Marktanalyse 24-07-2011

Technische analyse

De trend op de uurgrafiek is opnieuw stijgend.

sp500uur

De trend op de daggrafiek is na een korte daling ook opnieuw stijgend.

sp500dag

Breadth

De NYSE advance / decline issues blijven sterker presteren dan de index.

Nyad

Het aantal aandelen die zich boven hun 50 ma bevinden zijn opnieuw sterk gestegen.

20ma

De S & P 500 sluit de week af met een stijging van 2,19 %.
Na de scherpe daling van verleden week heeft de index zich deze week hersteld en werden alle verliezen van vorige week terug goed gemaakt. De week begon nochtans in mineur met een scherpe daling op maandag, maar op het einde van de dag werden de geleden verliezen grotendeels terug goed gemaakt. De rest van de week werd opnieuw de weg naar boven bewandeld op zoek naar de top van april. De stijgende 20 ma (1320) en de 50 ma (1311) zorgen voor steun. Steun verderop is er van de bodem van deze week op 1300 en van de 200 ma op 1281.
De eerste weerstand is er van de top in april op 1370.

HighLow

Sentiment

Het beleggerssentiment is deze week opnieuw gestegen en de Buls sluiten de week af op 46,2%. Het aantal Bears zijn opnieuw lichtjes gedaald en eindigen op 21,5 %.

investorintelligence

Besluit

De S & P 500 sluit de week af met een stijging van 2,19 %.
Ondanks de donderwolken die boven de financiële markten hangen, zoals de Europese schuldencrisis, de vertragende economische groei, de stijgende inflatie, het schuldenplafond in de US, schudden de aandelenmarkten alle zorgen van zich af en is men opnieuw de weg naar boven ingeslagen op zoek naar de top van april.


Slechts 1 sector sluit de week af met verlies, terwijl er 9 sectoren winsten lieten noteren.
De enige verliezer was Telecom (-0,08 %). De grootste winnaars waren Technology(3,66 %), Energy (3,37 %) en Financials (3,26 %).

sector


Discussie over schuldenplafond triest hoogtepunt Amerikaanse politiek
De discussie over het schuldenplafond is tot dusver een triest hoogtepunt in de Amerikaanse politiek. Eigenbelang kreeg in de afgelopen weken de voorkeur boven het algemeen belang. Professor James Galbraith van The University of Texas is van mening dat de twee grote partijen moreel gedwongen zjin om tot een akkoord te komen, de gevolgen van het uitblijven van zo’n akkoord zouden niet te overzien zijn. Galbraith wjist er op dat de Amerikaanse kredietrating binnen enkele dagen verlaagd zou worden, waarbij de schatkist al tegen het einde van de maand niet meer in staat zou zijn om aan de verplichtingen tegemoet te komen.

Trichet gelooft dat Europa de crisis kan overwinnen
Voorzitter Jean-Claude Trichet van de Europese Centrale Bank gelooft nog steeds dat Europa de huidige schuldencrisis kan overwinnen. De ECB-topman verklaarde dit gisteren in een interview met de Financial Times Deutschland. Volgens Trichet blijft de euro ondanks de problemen van de afgelopen weken een hoogst geloofwaardige munt. Hij blijft anderzijds wel tegenstander van het aanvaarden van Griekse obligaties als onderpand in geval van een default. Op die manier zou de geloofwaardig van de ECB worden ondergraven, aldus Trichet. In de ogen van de buitenwereld moet de euro een anker van vertrouwen en stabiliteit blijven.

Enkele Europese grootbanken onder druk om kapitaal op te trekken
Enkele Europese grootbanken staan onder druk om hun kapitaal op te trekken. Ze hebben weliswaar de stress tests doorstaan, maar dan wel zonder veel overtuigingskracht. Deutsche Bank AG (DBK), Royal Bank of Scotland Group Plc (RBS), Societe Generale SA en UniCredit SpA (UCG) zijn een paar van de banken die slechts met de hakken over de sloot raakten. Deutsche Bank had bijvoorbeeld maar een Tier 1 capital ratio van 6,50%. Dat is weliswaar meer dan minimumgrens van 5%, maar Deutsche was daarmee maar 8ste in Europa en 57ste van de 90 geteste Europese banken.

Forse correctie bij goudprijs blijft uit
De prijs voor een troy ounce goud bedroeg gisteren opnieuw bijna 1600 dollar. Dat betekent dat het recordniveau voor de augustus-futures van 1610,70 dollar, bereikt op 19 juli, binnen handbereik blijft liggen. Ook de prijs voor goud voor onmiddellijke levering bedroeg bijna 1600 dollar, tegenover een recordniveau van 1610,10 dollar. Daniel Briesemann, analIst bij Commerzbank AG, is van mening dat er nog altijd geen reden is voor euforie wat de crisis in de eurozone betreft. Briesemann sluit met andere woorden niet uit dat de goudprijs in de komende dagen en weken verder gaat stijgen. Hij koopt bij wanneer de goudprijs door de kaap van 1600 dollar breekt.

Spanje dreigt toch met financieringsproblemen geconfronteerd te worden
Spanje slaagde er dinsdag opnieuw in om staatsobligaties geplaatst te krijgen, maar helemaal rimpelloos verliep de veiling van kortlopend Spaans overheidspapier gisteren toch niet. De bid-to-cover ratio voor de leningen met een looptijd van een jaar bedroeg 2,18, tegenover 2,85 bij de veiling van vorige maand. Bij de veiling van iets langerlopend papier bedroeg de bid-to-cover 5,49 in plaats van 3,91. Spanje dreigt toch met financieringsproblemen geconfronteerd te worden, want de veiling van gisteren had betrekking op een relatief klein bedrag. In de komende weken zal het land voor grotere bedragen obligaties moeten plaatsen.

Nog geen oplossing voor schuldenplafond
President Obama verklaarde vanavond bereid te zijn om toegevingen te doen wat betreft het schuldenplafond, zonder daaromtrent verder in details te treden. Zijn democratische partij waarschuwde om niet te veel toegevingen te doen. Er zou een plan op tafel liggen om voor een totaal bedrag van 3000 miljard dollar aan besparingen te doen.