Marktanalyse 13-03-2011

Technische analyse

De uurgrafiek heeft uiteindelijk toch een richting gekozen, en deze is dalend.

sp500uur

Op de daggrafiek is de stijgende trend nog steeds intakt, maar een trendomkeer is nabij.

sp500dag

Breadth

De NYSE advance / decline issues zijn gedaald.

Nyad

Het aantal aandelen die zich boven hun 50 ma bevinden zijn sterk gedaald.

20ma

Na een hevig gevecht om de 20 ma hebben de bears aan het langste eind getrokken. Zoals verleden week gemeld is de S&P 500 daarna snel doorgezakt naar de 50 ma. Deze werd op donderdag zelfs doorbroken. Vrijdag konden de bulls de schade beperken en werd juist boven de 50 ma(1301) afgesloten. De eerste steun is nu de belangrijke 1300 zone. Indien deze word opgegeven kunnen we wel eens verder afglijden tot de volgende steunzone van de januari lows op 1270 en vervolgens de vorige uitbraakzone op 1225. Verderop is er de steun van de 200 ma op 1174. De eerste weerstand is er nu van de 20 ma op 1320 en vervolgens van de vorige top op 1344.

HighLow

Sentiment

Het beleggerssentiment is deze week opnieuw gestegen en de Buls sluiten de week af op 52,2%. Ook het aantal Bears is lichtjes gestegen en eindigen op 21,1 %.

investorintelligence

Besluit

De S&P 500 sluit de week af met een verlies van 1,28 %.
4 sectoren sluiten de week positief af, terwijl 6 sectoren verliezen leden. De grootste winnaars van de afgelopen weken zijn nu de grootste verliezers.
Energy (-4 %), Materials (-3,1 %) en Technology (-2,76 %) boekten de grootste verliezen.
De defensieve sectoren Utilities (1,5 %), Telecom (1,07 %) en Consumer Staples (0,33 %) waren de winnaars.

sector


De Europese schuldencrisis stak opnieuw de kop op door de kredietverlaging van Griekenland en Spanje. Er wordt gevreesd voor een mogelijke schuldherschikking van Griekenland en Ierland. Ook Portugal zit in slechte papieren. Dit alles zorgt voor spanningen op obligatiemarkten.
Verder rapporteerde China onverwacht een deficiet op de handelsbalans voor de maand februari. Dat tekort was bovendien het grootste in meer dan zeven jaar. Het tekort heeft deels te maken met de viering van het Chinees nieuwjaar. Als gevolg van die viering is de export deels stilgevallen.
Het vertrouwen van de Amerikaanse consument heeft een flinke deuk gekregen. Dat vertrouwen daalde in maart tot 68,20 punten, of het laagste niveau in vijf maanden. Vorige maand steeg de index die het consumentenvertrouwen uitdrukt nog op 77,50. De hoge olieprijzen voeden de vrees voor een vertraging van de economische groei.