van koers te veranderen. Eerder dit jaar heeft de centrale bank twee keer haar basisrente verhoogd. Die basisrente staat nu op 1,50%. Na een groeivertraging in de eurozone heeft de ECB haar monetaire politiek aangepast. El-Erian gaat nog een stapje verder, hij gelooft dat Europa de rest van de wereld gaat meeslepen in een recessie. De kansen op een recessie in de VS worden door hem op 33 tot 50% ingeschat.

Vrees voor besmetting Europese begrotingscrisis steekt opnieuw de kop op
In augustus is het rendement op de 10-jarige Duitse staatsobligatie met 32 basispunten gedaald. De beleggers reageerden daarmee vooral op de daling van de beurskoersen. De vrees voor besmetting van de Europese begrotingscrisis steekt bovendien opnieuw de kop op. Griekenland blijft een heet hangijzer, maar ook Italië en Spanje komen opnieuw in het vizier. Buiten de begrotingsproblemen is er nog het feit dat de Europese economie in sneltreinvaart aan het afkoelen is. De overheden voeren in snel tempo besparingen door, waardoor de bereidheid van de consumenten om te spenderen afneemt.