Marktanalyse 09-10-2011

Technische analyse

De trend op de uurgrafiek is opnieuw stijgend.

sp500uur

Ook de trend op de daggrafiek is nu aan het stijgen.

sp500dag

Breadth

De NYSE advance / decline issues zijn terug iets sterker dan de index.

Nyad

Het aantal aandelen die zich boven hun 50 ma bewegen zijn opnieuw gestegen.

20ma

De S & P 500 sluit de week af met een winst van 2,12 %.
In het begin van de week lanceerden de bears een aanval om de onderkant van het kanaal te doorbreken. Aanvankelijk slaagden ze in hun opzet maar de bulls gingen in de tegenaanval en slaagden erin om terug te keren in het kanaal om af te sluiten tegen de weerstand van de 20 en 50 ma. Dit is een hoopgevende actie voor de bulls. De S & P 500 bevindt zich dus nog steeds in de bandbreedte tussen 1100 en 1230.
Zoals eerder al aangegeven zullen de bulls eerst de 20 en 50 ma moeten overwinnen vooraleer er sprake kan zijn van een verdere stijging. Indien de dalende 50 ma op 1177 kan ingenomen worden ligt de weg open naar de bovenkant van het kanaal.
In het begin van de week was er een sterke toename van de new lows, maar we sluiten de week af met amper 18 new lows.

HighLow

Sentiment

Deze week bereikt het beleggerssentiment een nieuw dieptepunt en de Buls sluiten de week af op 34,4%. Het aantal Bears blijven stijgen en eindigen op 45,2 %. Er zijn dus momenteel meer bears dan bulls. Wanneer het beleggerssentiment uiterst negatief is wordt er meestal een bodem gevormd.

investorintelligence

Besluit

De S & P 500 sluit de week af met een winst van 2,12 %.
Een beter dan verwacht banenrapport en versterkende economische indicatoren in VS zorgden wereldwijd voor oplevende aandelenmarkten.
De Aziatische markten noteerden mooie winsten vrijdag na de aankondiging van de Bank of England om 75 miljard pond in de economie te pompen. Ook de mededeling van de Europese Centrale Bank om korte termijnleningen te verstrekken aan noodlijdende banken gaf de Aziatische beurzen vleugels.
Ondanks de positieve signalen op het Europese niveau blijft de politieke verdeeldheid evenwel groot. De Duitse bondskanselier Angela Merkel verklaarde gisteren dat het Europese stabilisatiefonds EFSF over voldoende middelen beschikt, en dat het fonds niet gebruikt moet worden om de banken te herkapitaliseren. Parijs gaat daar dan weer niet mee akkoord. De kwestie zal zondag wellicht besproken worden op een ontmoeting tussen Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy in Berlijn.

8 sectoren sluiten de week af met winst, terwijl 2 sectoren verliezen noteerden.
De verliezers waren de defensieve sectoren Telecom (-1,36 %) en Utilities ( -0,76 %).
De winnaars waren de meer risicovolle sectoren Materials (6,21 %). Consumer discretionary ( 4,07 %) en Energy (3,46 %).

sector


Vraag naar grondstoffen vlakt af, maar blijft hoog
De vraag naar grondstoffen blijft groeien in 2012, ondanks de verslechterde vooruitzichten voor de economische groei in de ontwikkelde landen. Er zal namelijk een sterke vraag naar grondstoffen blijven vanuit opkomende economieën met een robuuste economische groei. De prijsstijging van grondstoffen zal echter wel afvlakken, aldus de analisten van Goldman Sachs. Goldman Sachs: “De markt voor Brent wordt gedomineerd door enerzijds de onzekerheden rond de euro en de mogelijke recessie in de eurozone tegen het einde van dit jaar (zoals nu door ons wordt voorspeld), en anderzijds een krappe oliemarkt. Al met al heeft GS de verwachting voor de Brent prijs in 2012 verlaagd van 130 dollar naar 120 dollar per vat. De prijs voor West Texas Intermediate in 2012 schat de zakenbank op 109 dollar, met een kleiner wordend gat tussen Brent en WTI naarmate het jaar vordert.’

Financiële crisis in de eurozone gaat hoe dan ook economische groei vertragen
De financiële crisis in de eurozone gaat hoe dan ook de economische groei doen vertragen. Carl Weinberg, chief economist bij High Frequency Economics, gaf daarmee gisteren een waarschuwing die aan duidelijkheid niets te wensen overliet. Eender welke oplossing zal de begrotingsdeficieten verder doen oplopen, waardoor de landen in kwestie gedwongen zullen zijn om nog meer besparingen door te voeren. Dat gaat er volgens Weinberg hoe dan ook toe leiden dat de economische groei in de eurozone verder onder druk gaat komen te staan. Die eurozone bengelt al aan de rand van een recessie.

Amerika herstelt, recessiescenario verdwijnt naar achtergrond
De laatste weken verbeteren de macro-economische data uit de VS langzaam, waardoor volgens Theodoor Gilissen Bankiers het recessiescenario voor de VS naar de achtergrond verdwijnt. Op grond van de huidige data gaan economen uit van een economische groei van bijna 2% in het afgelopen derde kwartaal. Een goede verbetering ten opzichte van het eerste halfjaar.