Marktanalyse 31-07-2011

Technische analyse

De trend op de uurgrafiek is opnieuw sterk dalend.

sp500uur

De trend op de daggrafiek is na een korte stijging ook opnieuw dalend.

sp500dag

Breadth

De NYSE advance / decline issues zijn deze week sterk gedaald.

Nyad

Het aantal aandelen die zich boven hun 50 ma bevinden zijn opnieuw sterk gedaald en bevinden zich nu in oververkocht gebied.

20ma

De S & P 500 sluit de week af met een groot verlies van -3,92 %.
De aandelenmarkten kwamen onder druk te staan door het uitblijven van een akkoord over het schuldenplafond in de US en tegenvallende GDP cijfers. De volatiliteit is opnieuw sterk toegenomen en zorgt voor onrust in de markt. De S & P 500 beweegt zich nu al het hele jaar in een zone tussen 1250 en 1370. Momenteel is de index geprangd tussen de stijgende 200 ma op 1285 en de top in april op 1370.
De komende week gaat er iets uit de bus komen over het Amerikaanse schuldenplafond. De markt zal hierdoor waarschijnlijk duidelijk richting kiezen. Zakken we door de 200 ma en de bodem op 1250 of stijgen we opnieuw naar 1370 en nieuwe hoogtepunten? Het wordt alvast een spannende week.

HighLow

Sentiment

Ondanks de onrust in de markt is het beleggerssentiment deze week opnieuw lichtjes gestegen en de Buls sluiten de week af op 49,5%. Het aantal Bears blijven onveranderd op 21,5 %.

investorintelligence

Besluit

De S & P 500 sluit de week af met een groot verlies van -3,92 %.
Opnieuw een zeer onrustige week op de aandelen- en obligatiemarkten. Van de opluchting van vorige week donderdag en vrijdag is nauwelijks meer iets voelbaar. De Italiaanse lange rente noteert nagenoeg weer op hetzelfde niveau als voor de ‘redding’ van Griekenland en de politieke spelletjes in de US maken de onrust nog wat groter.
Het belooft een spannende week te worden.

Alle sectoren sluiten de week af met verliezen.
De grootste verliezers waren Industrials (-6,01 %). Materials ( -4,86 %) en Energy (-4,59 %) De kleinste verliezen leden Utilities(-2,13 %), Consumer Staples (-2,87 %) en Technology (-3,37 %).

sector


Europese begrotingscrisis is een langzaam sluipend gif
De Europese begrotingscrisis is een langzaam sluipend gif, dat echter onverbiddelijk haar werk doet. George Goncalves, head interest rate strategy bij Nomura Holdings, vreest dat de crisis nog niet achter de rug is. Vraag is alleen welk land als volgende in de problemen gaat raken, want de vorige week door de Europese Unie aangereikte oplossing heeft zeker geen definitieve oplossing aangereikt. Goncalves vreest bovendien dat de schuldencrisis naar de Verenigde Staten gaat overwaaien. De kans is namelijk toegenomen dat Standard & Poor’s de Amerikaanse kredietrating wil verlagen.

Nieuw hoogtepunt rente Italiaanse staatsleningen
Italië heeft dinsdag met nieuwe staatsleningen 9 miljard euro opgehaald. De rente op die leningen liep op tot het hoogste niveau sinds de escalatie van de financiële crisis in 2008. De Italianen wisten voor 7,5 miljard euro aan staatsobligaties met een looptijd van 6 maanden aan de man te brengen. Het Zuid-Europese land moet hier een rente van 2,27 procent over betalen, tegen een rente van 1,99 procent bij de vorige gelijksoortige veiling. Italië haalde ook 1,5 miljard euro op met de uitgifte van obligaties met een looptijd van 2 jaar. Hierover betalen de Italianen een rente van 4,04 procent, tegenover 3,22 procent bij de vorige uitgifte. Vertrouwen De gestegen Italiaanse rente is een teken dat het nieuwe steunpakket voor Griekenland en de uitbreiding van de bevoegdheden van het Europese noodfonds EFSF het vertrouwen op de financiële markten nog niet hebben hersteld. Volgens kredietratingbureau Moody's kan de nieuwe steun zelfs leiden tot een afwaardering van de kredietstatus van Italië en Spanje.

IMF-leider Lagarde maant VS en Europa tot snelheid
De nieuwe leider van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), Christine Lagarde, heeft de Verenigde Staten en Europa opgeroepen haast te maken met het oplossen van hun schuldencrises. Als die niet snel worden bestreden, dreigt de wereldeconomie opnieuw in de problemen te komen, waarschuwde ze. Lagarde wil dat Amerikaanse politici snel een akkoord sluiten over de verhoging van het plafond voor de Amerikaanse staatsschuld. ''De tijd tikt door en het is duidelijk dat het probleem direct moet worden opgelost. Een schok in de Verenigde Staten kan serieuze gevolgen hebben voor de rest van de wereld.'' Bestrijding Europese leiders hebben volgens de voormalige Franse minister van Financiën afgelopen week goede stappen gezet in de bestrijding van hun schuldencrisis. Het werk is echter nog niet gedaan, stelde ze. ''De onrust kan makkelijk weer de kop opsteken. Het is daarom van essentieel belang dat de toezeggingen snel worden ingevoerd.''

Beleggers mikken opnieuw op verdere stijging van de grondstoffenprijzen
De beleggers mikken opnieuw op een verdere stijging van de grondstoffenprijzen, zo blijkt uit de openstaande long posities. De sociale onrust in de mijnbouwsector voedt de verwachting dat er meer prijsstijgingen zitten aan te komen. John Meyer, analist bij Fairfax IS in Londen, is van mening dat de grote mijnbouwbedrijven precies dankzij de hoge marktprijzen met recordwinsten kunnen uitpakken. Koper is in de afgelopen 12 maanden ongeveer een derde duurder geworden en de koperprijs kan verder stijgen wanneer er als gevolg van de stakingen productieonderbrekingen gaan zijn.

Schulden van Spanje en Italië te groot om door andere lidstaten te worden gedragen
Spanje slaagde er dinsdag opnieuw in om staatsobligaties geplaatst te krijgen, maar helemaal rimpelloos verliep de veiling van kortlopend Spaans overheidspapier gisteren toch niet. De bid-to-cover ratio voor de leningen met een looptijd van een jaar bedroeg 2,18, tegenover 2,85 bij de veiling van vorige maand. Bij de veiling van iets langerlopend papier bedroeg de bid-to-cover 5,49 in plaats van 3,91. Spanje dreigt toch met financieringsproblemen geconfronteerd te worden, want de veiling van gisteren had betrekking op een relatief klein bedrag. In de komende weken zal het land voor grotere bedragen obligaties moeten plaatsen.

Gevolgen zijn rampzalig als Verenigde Staten triple A rating verliezen>
Wat enkele weken geleden nog ondenkbaar leek, zou nu toch kunnen gebeuren. De Verenigde Staten dreigen hun hoogste kredietrating kwijt te spelen. De onderhandelingen over het verhogen van het kredietplafond hebben het landschap grondig dooreengeschud. De gevolgen zouden rampzalig zijn als de Verenigde Staten hun triple A rating verliezen. Mohamed A. El-Erian van Pacific Investment Management Co is van mening dat die gevolgen onmogelijk correct ingeschat kunnen worden. Hij verwacht dat er uiteindelijk toch een overeenkomst kan worden bereikt, hoewel de banken al volop bezig zijn om interne stress tests te doen rond scenario’s die verband houden met een Amerikaanse default.