Marktanalyse 27-11-2011

Technische analyse

De index heeft het kanaal langs de onderkant verlaten. De indicatoren wijzen momenteel op een sterk overkochte situatie.

sp500uur

De trend op de daggrafiek blijft dalend. Ook hier wijzen de indicatoren op een overkochte situatie.

sp500dag

Breadth

De NYSE advance / decline issues zijn sterk gedaald.

Nyad

Het aantal aandelen die zich boven hun 50 ma bewegen bereiken overkocht gebied.

20ma

De S & P 500 sluit de week af met een verlies van -4,69 %.
Ondanks de korte handelsweek heeft de S & P 500 een sterke daling achter de rug. De steun van de 50 ma en de 1200 zone heeft niet kunnen standhouden en de index is verder aan het afglijden naar de volgende steunzone op 1120. Weerstand is er nu van de vorige steunzone op 1200 en de 50 ma op 1206.
Ondanks de sterke daling deze week is er nog steeds geen sterke toename van de New Lows, wat heel positief is.
De Europese schuldencrisis zorgt momenteel voor woelige tijden op de wereldwijde financiële markten. Zolang hiervoor geen duurzame oplossing voor gevonden is zullen we moeten leven met erg volatiele markten.

HighLow

Sentiment

Het beleggerssentiment is onverandert gebleven en de Buls sluiten de week af op 47,4%. Het aantal Bears eindigen op 32,6 %.

investorintelligence

Besluit

De S & P 500 sluit de week af met een verlies van -4,69 %.
Ondanks de korte handelsweek in de VS moesten de belangrijkste indexen een verlies van 4 - 5% incasseren. De druk op de Europese politici wordt in snel tempo opgevoerd.
Het bloedbad op de obligatiemarkten zet zich overmindert voort. De rente op staatspapier van risico­landen als Italië, Spanje, Portugal en België liep weer in ijltempo op.
Ook de veilige haven Duitsland lijkt nu in het vizier te komen. Duitsland raakte deze week op de veiling van langlopende obligaties maar met moeite zijn papier kwijt en sleet uiteindelijk maar 3,6 miljard van de beoogde 6 miljard aan binnen- en buitenlandse beleggers. Itronisch genoeg is het de Bundesbank, die iedereen de les leest over de gevaren van schuldfinanciering, die het resterende gedeelte aan obligaties heeft opgekocht.
Goed economisch nieuws kwam er uit Duitsland waar het Duitse ondernemersvertrouwen voor het eerst in vijf maanden gestegen is, ondanks de schuldencrisis in de eurozone. Dat blijkt uit de business confidence index van het Ifo-instituut in München. In november steeg de index tot 106,6 punten, tegenover 106,4 punten in oktober. Vorige maand stond de index op het laagste peil in 16 maanden.

Alle sectoren sluiten de week af met verlies.
De grootste verliezers waren de risicovolle sectoren Energy (-6,24 %), Financials (-5,80 %) en Materials (-5,48 %).
Het best presteerden de defensieve sectoren Consumer Staples (-2,40 %), Utilities (-3,49 %) en Health care (-3,66 %).

sector


Europees financieel systeem dreigt in te storten
Anthony Fry, UK chairman van Espirito Santo Investment Bank, waarschuwde gisteren nogmaals dat het Europees financieel systeem dreigt in te storten wanneer er niet snel iets gebeurt. Volgens Fry is een oplossing nog steeds ver af, waarbij de Europese begrotingsleiders er nog altijd niet in slagen om gezamenlijk beslissingen te treffen. De financiële markten voelen die onzekerheid binnen de EU aan. Daarom is het waarschijnlijk dat de volatiliteit wereldwijd op die financiële markten groot gaat blijven. De ene dag zal goed zijn, de volgende weer slecht. Kenmerkend zal echter zijn dat de bewegingen bijzonder heftig kunnen zijn.

Belgische rente blijft maar stijgen
De Belgische rente blijft maar stijgen, de rente op de 10-jarige staatsobligaties steeg gisteren al voor de vierde dag op rij. Nog meer verontrustend is dat de stijging in snel tempo gebeurt. Het rendement op de 10-jarige staatsobligatie bedroeg gisteren 5,68%, of een stijging met 20 basispunten ten opzichte van de dag voordien. Algemeen wordt aangenomen dat de gevarengrens op 7% ligt. UBS AG chief executive officer Sergio Ermotti stelde dat hij niemand aanraadt om euro-obligaties te verkopen, waarbij voor geen enkel land een uitzondering wordt gemaakt. Eerst moet de storm gaan liggen, aldus Ermotti.

Angela Merkel spreekt zich uit tegen eurobonds
De Duitse kanselier Angela Merkel sprak zich gisteren uit tegen eurobonds. Die zouden volgens Merkel een compleet foutief signaal aan de financiële markten geven. Ze zouden ons namelijk terugvoeren naar daar waar we stonden alvorens de eurocrisis is begonnen. Het heeft geen zin om eurobonds met een gezamenlijke rentevoet uit te geven wanneer er nog geen sprake is van een monetaire unie. De uitspraken van Merkel dwongen de beurskoersen opnieuw in het defensief. Deze maand is er wereldwijd op de beurzen al 4000 miljard dollar in rook opgegaan, onder andere als gevolg van de steile klim van de obligatierendementen.