Marktanalyse 16-10-2011

Technische analyse

De trend op de uurgrafiek is nog steeds stijgend.

sp500uur

Ook de trend op de daggrafiek blijft stijgen.

sp500dag

Breadth

De NYSE advance / decline issues zijn iets aan het verzwakken.

Nyad

Het aantal aandelen die zich boven hun 50 ma bewegen zijn opnieuw sterk gestegen.

20ma

De S & P 500 sluit de week af met een winst van 5,98 %.
De bulls zijn deze week direct in de aanval gegaan en de hebben de 50 ma ingenomen. Vorige week schreven we hier dat indien de dalende 50 ma op 1177 kon ingenomen worden de weg open lag naar de bovenkant van het kanaal. Dit is ondertussen ook gebeurd.
We houden nu rekening met 2 scenario’s:

  • een pullback naar de 50 ma met daarna een uibraak uit het kanaal
  • onmiddellijk een uitbraak uit kanaal tot aan de dalende 200 ma met daarna een test van het uitbraakniveau

HighLow

Sentiment

Het beleggerssentiment blijft nagenoeg onveranderd en de Buls sluiten de week af op 34,4%. Het aantal Bears zijn lichtjes gestegen en eindigen op 46,3 %.

investorintelligence

Besluit

De S & P 500 sluit de week af met een winst van 5,98 %.
De beleggers lijken erin te geloven dat er nu eindelijk eens serieus werk gemaakt zal worden van de euro- en bankencrisis. Als alles goed gaat, komen daar op de G20-top van 3 november meer details over. Duitsland en Frankrijk zijn de drijvende krachten achter dit plan. Misschien komt er zelfs al eerder iets uit de bus op de eurotop later deze maand. De verwachtingen zijn hooggespannen. Iedereen gaat ervan uit dat de politieke leiders ingezien hebben dat er niet langer mag geaarzeld worden.
Ondertussen is ook het nieuwe resultatenseizoen op gang gekomen. Het is dus afwachten hoe de resultaten zullen ontvangen worden.

Alle sectoren sluiten de week af met winst.
De grootste winnaars waren de meer risicovolle sectoren Energy (9,36 %). Materials ( 7,58 %) en Technologyy (7,00 %).

sector


Vrees voor harde landing Chinese economie is overdreven
De vrees voor een harde landing Chinese economie is overdreven. Er komt weliswaar een groeivertraging, maar die zal minder grote proporties aannemen dan sommigen verwachten. Mark Konyn, chief executive officer bij RCM Asia Pacific Ltd, is van mening dat er op de beurs sprake is geweest van een overreactie in negatieve zin. Wanneer een harde landing uitblijft, zijn aandelen zonder meer goedkoop gewaardeerd. De H-share stock index is over de afgelopen 12 maanden met ongeveer 30% gedaald, wat een veel forsere daling was dan die van de MSCI World Index. Of het herstel zich zal doorzetten, moet nog worden afgewacht.

Risico’s voor Europese banken nemen in snel tempo toe
Martin Andersson, director- general van de Zweedse Financial Supervisory Authority, waarschuwde dat de risico’s voor de Europese banken in snel tempo toenemen, sneller dan algemeen wordt aangenomen. De reden ligt volgens Andersson voor de hand: de fallout van de Griekse schuldencrisis dreigt zich door de hele eurozone te verspreiden en het hart van de banksector aan te tasten. Volgens Andersson is er geen enkel positief signaal te bespeuren, wel integendeel. De situatie verslechtert dag na dag, waarbij hij zich zowel over de liquiditeit als de solvabiliteit van de banken zorgen maakt.

Volatiliteit op internationale beurzen is opnieuw afgenomen
Forse uitslagen zijn nog steeds mogelijk, maar algemeen is de volatiliteit op internationale beurzen in de afgelopen weken afgenomen. Stilaan komt er weer wat meer rust, hoewel het te vroeg is om te stellen dat die van blijvende aard zal zijn. De Credit Suisse Fear Barometer, een alternatief voor de VIX, is inmiddels teruggevallen tot een nieuw dieptepunt sinds oktober 2009. De Fear Barometer drukt waarschijnlijk beter dan de VIX uit dat het sentiment is gedraaid. Mandy Xu, equity derivatives strategist bij Credit Suisse Group AG, sluit niet uit dat de herstelbeweging nog een verlengstuk gaat krijgen. Daardoor zou de Fear Barometer nog verder kunnen dalen.