Marktanalyse 11-09-2011

Technische analyse

De trend op de uurgrafiek is opnieuw dalend.

sp500uur

Ook de trend op de daggrafiek is opnieuw dalend.

sp500dag

Breadth

De NYSE advance / decline issues beginnen nu ook te verzwakken.

Nyad

Het aantal aandelen die zich boven hun 50 ma bewegen zijn lichjes aan het stijgen.

20ma

De S & P 500 sluit de week af met een nieuw verlies van -1,68 %.
De volatiliteit op de wereldwijde aandelenmarkten blijft enorm hoog. We zien dagelijkse schommelingen van 3 - 4% wat heel ongewoon is. De steun van de 20 ma is nu doorbroken waardoor de weg vrij is naar de lows van augustus op 1110 - 1120.
Voorlopig noteren we nog geen extreme toename van de new lows wat positief is.

HighLow

Sentiment

Deze week is het beleggerssentiment opnieuw gedaald en de Buls sluiten de week af op 38,7%. Het aantal Bears blijven stijgen en eindigen op 37,6 %.

investorintelligence

Besluit

De S & P 500 sluit de week af met een nieuw verlies van -1,68 %.
Vrijdag kregen de aandelenbeurzen wereldwijd opnieuw rake klappen te verwerken. Oorzaak van de daling is het ontslag van ECB-zwaargewicht Jürgen Stark, hoofdeconoom bij de Europese Centrale Bank. Jürgen Stark kondigde aan dat hij opstapt als directielid van de ECB. Stark is een felle tegenstander van de manier waarop de ECB obligaties opkoopt om de koersen van die obligaties te ondersteunen. Hij roept op tot drastische maatregelen om de eurozone uit de schuldencrisis te halen.
De beleggers ergeren zich behoorlijk aan de onenigheid binnen de Europese Centrale Bank over de aanpak van de schuldencrisis. Bovendien zijn de beleggers niet erg onder de indruk van de stimulusplannen van de Amerikaanse president Obama. Obama moet die plannen nog door het Congres zien te krijgen, waar de Republikeinen de meerderheid hebben. Het is dus nog steeds wachten op een kordaat optreden van de heren politici om de financiele markten tot rust te laten komen.

Alle sectoren sluiten de week af met verliezen.
De kleinste verliezen leden Technology (-0,50 %), Consumer staples (-1,31 %) en Healthcare ( -1,44 %). De grootste verliezers waren Financials (-2,56 %). Materials ( -2,43 %) en Industrials (-2,38 %).

sector


Kansen op faillissement Europese perifere landen nemen weer toe
De kansen op een faillissement van de Europese perifere landen nemen weer toe, zo blijkt uit de evolutie van de credit-default swaps. Niet alleen de Griekse stegen, ook die uit andere perifere landen. De swaps op Portugal stegen met 19 basispunten tot 1060, die op Ierland met 18 tot 834 basispunten en die op Spanje met 5 tot 396. Een basispunt op een credit-default swap beschermt 10 miljoen dollar aan schulden voor een periode van vijf jaar. Op basis van de evolutie van de credit-default swaps is duidelijk dat er dringend iets in Europa moet gebeuren om een oplossing voor het schuldenprobleem te vinden. De klok klikt namelijk ongenadig.

Amerikaanse economie bevindt zich nog steeds in een recessie
De Amerikaanse economie bevindt zich theoretisch gesproken nog steeds in een recessiefase, zo verklaarde Chicago Federal Reserve president Charles Evans gisteren. De Verenigde Staten worden bovendien nog met heel wat tegenwind geconfronteerd, de economische vooruitzichten zien er een stuk minder goed uit als enkele maanden geleden. De FED wordt nog steeds met een aantal grote hinderpalen geconfronteerd, meer bepaald in de vorm van een aantal uitdagingen die van de vorige financiële crisis zijn overgebleven.

Kansen op renteverlaging ECB nemen toe
De kansen op een renteverlaging door de ECB nemen toe, zo blijkt uit de Credit Suisse Group AG index. Gemiddeld wordt aangenomen dat de rente in de komende 12 maanden met 31 basispunten wordt verlaagd. Op 1 augustus werd nog uitgegaan met een stijging met 25 basispunten tegen het einde van dit jaar. Op relatief korte termijn zijn de economische vooruitzichten echter in snel tempo verslechterd. Ook op basis van de Euribor futures mag worden aangenomen dat er een renteverlaging in de lucht hangt. Het Euribor-contract met juni als expiratiemaand steeg gisteren met 8 basispunten tot 0,99%.

Duitse staatsobligaties vliegen door het plafond
De Duitse staatsobligaties vlogen gisteren door het plafond nadat de Europese Centrale Bank in de toelichting op haar meeting verklaarde dat de neerwaartse economische risico’s zijn toegenomen. Eric Wand, obligatiestrateeg bij Lloyds Bank Corporate Markets in Londen, is van mening dat dit soort nieuws de vlucht naar obligaties met een triple A-rating alleen maar doet toenemen. Het rendement op de 10-jarige Duitse staatsobligaties daalde met 5 basispunten tot 1,86%, waarbij tijdens de toespraak van Trichet een bodem werd bereikt op 1,823%. Het rendement op de 2-jarige daalde met 5 basispunten tot 0,417%.