Marktanalyse 19-06-2011

Technische analyse

De trend op de uurgrafiek dalend.

sp500uur

Ook de trend op de daggrafiek blijft dalen.

sp500dag

Breadth

De NYSE advance / decline issues blijven sterker dan de index.

Nyad

Het aantal aandelen die zich boven hun 50 ma bevinden zijn nu helemaal oververkocht.

20ma

Na een 6 weken durende daling is de index deze week positief afgesloten, al is het heel nipt: 0,04 %. Deze week zagen we voor het eerst paniekverkopen met een piekende put/call ratio en VIX. Wanneer deze paniekverkopen zich voordoen wordt er meestal een bodem gevormd. De index heeft steun gevonden van de stijgende 200 ma op 1258, even verderop is er nog steun van de bodem van maart op 1249. De eerste weerstand is nu het dieptepunt van april op 1295 en de dalende 20 ma (1299), verderop is er de 50 ma op 1322.
Een positief gegeven blijft het beperkt aantal New Lows (26)

HighLow

Sentiment

Het beleggerssentiment is deze week opnieuw sterk gedaald en de Buls sluiten de week af op 37%. Het aantal Bears stijgen sterk en eindigen op 26 %.

investorintelligence

Besluit

Na een 6 weken durende daling is de index deze week positief afgesloten, al is het heel nipt: 0,04 %.
Deze week zagen we voor het eerst paniekverkopen met een piekende put/call ratio en VIX. Wanneer deze paniekverkopen zich voordoen wordt er meestal een bodem gevormd.


Deze week slaagden 7 sectoren erin om de week met winst af te sluiten. Slechts 3 sectoren sluiten de week af met verlies.
De winnaars waren Consumer staples (1,20 %), Industrials ( 1,09 %) en Utilities ( 1 %). De grootste verliezen werden genoteerd door Materials(-1,96 %), Energy (-1,65 %) en Information technology (-1,16 %).

sector


Chinese inflatie op hoogste niveau in 3 jaar
De inflatie in China heeft in mei het hoogste niveau in 34 maanden bereikt als gevolg van de stijgende voedselprijzen. Dat heeft het Chinese nationale bureau voor de statistiek dinsdag bekendgemaakt. De inflatie kwam uit op 5,5 procent, het hoogste niveau sinds juli 2008. In april kwam de inflatie nog uit op 5,3 procent. Vooral de stijgende voedsel- en grondstofprijzen zijn een probleem. De prijs van varkensvlees is vorige maand bijvoorbeeld met 40 procent gestegen ten opzichte van dezelfde maand in 2010. China streeft naar een inflatie van 4 procent op jaarbasis.

Detailhandelsverkopen VS dalen
De detailhandelsverkopen in de Verenigde Staten zijn in mei voor het eerst in elf maanden gedaald en wel met 0,2 procent ten opzichte van april. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Handel dinsdag bekend. De daling werd ingegeven door een afname met 2,9 procent van het aantal verkochte auto's, maar is wel minder sterk dan verwacht. Economen rekenden in doorsnee op een afname van de verkopen met 0,4 procent. Zonder de verkoop van auto's mee te rekenen, steeg de detailhandelsomzet met 0,3 procent. Dit cijfer was gelijk aan de gemiddelde verwachting. Het cijfer is een indicator van de economische situatie in de VS, waar consumenten goed zijn voor bijna 70 procent van de economie.

Obama waarschuwt voor economische 'meltdown'
De Amerikaanse president Barack Obama voorziet een nieuwe economische 'meltdown' als niet snel wordt besloten om het schuldenplafond van de VS te verhogen. Dat zei hij dinsdag tegen de zender NBC. De Amerikaanse staatsschuld heeft het wettelijke maximum vorige maand bereikt. De grens moet daarom worden opgerekt, om te voorkomen dat het land zijn rekeningen niet meer kan betalen. ''We kunnen zomaar weer een herleving van de financiële crisis krijgen, als we de spanning te ver laten oplopen'', aldus Obama. Maar de Amerikaanse president zei er meteen bij dat hij denkt dat het wel lukt. De verhoging van de maximale schuld is normaal gesproken een formaliteit, maar wordt nu aangegrepen voor een felle politieke strijd over de snelheid waarmee het gat op de Amerikaanse begroting moet worden gedicht.

Chinese kopervoorraden slinken in snel tempo
De Chinese kopervoorraden slinken in snel tempo, waarbij volgens sommige waarnemers zelfs sprake is van een halvering over de afgelopen twee maanden. Dat betekent dat China veel koper blijft gebruiken. Volgens Shanghai East Asia Futures zouden de voorraden zijn teruggevallen tot 300.000 ton, waar dat in april nog 600.000 ton was. Het slinken van de voorraden betekent dat China meer koper moet importeren en dat de koperprijs verder kan stijgen. China gebruikt ongeveer 8 miljoen ton geraffineerd koper per jaar, wat overeenstemt met 40% van de wereldvraag. Volgens Goldman Sachs kan het in de gegeven omstandigheden moeilijk anders of de koperprijs gaat opnieuw stijgen.

Chinese voorlopende indicator geeft economische groeivertraging aan
Een belangrijke Chinese voorlopende indicator geeft een economische groeivertraging aan, zo blijkt uit een rapport opgesteld door de Conference Board. Daarbij wordt met name verwezen naar een verzwakking in de export. De voorlopende indicator steeg met 0,20% in april, ten opzichte volgens de gereviseerde cijfers een stijging met 0,90% in maart. Volgens Bill Adams van de Conference Board mag in de komende maanden een meer gematigde economische groei worden verwacht. Hij gelooft echter niet in een harde landing. Over het eerste kwartaal groeide het BBP met 9,70% en het cijfer voor het volledige kalenderjaar zal niet zo ver onder dit percentage liggen.

Europa heeft controle over de begrotingscrisis verloren
Het vertrouwen in de Europese aanpak van de begrotingscrisis, vertrouwen dat overigens al op een laag peil stond, heeft in de afgelopen dagen een fikse deuk gekregen. Het intern geruzie was niet om aan te zien. Kit Juckes, analist bij Societe Generale, is van mening dat Europa de controle over de begrotingscrisis heeft verloren. Dat blijkt volgens hem uit het feit dat de euro over een periode van een paar dagen 4 dollarcent verloor. Een definitieve oplossing voor Griekenland wordt waarschijnlijk uitgesteld tot juli, maar inmiddels kijken de beleggers al verder dan dit land. Met name de kansen van een schuldenherschikking voor Ierland en Portugal worden steeds vaker aangekaart.

Economische obstakels zijn tijdelijk
De groei in onder meer Japan en de Verenigde Staten vertraagt en de schuldencrisis vergroot de risico's voor de toekomstige groei van de wereldeconomie. Toch blijft de economie groeien. Dat concludeert het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een vrijdag gepubliceerde update van de World Economic Outlook. Het IMF gaat er voorlopig nog vanuit dat de internationale economie zowel in 2011 als in 2012 met ruim 4 procent groeit. De meeste problemen in de grote economieën zijn namelijk van tijdelijke aard, stelt het instituut. Zo wordt Japan nu geconfronteerd met de gevolgen van de natuurrampen die het land in maart troffen. Die problemen zal het naar verwachting in de komende maanden weten te overwinnen.
Groeiprognose
Ondanks de stabiele groeiprognose ziet het fonds echter meer beren op de weg dan twee maanden geleden. Zo kan een verdere terugval van de Amerikaanse economie grote gevolgen hebben voor de rest van de wereldeconomie. Daarnaast vormen de schuldenproblemen van veel overheden nog altijd een probleem. Dat geldt in eerste instantie in Europa, waar met name de problemen van Griekenland, Portugal en Ierland veel zorgen baren. ''Het zal heel lang duren voordat die landen weer gezond zijn'', zei IMF-hoofdeconoom Olivier Blanchard in een toelichting. Ook de schuldenlast van de VS en Japan kunnen een probleem worden, waarschuwt het fonds. Daar zijn geloofwaardige plannen nodig om de financiën te verbeteren en het vertrouwen van de financiële markten te behouden. Het gebrek aan goede plannen is een grote bedreiging voor de stabiliteit van de internationale financiële sector, stelde IMF-directeur José Viñals. ''Overheden in diverse landen zijn niet vastberaden genoeg om de belangrijke maatregelen te nemen die nodig zijn om de erfenis van de crisis op te lossen.''