Marktanalyse 17-07-2011

Technische analyse

De trend op de uurgrafiek is omgekeerd en is nu dalend.

sp500uur

De trend op de daggrafiek is nog steeds stijgend.

sp500dag

Breadth

De NYSE advance / decline issues blijven sterker presteren dan de index.

Nyad

Het aantal aandelen die zich boven hun 50 ma bevinden zijn sterk gedaald.

20ma

De S & P 500 sluit de week af met een daling van -2,06 %.
Vorige week schreven we dat de index toe was aan een rustpauze. Deze hebben we nu gekregen onder de vorm van een pullback tot aan de 50 ma. Wat we niet hadden verwacht was dat de pullback zo hevig zou plaats vinden. Immers in 2 dagen werd de 50 ma reeds bereikt. Hier heeft de index nu steun gevonden van de 50 ma (1312) en de stijgende 20 ma (1309). De volgende steun is er van de 200 ma op 1276.
Het is nu van groot belang om de steun van de 50 en 20 ma te behouden, zoniet glijden we verder af naar de 200 ma. Indien de steun niet begeeft kunnen we opnieuw een test zien van de top in april op 1370.

HighLow

Sentiment

Het beleggerssentiment is deze week opnieuw gestegen en de Buls sluiten de week af op 44,1%. Het aantal Bears zijn opnieuw lichtjes gedaald en eindigen op 22,6 %.

investorintelligence

Besluit

De S & P 500 sluit de week af met een daling van -2,06 %.
Vorige week schreven we dat de index toe was aan een rustpauze. Deze hebben we nu gekregen onder de vorm van een pullback tot aan de 50 ma. Wat we niet hadden verwacht was dat de pullback zo hevig zou plaats vinden. De onrust over Italie heeft ervoor gezorgd dat de 50 ma reeds in 2 dagen is bereikt. Hier heeft de index nu steun gevonden van de 50 ma (1312) en de stijgende 20 ma (1309).


Slechts 1 sector sluit de week af met winst, terwijl er 9 sectoren verliezen leden.
De enige winnaar was Energy (0,12 %). De grootste verliezen werden geleden door Financials (-3,91 %), Industrials (-3,38 %) en Consumer discretion (-2,54 %).

sector


Toenemende onzekerheid kan goudprijs verder doen stijgen
De toenemende onzekerheid op de financiële markten kan de goudprijs verder doen stijgen. Het valt echter nog af te wachten of er nieuwe recordniveaus in de pijplijn zitten. Een troy ounce goud bereikte op 2 mei een recordniveau op 1577,40 dollar, maar heeft die kaap sindsdien niet meer kunnen ronden. De Portugese downgrading door Moody’s stak het goud vorige week echter weer een handje toe. James Moore, analist bij TheBullionDesk.com in Londen, verwacht geen grote correcties bij het goud. Hij is van mening dat er momenteel wat veilige vluchthavens betreft weinig alternatieven voorhanden zijn.

Rendementen op Griekse staatsobligaties vliegen door het plafond
De beleggers geloven niet meer dat Griekenland heelhuids uit de huidige crisis gaat raken. Het rendement op de 10-jarige Griekse staatsobligatie is gisteren opnieuw gestegen. De rendementen op Griekse staatsobligaties vliegen door het plafond, veel meer kan daarover niet gezegd worden. De obligatie met een looptijd van 10 jaar bracht gisteren 17,02% op, of een stijging met 16 basispunten. Daardoor steeg de spread met Duitse bunds tot 1437 basispunten. De 2-jarige Griekse staatsobligatie gaf een rendement van 31,62%, of een stijging met maar liefst 124 basispunten tegenover vrijdag.

Bank of Japan optimistischer over economie
De centrale bank van Japan is optimistischer geworden over de ontwikkeling van de Japanse economie. De Bank of Japan zei dinsdag zich vooral gesterkt te voelen door het herstel van de industriële productie en door signalen dat ook andere sectoren beginnen aan te trekken. Tegelijkertijd liet de centrale bank blijken dat er nog tal van bedreigingen voor de Japanse economie zijn. Het gaat dan met name over de schuldencrises in Europa en de Verenigde Staten. Een recente reeks tegenvallende macro-economische cijfers uit de VS voedde zorgen over de ontwikkeling van de Japanse export, die net weer op gang komt na de aardbeving in maart. De VS zijn de grootste afzetmarkt voor Japanse bedrijven. De Bank of Japan verlaagde ''om technische redenen'' de groeiraming voor de economie dit jaar van 0,6 naar 0,4 procent. De prognose voor een groei van 2,9 procent volgend jaar werd gehandhaafd.

Ierland krijgt 'junk' status van Moody's
Kredietbeoordelaar Moody's heeft de waardering van Iers staatspapier verlaagd tot een zogenoemd 'junk' (rommel)status. De beoordeling gaat met een stap omlaag naar 'Ba1'. Dat heeft de organisatie dinsdag bekendgemaakt. Moody's waarschuwde dat Ierland mogelijk opnieuw noodleningen moet krijgen, voordat het land de kapitaalmarkt op kan gaan om geld op te halen. Een lagere waardering betekent in de regel dat de risico's voor investeerders toenemen en een land bij de uitgifte van een nieuwe lening een hogere rente moet betalen.

Europese schuldencrisis is in nieuwe fase getreden
De Europese schuldencrisis is in een nieuwe fase getreden en de autoriteiten moeten snel met een duidelijk antwoord te komen om een verdere besmetting richting andere delen van Europa te voorkomen. De woorden zijn niet afkomstig van de eerste de beste, maar van toekomstig voorzitter van de Europese Centrale Bank Mario Draghi. Europa kan volgens hem niet langer rekenen op financieringskosten die vergelijkbaar zijn met de Duitse simpelweg omdat er aan de eurozone wordt deelgenomen. De huidige kostprijs van het geld toont aan dat de solvabiliteit van individuele staten iets is dat niet langer gegarandeerd wordt, deze solvabiliteit moet wel degelijk worden verdiend.

Eurocrisis bedreigt nu ook Oost-Europa
De Eurocrisis is volgens de European Bank for Reconstruction and Development uncharted territory” binnengetreden, wat wil zeggen dat niemand durft te voorspellen wat er nu gaat gebeuren. De bank waarschuwt dat de Eurocrisis nu ook Oost-Europa bedreigt, waarbij verschillende landen uit het oosten via de banken en via handelscontacten dreigen aangetast te worden. Erik Berglof van de EBRD maakt zich vooral zorgen dat de gezondheidstoestand van de bron van de crisis zich gaat vertalen in meer problemen in Oost-Europese landen. De EBRD roept dan ook op om uiterst waakzaam te blijven.