Marktanalyse 05-06-2011

Technische analyse

De trend op de uurgrafiek is nu sterk dalend.

sp500uur

Ook de trend op de daggrafiek blijft dalen. De negatieve divergentie die al een tijd aanwezig is, heeft ons gewaarschuwd voor een trendomkeer.

sp500dag

Breadth

De NYSE advance / decline issues blijven nog steeds relatief sterk.

Nyad

Het aantal aandelen die zich boven hun 50 ma bevinden zijn nu ook sterk aan het dalen.

20ma

Deze week noteerden we opnieuw een aanzienlijk verlies van - 2,32 %. Het is al de vijfde week op rij dat de index met verlies afsluit. Na een valse uitbraak uit het dalende kanaal in het begin van de week zagen we voor de rest van de week een grote verkoopdruk. De 50 ma heeft begeven, en zoals we vorige week hebben aangegeven zijn we afgezakt naar de onderkant van het dalende kanaal en de steunzone van de bodem van vorige maand op 1295. Indien ook deze steunzone het begeeft glijden we verder af naar de stijgende 200 ma op 1248. De eerste weerstand is er nu van de 20 en 50 ma op 1331, en daarna van de vorige top op 1370.
Een positief gegeven is het beperkt aantal New Lows (29)

HighLow

Sentiment

Het beleggerssentiment is deze week lichtjes gestegen en de Buls sluiten de week af op 45,2%. Het aantal Bears stijgen lichtjes en eindigen op 20,4 %.

investorintelligence

Besluit

Deze week noteerden we opnieuw een aanzienlijk verlies van - 2,32 %. Het is al de vijfde week op rij dat de index met verlies afsluit.
De bears zijn momenteel aan de winnende hand. Er is nog steeds een verschuiving bezig naar meer defensieve assets.

Alle 10 sectoren sluiten de week af met verlies.
De grootste verliezen werden genoteerd door Consumer discretion (-3,23 %), Materials (-3,20 %) en Industrials (-3,12 %).

sector


Zwakke werkloosheidscijfers wegen op Wall Street
Het sentiment wordt negatief beïnvloed door de publicatie van tegenvallende Amerikaanse werkloosheidscijfers voor de maand mei. Vorige maand kwamen er buiten de landbouwsector maar 54.000 nieuwe jobs bij. Dat is veel minder dan de 165.000 tot 180.000 waar de analisten op hadden gerekend. Bovendien steeg de werkloosheidsgraad tot 9,10%, ten opzichte van slechts 9% in mei.

Positie Europese banken wordt moeilijker door Griekse downgrading
De downgrading door Moody’s Investors Service van de Griekse overheidsschulden heeft ook gevolgen voor de banken. De positie van een aantal Europese banken wordt namelijk moeilijker. Vincent Truglia, managing director global economic research bij Granite Springs Asset Management LLC in New York, merkt op dat een aantal beleggers geen papier met een Caa1 rating in portefeuille mogen houden. Daardoor kan volgens Truglia, een voormalig medewerker van het IMF, de manier wijzigen waarop de beleggers kijken naar banken die veel Europees schuldenpapier in portefeuille hebben.

Kansen op Griekse schuldenherschikking zijn nu gestegen tot 50%
De kansen op een Griekse schuldenherschikking zijn als gevolg van de downgrading door Moody’s Investors Service gestegen tot 50%. Griekenland heeft nu dezelfde kredietrating als Cuba. De Europese politici proberen 12 jaar na de introductie van de Europese eenheidsmunt te vermijden dat een eerste land uit de eurozone een schuldenherschikking moet doorvoeren. Volgens Moody’s is de situatie van Griekenland allesbehalve schitterend. Ondanks een steunpakket van 110 miljard euro stevent het land volgend jaar op een tekort van 30 miljard euro af. Anderzijds bedraagt het rendement op Griekse staatsobligaties inmiddels al meer dan 16%.

Situatie VS-economie gelijkt op die voor omvallen Lehman Brothers in 2008
In een paar weken tijd is de situatie in de Amerikaanse economie volledig omgeslagen. Eind april was iedereen nog steeds optimistisch, maar dat is nu helemaal veranderd. De "Economic Surprise Index", zoals die door Citigroup wordt opgesteld, heeft een dramatische omslag te zien gegeven. De correlatie tussen deze index en het rendement op de Amerikaanse staatsobligaties is zeer uitgesproken. Dat rendement is recent terugvallen onder 3% en gezien de kwaliteit van de macro-economische indicatoren is een verdere daling waarschijnlijk. Links en rechts wordt al gesproken van quantative easing 3.

Mei was een horrormaand voor Amerikaanse economie
Mei was een horrormaand voor Amerikaanse economie, met een verslechtering van de economische data over de ganse linie. Mike Riddell, fund manager bij M&G Investments in Londen, concludeert dat de VS-economie van een klip is gevallen. Volgens Riddell lijkt het er wel op alsof de economische indicatoren in elk detail teleurstellen. Vooral om de terugval op de huizenmarkt maakt hij zich grote zorgen. De rapporten van de Philadelphia Fed, Richmond Fed en Chicago Fed vielen telkens tegen, de orders voor duurzame goederen vielen terug, het BBP voor het eerste kwartaal werd niet opwaarts herzien enzovoort. Riddell vreest dat de jobstijdingen in de komende weken alleen maar erger gaan worden.

Financiële markten houden al rekening met Griekse schuldenherschikking
Europa blijft zoeken naar een oplossing voor de Griekse schuldenberg, waarbij echter een schuldenherschikking angstvallig wordt vermeden. Die zou er echter wel op een later moment kunnen komen. De financiële markten houden er al namelijk al rekening mee dat Griekenland de schulden gaat herschikken. De Griekse staatsobligaties noteren momenteel aan 55 eurocent de euro. Dat wil zeggen dat er rekening wordt gehouden met een haircut van ongeveer 45%. Dat percentage zou volgens de analisten echter kunnen oplopen tot 70%. De beslissing over een schuldenherschikking zal slechts op een later moment worden genomen.