Marktanalyse 30-04-2011

Technische analyse

De uurgrafiek blijft stijgen.

sp500uur

De daggrafiek is ook nog steeds stijgend.

sp500dag

Breadth

De NYSE advance / decline issues bereiken nieuwe toppen.

Nyad

Het aantal aandelen die zich boven hun 50 ma bevinden stijgen, maar er is nog steeds negatieve divergentie.

20ma

We hebben een sterke week achter de rug. De index is deze week door de vorige top op 1344 gebroken en bereikte een nieuw hoogtepunt op 1363. De vorige top op 1344 is nu de eerste steun. Daarna volgt er steun van de 20 ma (1331) en de 50 ma (1317). Verderop is er nog steun van de bodem van vorige week op 1295, daarna volgt het dieptepunt van maart op 1249 en de 200 ma op 1220. We zien ook opnieuw een sterke toename van de New Highs (346)

HighLow

Sentiment

Het beleggerssentiment is deze week lichtjes gestegen en de Buls sluiten de week af op 54,3%. Ook het aantal Bears zijn gedaald en eindigen op 18,5 %.

investorintelligence

Besluit

De S&P 500 sluit de week af met een winst van 1,96 %.
We hebben een sterke week achter de rug. De index is deze week door de vorige top op 1344 gebroken en bereikte een nieuw hoogtepunt op 1363.
Alle 10 sectoren wisten de week af te sluiten met winst.
Healthcare (2,89 %), Industrials (2,79 %) en Utilities (2,67 %) waren de grootste winnaars deze week.

sector


Amerikaanse centrale bank verrast niet
Voor wat betreft het monetair beleid kwam Bernanke na afloop van de FED-meeting nauwelijks met verrassingen, behalve dan dat hij de markten geruststelde door aan te geven dat het einde van het opkopen van staatsobligaties eind juni waarschijnlijk geen belangrijke invloed op de financiële markten dan wel de economie zal hebben. Deze geruststelling komt mede doordat weliswaar geen obligaties meer extra bijgekocht zullen worden maar dat voorzichtig opgetreden zal worden met aflopende leningen.

FED zal rente pas volgend jaar verhogen
De Fed is van mening dat de oplopende inflatie tijdelijk is als gevolg van de gestegen grondstofprijzen. Daarbij schroefde het de prognose voor dit jaar wel aanzienlijk op: van 1,3%-1,7% tot 2,1%-2,8%. Door het tijdelijke karakter meent de Fed dat de rente langdurig laag kan blijven. Krijgt de inflatie een structureler karakter dan zal het beleid wel eerder worden aangepast. De verwachting is dat het officiële rentetarief pas volgend jaar verhoogd zal worden. Ook verlaagde de Fed de eerdere prognoses voor de economische groei van een bandbreedte van 3,4%-3,9% tot 3,1%-3,3% en is daarbij toch iets optimistischer dan de marktconsensus.

Ongeveer de helft van de bedrijven uit de S&P 500 hebben inmiddels de bedrijfsresultaten bekendgemaakt. Die bedrijven hebben tot dusver gezamenlijk nieuwe recordwinsten bekendgemaakt. De winst per aandeel kwam uit op 22,05 dollar, of 26% meer dan het jaar voordien. Het is overigens al het zevende kwartaal op rij dat de Amerikaanse bedrijven een winstgroei met dubbele cijfers laten optekenen.

Yuan op hoogste niveau in 17 jaar
Op de valutamarkten is de koers van de Chinese yuan in de voorbije dagen blijven stijgen. Volgens het China Foreign Exchange Trade System werd vanmorgen 6,5015 yuan voor één dollar betaald.

Invloed aardbeving op Japanse economie groter dan verwacht
De invloed van de aardbeving op de Japanse economie was groter dan verwacht, zo blijkt uit de cijfers die door de overheid werden bekendgemaakt. De output in de bedrijfswereld daalde aan het snelste tempo sinds de Amerikaanse bezetting. Die output daalde in februari met 15,30%, terwijl de bestedingen door de gezinnen een daling met 8,50% kenden. De kleinhandelsverkopen daalden aan het snelste tempo in 13 jaar.

Japanse centrale bank overweegt inkoop staatsobligaties
Eén van de negen bestuurders van de Japanse centrale bank sprak vanmorgen zijn voorkeur uit voor de inkoop van staatsobligaties ter financiering van de schade aangericht door de aardbeving. Voorlopig wijkt zijn standpunt af van dat van de andere leden van de bank, maar het zal duidelijk zijn dat er iets moet gebeuren om de economische groei opnieuw te stimuleren.

Duitse staatsobligaties profiteren van vertraging economische groei VS.
Gisteren werd bekendgemaakt dat het Bruto Binnenland Product van de Verenigde Staten tijdens het eerste kwartaal nog met 1,80% is gegroeid, tegenover een groei met 3,10% tijdens het vierde kwart van vorig jaar. In reactie op de Amerikaanse BBP-cijfers zijn de Duitse staatsobligaties opnieuw gestegen. De beleggers gingen namelijk opnieuw op zoek naar veilige beleggingen en bunds worden nog steeds als superveilig ervaren.

Grootste stijging voor het goud op maandbasis sinds november 2009.
De goudprijs heeft in april de grootste stijging op maandbasis sinds november 2009 achter de rug. Goud wordt vooral gekocht vanwege het inflatiegevaar, maar ook als afdekking tegen de verzwakkende dollar. Voor een troy ounce goud werd vanmorgen 1534,72 dollar betaald, waarbij in Singapore een nieuw recordniveau op 1540,85 dollar werd bereikt. In april steeg de goudprijs met 6,80%.