Marktanalyse 06-03-2011

Technische analyse

Er is een hevig gevecht aan de gang tussen de bulls en bears. De uurgrafiek heeft nog geen richting gekozen.

sp500uur

Op de daggrafiek is de stijgende trend nog steeds intakt.

sp500dag

Breadth

De NYSE advance / decline issues zijn opnieuw gestegen.

Nyad

Het aantal aandelen die zich boven hun 50 ma bevinden zich nog steeds in een dalende trend.

20ma

Alhoewel de index deze week bijna onverandert is afgesloten, hebben we toch een erg volatiele week achter de rug. De S&P 500 is in een hevig gevecht gewikkeld met de 20 ma, bijna dagelijks wordt de 20 ma doorboort om daarna terug ingenomen te worden. Het is nu afwachten wie het gevecht om de 20 ma gaat winnen. Trekken de bears aan het langste eind dan glijden we verder af naar de volgende steun van de 50 ma op 1296. Daarna is er steun van de uitbraakzone op 1225 en verderop volgt de de 200 ma op 1173. Weerstand is er nog steeds van de vorige top op 1344.

HighLow

Sentiment

Het beleggerssentiment is deze week sterk gedaald en de Buls sluiten de week af op 50,6%. Ook het aantal Bears is lichtjes gestegen en eindigen op 19,5 %.

investorintelligence

Besluit

De S&P 500 sluit de week af met een winst van 0,10 %.
De indexen hebben een erg volatiele week achter de rug. 6 sectoren sluiten de week positief af, terwijl 4 sectoren verliezen leden. De grootste stijger deze week was de Healthcare sector (2,43 %). Verderop volgden Utilities en Energy.
De slechts presterende sectoren waren de Financials (-1,6 %), Telecom (-0,35 %) en Technology (-0,09 %).

sector

De werkloosheidscijfers in de US blijven lichtjes verbeteren. De werkloosheid bedraagt momenteel 8,9 %.
Op economisch front waren er de sterke cijfers van de ISM manufacturing index die het hoogste niveau bereikte van de afgelopen 7 jaren. De onrusten in het Midden Oosten blijven zorgen voor stijgende olieprijzen.
Verder was er belangrijk nieuws te rapen van de voorzitter van de Europese Centrale Bank (Trichet), die hintte op een mogelijke renteverhoging in april om de sterk oplopende inflatiecijfers af te remmen. Het is echter een moeilijke evenwichtoefening voor de ECB om enerzijds de inflatie af te remmen en anderzijds de economische groei niet in gevaar te brengen. Het is nu afwachten hoe de markten zullen reageren op deze mogelijke renteverhoging.