Marktanalyse 22-05-2011

Technische analyse

De trend op de uurgrafiek is opnieuw stijgend.

sp500uur

De daggrafiek blijft stijgend.

sp500dag

Breadth

De NYSE advance / decline issues blijven nod steeds relatief sterk.

Nyad

Het aantal aandelen die zich boven hun 50 ma bevinden zijn opnieuw aan het dalen.

20ma

Deze week noteerden we opnieuw een klein verlies van - 0,34 %. De index bevindt zich nog steeds in de zone met als bovenkant 1370 en onderkant op 1330. Dinsdag werd de onderkant van deze zone even doorbroken, maar de 50 ma bracht redding en de index slaagde erin om in de zone terug te keren. Het is dus nog steeds wachten op een uitbraak uit deze zone om een nieuwe trend te bepalen. De onderkant van de zone kan ook rekenen op de nabije steun van de 50 ma op 1325. Verderop is er nog steun van de bodem van vorige maand op 1295, daarna volgt het dieptepunt van maart op 1249 en de 200 ma op 1238. De eerste weerstand is de bovenkant van het kanaal op 1370.

HighLow

Sentiment

Het beleggerssentiment is deze week sterk gedaald en de Buls sluiten de week af op 45,6%. Ook het aantal Bears zijn gestegen en eindigen op 19,6 %.

investorintelligence

Besluit

De S&P 500 sluit de week af met een klein verlies van -0,34 %.
Het gevecht tussen bulls en bears is nog steeds niet beslist. De bears hebben deze week een poging ondernomen om het laken naar zich toe te trekken, maar de bulls hebben deze poging met succes gepareerd. De verschuiving naar de meer defensieve sectoren zoals Healthcare, Utilities en Consumer Staples zet zich nog steeds door, alhoewel we deze week een sterke rebound zagen van de Energy sector.

4 sectoren wisten de week af te sluiten met winst, terwijl 6 sectoren verliezen noteerden.
Energy (0,85 %) was de grootste stijger van de week, gevold door Consumer staples (0,61 %), Utilities (0,58 %) en Telecom (0,32 %). De grootste verliezen werden genoteerd door Technology (-1,52 %), Industrials (-0,90 %) en Consumer discretion (-0,77 %).

sector


Kloof tussen opkomende en ontwikkelde economieën gaat toenemen
De internationale vermogensbeheerder PIMCO houdt vast aan de visie dat de wereldeconomie zich in verschillende snelheden blijft ontwikkelen. PIMCO voorziet dat ontwikkelde economieën de komende drie tot vijf jaar te maken krijgen met trage groei van ongeveer 2% per jaar, gecombineerd met aanhoudend hoge werkloosheid.
Opkomende economieën zullen meer groei zien – ongeveer 6% - maar kampen met inflatiedruk. Beleidsmakers zullen de stevige maatregelen schuwen die nodig zijn om de structurele economische problemen aan te pakken.”

Amerikaanse huizenmarkt weegt op prijzen edelmetalen
De correctie op de markt voor edelmetalen lijkt nog niet achter de rug te zijn. De goudprijs kreeg gisteren opnieuw klappen en ook een troy ounce zilver werd weer goedkoper.
Tom Pawlicki, analist bij MF Global Holding Ltd. in Chicago, is van mening dat de Amerikaanse huizenmarkt onrechtstreeks weegt op de prijzen van edelmetalen. De zwakke huizenmarkt doet namelijk de vraag naar non ferro’s afnemen.
Eerder deze week werd bekend dat de start van nieuwe huizen in april onverwacht is gedaald. Volgens Pawlicki is die daling het gevolg van de aanhoudend hoge werkloosheid en van het uitblijven van loonsverhogingen.

Goldman Sachs verlaagt prognoses voor de dollar
Goldman Sachs verlaagt de prognoses voor de dollarkoers, waarbij de analisten van de bank aangeven dat de Verenigde Staten een behoorlijke achterstand hebben opgelopen tegenover andere landen.
Thomas Stolper van Goldman Sachs is van mening dat de euro terug kan stijgen tot 1,45 dollar. Hierbij zou er echter geen sprake zijn van een versterking van de eurokoers, maar wel van een verzwakking van de dollarkoers.
Over een periode van zes maanden kan de euro zelfs doorstijgen tot 1,50 dollar, over twaalf maanden kan de koers op 1,55 dollar staan. Ook ten opzichte van de yen zou de dollar weer gaan verzwakken.

Spanningen rond staatsobligaties perifere eurolanden blijft hardnekkig hoog
In Europa zijn in de verwerkende industrie na een recordjaar – waarin de sector afgezien van Duitsland geen solide banengroei realiseerde – ook de eerste tekenen van vertraging zichtbaar.
De consumptie is buiten de Frans-Duitse as op hetzelfde niveau gebleven, terwijl de ogenschijnlijke veerkracht van de Franse consument, gezien het gedaalde vertrouwen van huishoudens en de krappere kredietomstandigheden, volgens AXA Investment Managers kwetsbaar lijkt.
De spanningen rond staatsobligaties uit perifere eurolanden blijven hardnekkig hoog; hieraan veranderde niets door de bekendmaking van EUR 78 miljard aan noodhulp voor Portugal.

Grondstoffenprijzen kunnen blijven stijgen
Een door krediet opgedreven eindvraag, knelpunten aan de aanbodzijde (olie, koper en graan), aanhoudende geopolitieke spanningen (Arabische wereld), een zwakke dollar en een lage rente: volgens AXA Investment Managers de cocktail voor deze markten, die gevoelig zijn voor de uitbraak van speculatiekoorts, blijft explosief. De mini-crash van begin mei zou slechts een korte onderbreking van de prijsstijging kunnen blijken, een simpele correctie op excessen in de markt voor olie en edelmetalen (zilver), versterkt door een zwakke periode van de euro (de ECB verraste de markten met de aankondiging van een status-quo in juni).

Koperprijs heeft opnieuw vaste voet onder de grond gevonden
De koperprijs heeft opnieuw vaste voet onder de grond gevonden, waarbij voor een ton koper weer bijna 9000 dollar moet worden betaald. Deze maand was de koperprijs met meer dan 5% gecorrigeerd. Verwacht wordt dat de vraag naar koper in de komende jaren groot gaat blijven. Hu An Cable Holdings Ltd ziet de consumptie bij de Chinese kabelbedrijven, de grootste verbruikers van koper, meer dan verdubbelen in de komende 10 jaar. Het bedrijf gaat uit van een stijging van de vraag op jaarbasis met minstens 15%. Tegen die achtergrond kan de koperprijs weinig anders dan alleen maar stijgen. Het lijkt slechts een kwestie van tijd te worden alvorens de kaap van 10.000 dollar zal worden gerond.