Marktanalyse 11-12-2011

Technische analyse

De trend op de uurgrafiek is na de overkochte situatie opnieuw dalend.

sp500uur

De trend op de daggrafiek is nog steeds stijgend.

sp500dag

Breadth

De NYSE advance / decline issues zijn opnieuw aan het stijgen.

Nyad

Het aantal aandelen die zich boven hun 50 ma bewegen zijn nagenoeg onveranderd.

20ma

De S & P 500 sluit de week af met een winst van 0,88 %.
Na de sterke stijging van vorige week heeft de index deze week een rustpauze genomen. De S & P 500 zit nu gevangen tussen de weerstand van de 200 ma op 1263 en de steun van de 50 ma op 1219. Volgende week zal er een richting moeten ingeslaan worden, ofwel naar boven door de 200 ma, ofwel naar beneden door de 50 ma.
De new lows blijven nog steeds laag.

HighLow

Sentiment

Het beleggerssentiment is opnieuw verbeterd en de Buls sluiten de week af op 47,4%. Het aantal Bears blijft dalen en eindigen op 29,5 %.

investorintelligence

Besluit

De S & P 500 sluit de week af met een winst van 0,88 %.
De aandelenmarkten hebben geprofiteerd van het nieuws dat de Europese leiders op een turbulente Europese top, een akkoord hebben bereikt rond meer begrotingsdiscipline in Europa.
Beleggers stoorden zich niet aan het tegenvallende Europees akkoord en hopen dat de Europese Centrale Bank alsnog zal tussenkomen als het echt nodig is. Het afgesloten akkoord is een goed voornemen om een toekomstige schuldencrisis te voorkomen, maar absoluut onvoldoende om de huidige problemen op te lossen.
Beleggers trekken zich ook op aan de geruchten dat de Chinese centrale bank een nieuw vehikel plant dat twee investeringsfondsen met een totaal kapitaal van 220 miljard euro zal beheren. Het ene fonds speurt naar investeringen in Europa, het andere in de VS.
Verder was er het positieve nieuws dat het Amerikaanse consumentenvertrouwen voor de 4° maand op rij is gestegen.

9 sectoren sluiten de week af met winst, terwijl 1 sector verlies moest incasseren.
De grootste winnaars waren de risicovolle sectoren Financials (1,68 %), Technology (1,35 %) en Industrials (0,94 %).
Het slechts presteerden de sectoren Materials (- 0,11 %), Energy (0,11 %) en Telecom (0,40 %).

sector


Ook Australische vastgoedprijzen dreigen te gaan instorten
In West-Europa is er weinig aandacht aan besteed, maar ook in Australië zijn de prijzen voor woningen en appartementen in de afgelopen jaren fors gestegen. Ook de Australische vastgoedprijzen dreigen nu te gaan instorten, waarmee er een causaal verband met de Chinese vastgoedmarkt kan worden vastgesteld. Australië heeft zijn economische lot voor een groot stuk aan dat van China gekoppeld en ook in dat land dreigen de vastgoedprijzen sterk te gaan dalen. Vastgoed is ‘down under’ momenteel heel erg duur.

Verenigde Staten moeten Europese recessie kunnen overleven
Europa lijkt met een toenemende mate van zekerheid op een recessie af te stevenen, maar algemeen wordt verwacht dat de Verenigde Staten een Europese recessie moeten kunnen overleven. Weliswaar zou de groei vertragen, wat eigenlijk niet anders kan wanneer de Europese economie in zak en as zit. In het beste geval kan het Amerikaans BBP met 2,50% groeien. Dat is alleszins een beter scenario dan enkele weken geleden, toen nog werd uitgegaan van een recessie in zowel de Verenigde Staten als Europa.

60% kans dat Europa opnieuw in een recessie verzeild raakt
Er bestaat 60% kans dat Europa opnieuw in een recessie verzeild raakt. Dat blijkt uit een onderzoek dat Reuters gisteren bij enkele tientallen economen hield. Dat zou al in het eerste kwartaal van volgend jaar kunnen gebeuren. De Europese Centrale Bank verlaagde gisteren weliswaar de basisrente met een kwart procent, maar het is twijfelachtig of die maatregel gaat volstaan. Volgens ECB-voorzitter Mario Draghi zou een Europees akkoord een recessie-scenario nog kunnen voorkomen, maar het is twijfelachtig of dat akkoord er ook inderdaad gaat komen.