Marktanalyse 25-09-2011

Technische analyse

De trend op de uurgrafiek is opnieuw dalend.

sp500uur

Ook de trend op de daggrafiek is dalend.

sp500dag

Breadth

De NYSE advance / decline issues beginnen nu ook te verzwakken.

Nyad

Het aantal aandelen die zich boven hun 50 ma bewegen zijn opnieuw gedaald.

20ma

De S & P 500 sluit de week af met een nieuw groot verlies van -6,54 %.
De grote volatiliteit op de wereldwijde aandelenmarkten blijft aanhouden. De ene week 6% omhoog en de andere week 6% omlaag, je zou voor minder het noorden verliezen. Het zijn dan momenteel ook erg moeilijke tijden voor beleggers. De S & P 500 beweegt zich nu al 2 maanden in een bandbreedte tussen 1100 en 1230. Momenteel bevindt de index zich aan de onderkant van het kanaal, het is nu cruciaal dat deze onderkant op 1100 niet doorbroken wordt.
Na de sterke daling van deze week is de kans groot dat de index volgende week opveert. Momenteel zijn de bears aan de bovenhand getuige de sterk dalende 50 ma en ook de 200 ma is aan het ombuigen. Het is nu aan de bulls om uit het kanaal te breken om terug aan de macht te komen.
Deze week was er ook opnieuw een sterke toename van de new lows.

HighLow

Sentiment

Deze week is het beleggerssentiment lichtjes gestegen en de Buls sluiten de week af op 37,6%. Het aantal Bears blijven stijgen en eindigen op 39,8 %. Er zijn dus momenteel meer bears dan bulls. Wanneer het beleggerssentiment uiterst negatief is wordt er meestal een bodem gevormd.

investorintelligence

Besluit

De S & P 500 sluit de week af met een nieuw verlies van -6,54 %.
De markten blijven, na een aanvankelijke adempauze, onder druk staan. De onzekerheid over de Europese crisis blijft heel groot en de autoriteiten lukken er niet in enige indruk te maken.
Ben Bernanke stelde de financiële markten teleur. Hij had enkel Operation Twist op z’n monetaire menukaart, terwijl beleggers duidelijk meer hadden verwacht. De Federal Reserve gaat dus tot juni 2012 voor 400 miljard aan kortlopende staatsobligaties verkopen en daarvoor langlopende staatsobligaties aankopen. Dit met als doel om de lange termijn rente, die toch al nooit eerder zo laag is geweest, nog verder omlaag te drukken. En om zo consumenten en bedrijven aan te sporen om geld te lenen.
Ondertussen groeit de onrust over de toestand van de Europese banken. Geruchten dat de ECB in de bres zou springen voor de banken, zorgde vrijdag voor een opstoot aan optimisme aan beide zijden van de oceaan.
Ook de grondstoffen kregen het deze week hard te verduren. Een stijgende dollar, marginverhogingen en een slabakkende economie zorgde voor een bloedbad in de grondstoffensector. Zilver daalde 24 %, koper 16,5 % en goud en olie 9 %.
Alle sectoren sluiten de week af met verliezen.
De kleinste verliezen leden Utilities (-1,69 %), Telecom (-3,71 %) en Technology ( -3,83 %). De grootste verliezers waren Materials (-12,25 %). Energy ( -11,64 %) en Financials (-9,50 %).

sector


Sentiment in banksector blijft pessimistisch
Standard & Poor’s verlaagde gisteren de kredietratings voor Sanpaolo Spa, Mediobanca Spa en twee andere Italiaanse banken, nadat op 20 september al de rating voor Italië zelf werd verlaagd. Moody’s Investors Service had woensdag al de kredietratings voor Bank of America Corp., Citigroup Inc en Wells Fargo & Co verlaagd. Het sentiment in de banksector blijft dus pessimistisch en dat aan beide zijden van de Atlantische Oceaan. Gary Jenkins, head credit bij Evolution Securities Ltd. in Londen, wijst er op dat de Markit iTraxx Financial Index in de afgelopen dagen opnieuw fors is gestegen, hetgeen aangeeft dat de crisissituatie nog escaleert.

Sterkere dollar duwt goudprijs naar omlaag
De sterkere dollar duwde gisteren de goudprijs naar omlaag. Aanleiding was de afloop van de FED-meeting, waarop een verkoop van kortlopende en de aankoop van langerlopende obligaties werd aangekondigd; Met dit programma is een bedrag van 400 miljard dollar gemoeid. De valutamarkten reageerden vrij heftig op dit nieuws, de koers van de dollar ging ten opzichte van de euro fors hoger. In reactie viel de goudprijs terug tot het laagste niveau voor deze maand. Bij Societe Generale is analist David Wilson van mening dat de goudprijs alleen terug kan stijgen wanneer de stijging van de dollarkoers stilvalt.

Kostprijs Europese credit-default swaps blijven maar stijgen
Terwijl de Europese begrotingscrisis van de ene climax naar de andere gaat, kost het steeds meer om zich te verzekeren tegen een wanbetaling van individuele Europese landen. De kostprijs van Europese credit-default swaps blijft maar stijgen, zo bleek gisteren uit de evolutie van de Markit iTraxx SovX Western Europe Index, bestaande uit debt swaps op 15l anden. Die index bereikte donderdag een nieuwe piek op 362 punten, of een stijging met 8 basispunten ten opzichte van de dag voordien. Als klap op de vuurpijl is nu ook het economische plaatje verder gaan verslechteren.