Marktanalyse 15-05-2011

Technische analyse

De trend op de uurgrafiek is nog steeds dalend.

sp500uur

De daggrafiek blijft stijgend.

sp500dag

Breadth

De NYSE advance / decline issues blijven relatief sterk.

Nyad

Het aantal aandelen die zich boven hun 50 ma bevinden zijn opnieuw aan het dalen.

20ma

Deze week noteerden we een klein verlies van - 0,18 %. De index bevindt zich nu al een tijdje in een zone met als bovenkant 1370 en onderkant op 1330. Een uitbraak uit deze zone is nodig om een nieuwe trend te bepalen. De onderkant van de zone kan ook rekenen op de nabije steun van de 50 ma op 1323. Verderop is er nog steun van de bodem van vorige maand op 1295, daarna volgt het dieptepunt van maart op 1249 en de 200 ma op 1232. De eerste weerstand is de bovenkant van het kanaal op 1370.

HighLow

Sentiment

Het beleggerssentiment is deze week gedaald en de Buls sluiten de week af op 51,1%. Ook het aantal Bears zijn gestegen en eindigen op 18,5 %.

investorintelligence

Besluit

De S&P 500 sluit de week af met een kleinverlies van -0,18 %.
Er is een gevecht aan de gang tussen bulls en bears. Vooral de leiders van de vorige stijging worden hard getroffen. Er is een verschuiving aan de gang naar de meer defensieve sectoren zoals Healthcare, Utilities en Consumer Staples. Moeten we luisteren naar het gezegde " Sell in may and go away" ?

5 sectoren wisten de week af te sluiten met winst, terwijl 5 sectoren verliezen noteerden.
Consumer staples (2,08 %), Utilities (1,76 %) en Healthcare (1,62 %) en waren de grootste winnaars deze week. De grootste verliezen werden genoteerd door Financials (-2,13 %), Materials (-1,86 %) en Energy (-1,41 %).

sector


Duitse en Franse economie doen het goed
De Franse economie groeide tijdens het eerste kwartaal met 1% en dat was de sterkste stijging sinds 2006. Ook de Duitse economie groeide sterker dan verwacht.

Beleggers bouwen posities in commodities in snel tempo af
De correctie van vorige week heeft een schokgolf door het wereldje van grondstoffen gejaagd. Bovendien ziet het er naar uit dat de prijzen voor zilver, olie, koper enzovoort nog geen bodem hebben gevonden. 30% van 1.263 beleggers die door Bloomberg werden gepolst, verklaarden van plan te zijn de posities in grondstoffen te willen afbouwen. Het enthousiasme van enkele weken geleden is dus als sneeuw voor de zon gesmolten.

Beurzen BRIC-landen stellen fors teleur
De beurzen van Brazilië, Rusland, India en China hebben in de afgelopen maanden geen potten kunnen breken, dit ondanks optimistische rapporten die door de analisten worden volgeschreven.

Optrekken reserveverplichtingen Chinese banken weegt op prijzen grondstoffen
Het optrekken van de reserveverplichtingen voor de Chinese banken weegt op de prijzen van de grondstoffen. Die verplichtingen werden opnieuw met een half punt opgetrokken. De maatregelen krijgen zeggingskracht vanaf 18 mei en zijn uiteraard bedoeld om een oververhitting van de economie te voorkomen. Het is al de vijfde keer dit jaar dat de People’s Bank of China de marges optrekt. Bovendien lijken er ook nog meer renteverhogingen op komst te zijn. Als gevolg van de getroffen maatregelen kan de vraag naar grondstoffen dalen, wat deels een verklaring is voor het feit dat de prijzen voor commodities vorige week met 11% daalden.br />
International Energy Agency verlaagt prognoses olieconsumptie
Het International Energy Agency verlaagde gisteren de prognoses voor de olieconsumptie wat betreft het lopende jaar. Volgens het IEA begint de dure olie gevolgen te hebben op de consumptie. Rick Mueller, woordvoerder van ESAI Energy LLC in Wakefield Massachusetts, is van mening dat met name in de Verenigde Staten de olieconsumptie duidelijk is afgenomen. Volgens het International Energy Agency zal de consumptie van olie dit jaar 190.000 vaten lager liggen dan aanvankelijk was geraamd. Dat komt neer op een verlaging met 2% ten opzichte van de vorige prognose.

Rendement op Duitse staatsobligaties op dieptepunt voor afgelopen 2 maanden
Het rendement op de 10-jarige Duitse staatsobligaties is donderdag teruggevallen tot een dieptepunt voor de afgelopen 2 maanden. Daarmee werd gereageerd op het bericht dat de Europese industriële productie in maart onverwacht is gedaald. De obligatiekoersen stegen anderzijds, want de zwakker dan verwachte macro-economische indicatoren verkleint meteen de kans dat de ECB op korte termijn de rente opnieuw gaat verhogen. De Europese industriële productie daalde in maart met 0,20% ten opzichte van de maand voordien, waar was gerekend op een stijging met 0,30%. In februari werd nog een stijging met 0,60% opgetekend.

Griekenland zou opnieuw 50-60 miljard euro aan steun ontvangen
Griekenland zou opnieuw 50-60 miljard euro aan steun ontvangen, kwestie van zo aan een herschikking van de schulden te ontsnappen. De Griekse kranten menen te weten dat het pakket door zowel de EU als het IMF beschikbaar zou worden gesteld. Het ziet er namelijk niet naar uit dat Griekenland volgend jaar opnieuw beroep kan doen op de financiële markten, zoals in het aanvankelijke plan was vooropgesteld. De obligatierendementen zijn torenhoog gestegen en gaan niet zo snel corrigeren.