Marktanalyse 12-06-2011

Technische analyse

De trend op de uurgrafiek blijft sterk dalen.

sp500uur

Ook de trend op de daggrafiek blijft dalen.

sp500dag

Breadth

De NYSE advance / decline issues beginnen ook sterk te dalen.

Nyad

Het aantal aandelen die zich boven hun 50 ma bevinden bereiken een punt waar er een rebound kan optreden.

20ma

Ook deze week noteerden we een aanzienlijk verlies van - 2,24 %. Het is al de zesde week op rij dat de index met verlies afsluit. De verkoopdruk blijft aanhouden en vele steunzones hebben begeven. De volgende steunzone bevindt zich in de omgeving van 1250. Hier is er de steun van de stijgende 200 ma op 1253 en de bodem van maart op 1249. De eerste weerstand is nu het dieptepunt van april op 1295 en daarna van de 20 ma (1315) en de 50 ma op 1327.
Een positief gegeven is nog steeds het beperkt aantal New Lows (52)

HighLow

Sentiment

Het beleggerssentiment is deze week opnieuw gedaald en de Buls sluiten de week af op 40,9%. Het aantal Bears stijgen lichtjes en eindigen op 22,6 %.

investorintelligence

Besluit

Deze week noteerden we opnieuw een aanzienlijk verlies van - 2,32 %. Het is al de vijfde week op rij dat de index met verlies afsluit.
De bears blijven aan de winnende hand. Er is nog steeds een verschuiving bezig naar meer defensieve assets.
We naderen een belangrijke steunzone in de omgeving van 1250. Hier bevindt zich de 200 ma en de bodem van maart. Indien er volgende week paniekverkopen optreden en we glijden verder af naar deze steunzone, dan kan er hier een bodem gevormd worden.

Alle 10 sectoren sluiten de week af met verlies.
De grootste verliezen werden genoteerd door Information technology (-3,25 %), Consumer discretion (-2,71 %) en Financials (-2,64 %).

sector


Pessimisme bij beleggers neemt toe
Het sentiment op de Amerikaanse beurzen is nu al een tijdje negatief, waarbij een verdere correctie niet uitgesloten wordt geacht. De beleggers vrezen namelijk dat de Amerikaanse economie verder zal gaan afbrokkelen, waarbij in het meest pessimistisch scenario een double dip zelfs niet wordt uitgesloten. De Dow Jones is voor het eerst sinds maart opnieuw teruggevallen onder het niveau van 12.000, wat als een negatief signaal moet worden beschouwd. Opvallend is dat ook de goudprijs vandaag behoorlijk corrigeert.

Euribor futures geven slinkende kansen op verdere renteverhogingen aan
De euribor futures geven slinkende kansen op verdere renteverhogingen aan, dit nadat de Europese Centrale Bank gisteren haar inflatieverwachtingen voor 2015 reduceerde. De ECB gaat voor volgend jaar uit van een inflatiegraad van 1,10% tot 2,30%, waar voordien nog was uitgegaan van een range van 1,10% tot 2,40%. Dat betekent dat de inflatie kan gaan vertragen. De implied yield op de juni 2012 euribor futures daalde gisteren met 7 basispunten tot 2,08%. Dat zou betekenen dat de ECB na een eventuele renteverhoging in juli op de rem zou gaan staan.

Griekse economie zal scherper dan verwacht krimpen
De Griekse economie zal dit jaar scherper dan verwacht krimpen, waarbij de doorgevoerde besparingen de recessie nog zal aanscherpen. Er wordt nu voor 2011 gerekend op een krimp met 3,80%. Eerder was uitgegaan van een negatieve groei van het Grieks BBP met 3,50%. Om te besparen, wil het land onder andere gaan snoeien in het ambtenarenbestand. Dit jaar zal maar 1 van de 10 openstaande vacatures worden ingevuld. Over de komende vijf jaar zal dat maar 1 op 5 zijn. Ook vorig jaar deed de Griekse economie het slechter dan verwacht, hetgeen nogmaals duidelijk maakt dat het besparingsplan heel wat pijn doet.

Correctie met 15% op de beurzen is mogelijk
Een correctie met 15% op de beurzen is mogelijk en mag zelfs niet meer dan normaal worden genoemd. Dennis Gartman van The Gartman Letter is dus bearish voor de beurzen. Alles draait volgens Gartman om de escalatie van de Griekse begrotingscrisis. Er is moeilijk een gunstige oplossing te bedenken voor de Griekse problemen, wat automatisch op het sentiment gaat wegen. Het heeft volgens Gartman geen enkele zin om naiëf te zijn, het is te laat om een eenvoudige oplossing voor de Griekse problemen te vinden. Chaos en een opbreken van de euro zijn de toekomst.

Goud in euro’s en ponden op nieuwe recordniveaus
Goud uitgedrukt in euro’s en ponden bereikte vorige week nieuwe recordniveaus. In dollars uitgedrukt bleef de goudprijs hangen op ongeveer anderhalf procent onder het recordniveau. Dat neemt echter niet weg dat Dennis Gartman, uitgever van de Gartman Letter, zijn visie over het goud in negatieve zin heeft aangepast en dat voor de goudprijs in alle valuta’s. Hij verwacht een correctie bij het goud, waarbij de goudprijs in eerste instantie kan terugvallen richting 1480 dollar per troy ounce. Wanneer in die buurt geen bodem wordt gevonden, kan de goudprijs zelfs nog verder dalen

Vertraging wereldeconomie kan ook Japans herstel afremmen
Een vertraging van de wereldeconomie kan ook het Japans economisch herstel afremmen. Daarbij moet nog worden afgewacht of de Japanse economie in de tweede helft van het jaar inderdaad zal kunnen rechtkrabbelen. Tomoya Masanao, Japan-specialist van PIMCO, is van mening dat de overheid te traag is geweest met het aankondigen van economische stimuli. De Bank of Japan had de vraag tijdig moeten aanwakkeren, aldus Masanao. Hij verwijt dat de Japanse centrale bank de dingen ondergaat, maar niet proactief handelt. De Bank of Japan zou op een agressieve manier overheidsobligaties moeten kopen, of met andere woorden een vorm van quantative easing tot stand brengen.