Marktanalyse 23-10-2011

Technische analyse

De trend op de uurgrafiek is nog steeds stijgend, maar er treed negatieve divergentie op in de MACD indicator.

sp500uur

Ook de trend op de daggrafiek blijft stijgen.

sp500dag

Breadth

De NYSE advance / decline issues blijven stijgen.

Nyad

Het aantal aandelen die zich boven hun 50 ma bewegen bereiken stilaan overkocht gebied.

20ma

De S & P 500 sluit de week af met een winst van 1,21 %.
De index is er eindelijk in geslaagd om af te sluiten buiten het kanaal waarin het zich bijna 3 maanden heeft bevonden. Het lijkt erop dat we meteen doorstomen naar de 200 ma op 1274. Alles zal afhangen van de beslissing die de Europese regeringsleiders deze week zullen nemen om de schuldencrisis op te lossen.
Ondertussen merken we op dat de 50 ma voor het eerst sinds eind mei opnieuw aan het stijgen is.

HighLow

Sentiment

Het beleggerssentiment is deze week verbeterd en de Buls sluiten de week af op 35,8%. Het aantal Bears zijn sterk gedaald en eindigen op 41 %.

investorintelligence

Besluit

De S & P 500 sluit de week af met een winst van 1,21 %.
De beurzen stonden een groot deel van de week onder druk als gevolg van nieuw politiek getalm omtrent de aanpak van de eurocrisis. De beleggers maakten er zich vooral zorgen over dat Duitsland en Frankrijk, de twee belangrijkste landen binnen de eurozone, duidelijk niet op dezelfde lijn zitten over de manier waarop de crisis te lijf moet gegaan worden. Daarom werd beslist de eurotop van dit weekend in twee te splitsen en de beslissing over een reeks belangrijke aspecten uit te stellen tot woensdag. Dat de beurzen toch hoger klommen, had te maken met geruchten over een versterking van het Europees noodfonds.
Er doet een gerucht de ronde dat Europa het huidige noodfonds aan een nog op te richten steunvehikel zou willen koppelen. Dat zou de vuurkracht opkrikken tot 940 miljard euro.

8 sectoren sluiten de week af met winst, terwijl 2 sectoren verliezen leden.
De grootste winnaars waren de sectoren Financials (3,92 %). Energy ( 2,85 %) en Utilities (2,79 %).
De verliezers waren de sectoren Technologyy (- 2,15 %) en Materials (- 0,31 %).

sector


Zelfs tweede Grieks reddingsplan gaat niet volstaan om Griekenland te redden
De kans is groot dat Griekenland de volgende schijf ter waarde van 8 miljard euro daadwerkelijk zal ontvangen. Dat is nodig ook, want zoniet dreigt het land al op korte termijn met betalingsproblemen te maken krijgen. Inmiddels kregen de Grieken in juli al de toezegging van een tweede reddingsplan, maar ook dat gaat waarschijnlijk niet volstaan om het land definitief uit de problemen te halen Een team van internationale inspecteurs van IMF, ECB en EC bezocht het land en kwam tot de conclusie dat de Griekse problemen veel dieper zitten dan algemeen wordt aangenomen.

Standpunten Frankrijk en Duitsland blijven mijlenver uiteen liggen
Zondag staat de belangrijke meeting van G-20 op de agenda, een meeting die van doorslaggevend belang kan zijn voor de toekomst van de euro. Een belangrijk item wordt de uitbreiding van het EFSF. De standpunten van Frankrijk en Duitsland daaromtrent blijven mijlenver uiteen liggen, zo blijkt. Frankrijk is voorstander om het EFSF om te bouwen tot een bank die de steun geniet van de Europese Centrale Bank. Marius Daheim, senior fixed- income strategist bij Bayerische Landesbank, is van mening dat de Duitsers zich in dergelijke oplossing onmogelijk kunnen vinden. Het is echter onduidelijk welke oplossing Merkel & Co wel willen ondersteunen.

Economische indicatoren Verenigde Staten geven verbetering te zien
De economische indicatoren in de Verenigde Staten gaven gisteren een verbetering te zien, waarbij zowel de consumentenprijzen als de start van nieuwe woningen bemoedigend waren. Bij Federal Reserve Bank of Atlanta merkte president Dennis Lockhart op dat de verbetering van de macro-economische indicatoren een trend is die zich al een tijdje aftekent. Als gevolg daarvan is de kloof tussen langlopende en kortlopende staatsobligaties in de Verenigde Staten opnieuw toegenomen. Het rendement op de 10-jarige staatsobligatie bleef echter dicht bij huis.