Marktanalyse 23-01-2011

Technische analyse

De stijgende trend op uurgrafiek is nu al 7 weken actief. Het momentum is echter aan het afnemen.

sp500uur

Ook op de daggrafiek is de stijgende trend nog steeds intakt.

sp500dag

Breadth

De NYSE advance / decline issues beginnen te dalen.

Nyad

Het aantal aandelen die zich boven hun 50 ma bevinden blijven dalen. Ondanks dat de index een nieuwe top bereikt heeft zijn het aantal aandelen die zich boven hun 50 ma bevinden lager dan de vorige top in oktober.

20ma

Deze week zagen we het begin van verkoopdruk opduiken. De 20 ma werd getest en heeft voorlopig stand gehouden. Een daling onder de 20 ma zal het begin van een correctie inluiden.
Aan de onderkant is de eerste steun nog steeds de 20 ma op 1273. Bij een daling onder de 20 ma kan de index verder zakken tot de 50 ma op 1239 en de uitbraakzone op 1225. De volgende steunzone is de 200 ma op 1149 en de vorige uibraakzone op 1130.

HighLow

Sentiment

Het beleggerssentiment is deze week lichtjes gedaald en sluit de week af op 56%. Zoals we kunnen zien is het sentiment zeer positief. In het verleden is steeds gebleken dat bij een zeer positief sentiment een trendomkeer om de hoek ligt.

investorintelligence

Besluit

De S&P 500 sluit de week af met een verlies van 0,76 %.
Beter dan verwachte economische groei in China zorgde voor nervositeit in de aandelenmarkten. Men vreest verdere maatregelen (renteverhogingen) om de economie af te koelen.
Ondertussen is het resultatenseizoen in volle gang en ondanks schitterende resultaten van bijvoorbeeld Apple sluit deze de week af met een verlies van 6%. Wanneer goede resultaten afgestraft worden is er meestal een correctie op komst. We zien ook dat de technologiebeurs (NASDAQ) en de Small Caps (Russell 2000) slechter presteren dan de Dow Jones. Dit is nog een teken aan de wand van een mogelijke trendomkeer.
Nieuwe Longs zijn nu absoluut niet aan de orde en deze week kijken we uit om mogelijk een short positie in te nemen.