Marktanalyse 16-01-2011

Technische analyse

De stijgende trend op uurgrafiek is nu al 6 weken actief.

sp500uur

Ook op de daggrafiek is de stijgende trend nog steeds intakt.

sp500dag

Breadth

De NYSE advance / decline issues zijn opnieuw aan het stijgen maar zijn zwakker dan de index.

Nyad

Het aantal aandelen die zich boven hun 50 ma bevinden zijn lichtjes aan het dalen. Ondanks dat de index een nieuwe top bereikt heeft zijn het aantal aandelen die zich boven hun 50 ma bevinden lager dan de vorige top in oktober.

20ma

De S&P 500 blijft rustig verder stijgen en nieuwe highs maken. De negatieve divergentie in de New Highs blijft aanwezig. Opmerkelijk is de toename van het aantal New Lows op vrijdag, ondanks dat de index afsloot met een nieuwe High.
Aan de onderkant is de eerste steun de 20 ma op 1266. Bij een daling onder de 20 ma kan de index verder zakken tot de 50 ma op 1233 en de uitbraakzone op 1225. De volgende steunzone is de 200 ma op 1149 en de vorige uibraakzone op 1130.

HighLow

Sentiment

Om het beleggerssentiment te meten maken vanaf nu gebruik van het Investors Intelligence rapport. Zoals we kunnen zien is het sentiment zeer positief. In het verleden is steeds gebleken dat bij een zeer positief sentiment een trendomkeer om de hoek ligt.

investorintelligence

Besluit

De S&P 500 sluit de week af met een winst van 1,70 %.
De tot een goed einde gebrachte obligatieuitgifte in Portugal en Spanje zorgde voor een positieve stemming op de aandelenbeurzen. De S&P 500 blijft rustig verder stijgen en nieuwe highs maken. De negatieve divergentie in de New Highs blijft aanwezig. Opmerkelijk is de toename van het aantal New Lows op vrijdag, ondanks dat de index afsloot met een nieuwe High.
Ondertussen is het resultatenseizoen in gang geschoten en de eerste positieve resultaten van Alcoa, Intel en JP Morgan Chase hebben bijgedragen tot de verdere stijging van de indexen. Ook de grondstoffen zetten hun opmars verder. Alleen goud en zilver beleven momenteel een correctiefase. Misschien biedt zich hier in de komende weken een opportuniteit aan om posities in te nemen.