Marktanalyse 13-11-2011

Technische analyse

De index bevindt zich in een kanaal wat resulteert in een op- en neergaande trend op de uurgrafiek.

sp500uur

De trend op de daggrafiek is opnieuw stijgend.

sp500dag

Breadth

De NYSE advance / decline issues blijven sterk en bereiken bijna de top van juli.

Nyad

Het aantal aandelen die zich boven hun 50 ma bewegen bevinden zich nog steeds in overkocht gebied.

20ma

De S & P 500 sluit de week af met een winst van 0,85 %.
De S & P 500 beweegt zich nog steeds in de zone tussen pakweg 1200 - 1300. Steun is er nog steeds van de uitbraakzone 1200 - 1230 en de stijgende 50 ma op 1200. Weerstand is er nu van de 200 ma op 1272 en de vorige top op 1292. De Bollinger bands bewegen naar elkaar toe en wanneer deze dicht genoeg bij elkaar komen kan de volgende beweging van de index zich inzetten.
Tijdens de correctie hebben we geen toename van de New Lows gezien, wat heel positief is.

HighLow

Sentiment

Het beleggerssentiment blijft verbeteren en de Buls sluiten de week af op 44,2%. Het aantal Bears blijven dalen en eindigen op 34,7 %.

investorintelligence

Besluit

De S & P 500 sluit de week af met een winst van 0,85 %.
Het is voor de beleggers opnieuw een bewogen week geworden, met koersen die fors heen en weer bewogen. Uiteindelijk noteren de beurskoersen opnieuw boven het niveau van 1 januari van dit jaar. Op de valutamarkten viel de come-back van de euro op, de koers van de Europese eenheidsmunt steeg tot opnieuw boven 1,37 dollar.
De beleggers trekken zich opnieuw op aan de hoop dat er een oplossing voor de Italiaanse problemen in zicht is. De Italiaanse senaat en het parlement hebben het besparingsplan goedgekeurd. Daarnaast lijkt ook de situatie in Griekenland zich te stabiliseren. Een verdere escalatie van de crisis valt echter niet uit te sluiten.

9 sectoren sluiten de week af met winst, terwijl 1 sector afsloot met verlies.
De enige verliezer was de sector Financials (-0,49 %).
De best presterende sectoren waren de sectoren Healthcare (2,33 %), Consumer Staples(1,36 %) en Energy (1,28 %).

sector


Schuldencrisis kan het hart van de eurozone gaan raken
De schuldencrisis kan het hart van de eurozone gaan raken, daarom is het hoogst noodzakelijk dat er zo snel mogelijk ingrijpende maatregelen worden getroffen om de crisis in te dijken. De economen wijzen er op dat de spread tussen Duitse en Franse staatsobligaties langzaam maar zeker is opgelopen, om deze week een nieuw recordniveau van 150 basispunten te bereiken. Sommige analisten wijzen er op dat de Franse schuldengraad ontoelaatbaar hoog is, in zoverre dat dit land als volgende in aanmerking kan komen om door de knieën te gaan.

Spreads in de eurozone lopen steeds verder op
Een jaar geleden had niemand durven voorspellen dat de obligatiemarkten zouden moeten rekening moeten houden met de spreads zoals we die tegenwoordig in de eurozone kennen. De koersen van de perifere Europese obligaties zijn al geruime tijd door de vloer gezakt, de spreads tussen Griekse, Portugese, Italiaanse enzovoort staatsobligaties zijn torenhoog geworden. Meer recent zijn ook de koersen van Belgische, Franse en Oostenrijkse staatsobligaties gestegen tot nieuwe recordniveaus. Dat betekent dat deze drie landen langzaam maar zeker de rol moeten lossen.

Onrust in de Europa is compleet
Onduidelijkheid over de uitwerking van de plannen, maar vooral politieke spanningen in Griekenland en Italië hebben de situatie volgens Theodoor Gilissen Bankiers in nauwelijks twee weken sterk verslechterd. Vorig jaar belandden de obligaties van Griekenland, Ierland en Portugal al in een vrije val, nadat de rente boven de 5% kwam. Eenmaal boven de 7% waren deze landen aangewezen op steun van de EU en het IMF.