Marktanalyse 17-04-2011

Technische analyse

De uurgrafiek is opnieuw dalend.

sp500uur

De daggrafiek is echter nog steeds stijgend.

sp500dag

Breadth

De NYSE advance / decline issues bereikten een nieuwe top en zijn nu aan het dalen.

Nyad

Het aantal aandelen die zich boven hun 50 ma bevinden zijn ook opnieuw aan het dalen.

20ma

De verwachte adempauze heeft zich deze week voorgedaan. De index is deze week lichtjes gedaald en sluit de week af juist boven de steun van de 20 ma (1318) en de 50 ma (1315). De eerst volgende steunzone is nu de bodem van deze week op 1302, daarna volgt het dieptepunt van maart op 1249. Verderop is er de steun van de 200 ma op 1208. De eerste weerstand is er nog steeds van de vorige top op 1344.

HighLow

Sentiment

Het beleggerssentiment is deze week gedaald en de Buls sluiten de week af op 55,4%. Ook het aantal Bears zijn lichtjes gestegen en eindigen op 16,3 %.

investorintelligence

Besluit

De S&P 500 sluit de week af met een verlies van -0,64 %.
De week werd ingezet met enkele verliesdagen. Op donderdag was er dan een reversaldag die zich doorzette op vrijdag. 5 sectoren sloten de week af met verlies, terwijl 5 sectoren winst lieten optekenen.
Consumer staples (2,05 %), Healthcare (1,65 %) en Consumer discretion (0,45 %) waren de grootste winnaars deze week.
De grootste verliezers waren Energy (-3,06 %), Materials (-2,26 %) en Financials (-2,00 %).

sector


De Chinese economie groeide tijdens het eerste kwartaal sneller dan verwacht, terwijl de inflatie tijdens de maand maart opnieuw versnelde. Daarmee lijkt te worden bevestigd dat de groeibeperkende maatregelen tot dusver weinig effect hebben gehad.
Het Internationaal Monetair Fonds waarschuwde begin deze week nog dat China extra maatregelen moet treffen om de economische groei in te perken. Er kunnen met andere woorden meer renteverhogingen worden verwacht.
Sinds vorig jaar is de inflatie in de Europese Unie aan het stijgen: na een inflatie van 1,9% in november 2010 klom ze in februari 2011 naar 2,4% en in maart naar 2,6% (schatting). Het feit dat de inflatie eind 2010 is beginnen te versnellen, bemoeilijkt de opdracht van de ECB. Dat werd ook aangegeven tijdens haar vergadering van 3 maart: “de risico’s voor de verwachtingen rond de prijsontwikkelingen zijn aan het toenemen. Om de risico’s op verdere stijgingen in de hand te houden, is grote waakzaamheid geboden. Een dergelijke vooraf aangekondigde renteverhoging zorgt wellicht niet voor weerstand in de kernlanden van de eurozone, maar is veel moeilijker te aanvaarden in de perifere landen.
Op de financiële markten vond vorige week een rondje monetaire verkrapping plaats. Zo werd in China voor de tweede keer dit jaar en voor de vierde keer in de huidige cyclus de rente verhoogd. De Chinezen willen op die manier de inflatie aan banden leggen. De Europese Centrale Bank (ECB) hanteerde dezelfde logica, al bedraagt de inflatie in de eurozone amper de helft van die in China. Toch verhoogde de ECB voor het eerst sinds juli 2008 de basisrente van 1 naar 1,25 procent. De kans bestaat dat er later dit jaar nog meer renteverhogingen volgen.
Griekenland gaat nieuwe besparingsmaatregelen aankondigen, uiteraard met de bedoeling om de doelstelling wat betreft de reductie van het begrotingsoverschot te realiseren. De nieuwe maatregelen komen er op een moment dat er volop wordt gespeculeerd op een herschikking van de Griekse schulden.
Ondertussen stijgt de goudprijs naar een nieuw recordniveau, onder andere als gevolg van de publicatie van de Chinese inflatiecijfers. De consumentenprijzen in China stegen in maart met 5,40%, of de snelste groei sinds 2008.