Marktanalyse 18-12-2011

Technische analyse

De trend op de uurgrafiek is nog steeds dalend en bereikt oververkocht gebied. hierdoor stijgt de kans op een rebound deze week.

sp500uur

De trend op de daggrafiek is nu ook dalend.

sp500dag

Breadth

De NYSE advance / decline issues zijn na een daling opnieuw lichtjes aan het stijgen.

Nyad

Het aantal aandelen die zich boven hun 50 ma bewegen zijn sterk gedaald.

20ma

De S & P 500 sluit de week af met een verlies van -2,83 %.
De 50 ma heeft niet kunnen stand houden en heeft begeven. Positief is dat er veel steunzones in de buurt zijn die de daling kunnen opvangen. Waaronder de 1200 zone en even verderop de zone rond 1160. Anderzijds is het ook zo dat een eventuele stijging felle tegenstand zal ondervinden van de 50 ma op 1228 en de 200 ma op 1260.
Een positief gegeven is ook dat ondanks de daling deze week, de New Highs niet zijn afgenomen en de New Lows niet toegenomen.

HighLow

Sentiment

Het beleggerssentiment is deze week lichtjes gedaald en de Buls sluiten de week af op 45,3%. Het aantal Bears zijn gestegen en eindigen op 30,5 %.

investorintelligence

Besluit

De S & P 500 sluit de week af met een verlies van -2,83 %.
Het gerucht dat Fitch de rating van een rist eurolanden dreigt te verlagen zette de aandelenmarkten onder druk. Fitch dreigt er niet alleen mee zijn rating te verlagen voor België. Ook Spanje, Slovenië, Italië, Ierland en Cyprus liggen in het vizier. Zelfs Frankrijk moet voor zijn gekoesterde AAA-status vrezen.
Dit alles zorgde voor een stijgende dollar waardoor ook de grondstoffenprijzen onder druk kwamen. Zelfs het als veilige haven beschouwde goud kreeg deze week een opdoffer te verwerken.
Intussen komt het jaareinde dichterbij en van de door de beleggers zo verhoopte eindejaarsrally is er nog geen spoor te bekennen. De Bulls zullen deze week alle krachten moeten bundelen om nog een tegenaanval te lanceren.

Alle sectoren sluiten de week af met verlies.
De grootste verliezers waren de risicovolle sectoren Energy (- 4,88 %), Technology (- 4,14 %) en Financials (- 3,82 %).
Het minst slecht presteerden de defensieve sectoren Utilities (- 0,21 %), Health Care (- 0,40 %) en Consumer Staples (- 0,53 %).

sector


Oplopende schuldenberg in de VS schrikt buitenlandse beleggers niet af
Ondanks de oplopende schuldenberg in de Verenigde Staten blijft het buitenland nog steeds het volste vertrouwen hebben in Amerikaans overheidspapier. In oktober is de vraag naar overheidsobligaties ten opzichte van september opnieuw gestegen. Japan, na China de grootste bezitter van Amerikaanse staatsobligaties, breidde de posities in oktober met 22,20 miljard dollar uit. De Japanners bezitten nu in totaal voor 408,40 miljard dollar aan U.S. Treasuries. Het Verenigd Koninkrijk, dat nog steeds een belangrijk financieel centrum is voor Aziatische beleggers, reduceerde het belang in Amerikaanse staatsobligaties met 13,20 miljard dollar tot 408,40 miljard dollar.

China bouwt posities in Amerikaanse staatsobligaties af
China bleef in oktober de grootste koper van U.S. Treasuries, hoewel de Chinezen hun posities in Amerikaanse staatsobligaties die maand verder afbouwden. Het land heeft nog voor een bedrag van 1130 miljard dollar aan Amerikaanse overheidsobligaties in portefeuille, of een daling met 14,20 miljard dollar ten opzichte van de maand voordien. Hoewel het deel uitmaakt van China, wordt de positie van Hong Kong nog steeds apart geteld. Hong Kong had op 31 oktober voor 110,70 miljard dollar aan Amerikaanse staatsobligaties in bezit, of een stijging met 1,70 miljard dollar.

Ernst & Young ziet eurozone in een recessie belanden
Gisteren werd bekend dat de index van de aankoopmanagers in de Europese verwerkende industrie in december is gestegen ten opzichte van de maand voordien. Die index kwam volgens Markit Economics uit op 47,90, ten opzichte van 47 in november. De consensusverwachting lag op een daling van de index tot 46,50. Elke lezing van de index onder 50 wijst op een krimp, boven 50 is er sprake van groei. Ernst & Young ziet eurozone in een recessie belanden, in het huidige kwartaal en in de volgende kwartalen zal er waarschijnlijk een negatieve groei worden opgetekend. In 2012 zal het BBP van de eurozone vervolgens maar met 0,10% groeien.