Marktanalyse 01-07-2012

Technische analyse

De trend op de uurgrafiek is opnieuw stijgend.

sp500uur

Op de daggrafiek blijft de trend stijgend.

sp500dag

Breadth

De NYSE advance / decline issues blijven sterk presteren en naderen hun vorige top.

Nyad

Het aantal aandelen die zich boven hun 50 ma bewegen zijn sterk gestegen.

50ma

De S & P 500 sluit de week af met een winst van 2,03 %.
De bulls hebben het laken naar zich toe getrokken in het gevecht om de 50 ma. De index bevindt zich nu boven de 20, 50 en 200 ma wat wijst op een duidelijke stijgende trend. We sluiten de week af tegen de weerstand van de top van vorige week op 1363. Verderop ligt de weg open naar de vorige top op 1422. Er is nu een grote steunzone tussen 1300 en 1340 waar zich zowel de 20, de 50 en de 200 ma bevinden. Daarna is er nog steun van de vorige uitbraakzone rond 1280.
Indien de kleine weerstand van de top van vorige week doorbroken wordt, dan ligt de weg open naar de top van dit jaar op 1422.

HighLow

Sentiment

Het beleggerssentiment is deze week opnieuw verbeterd, de Buls sluiten de week af op 38,7 %. Het aantal Bears zijn lichtjes gedaald en eindigen op 24,7 %.

investorintelligence


Alle sectoren boekten deze week opnieuw winsten.

De grote winnaars waren de cyclishe sectoren Energy ( 4,81 %), Materials ( 2,79 %) en Industrials ( 2,65 %).
Het minst goed presteerden de sectoren Technology ( 0,85 %), Consumer staples (0,91 %) en Consumer discration ( 0,91 %).

sector


Besluit

De S & P 500 sluit de week af met een winst van 2,03 %.
Het was even geleden, maar de beurzen lieten zich eindelijk nog eens van hun beste kant zien. Beleggers waren duidelijk enthousiast over de beslissingen die de leiders van de eurolanden namen op de tweedaagse EU-top.
De maatregelen die de leiders van de zeventien eurolanden hebben aangekondigd, worden beschouwd als tegemoetkomingen aan Italië en Spanje. De hoop is dat de spanning op de financiële markten door de beslissingen zal afnemen. Er wordt ingegrepen op de werking van de noodfondsen voor de eurozone. Zo zal het permanente noodfonds ESM in de toekomst rechtstreeks probleembanken kunnen herkapitaliseren. De gevolgen waren spectaculair, want zowel de Spaanse als de Italiaanse langetermijnrente zakte met tientallen basispunten. De beurzen haalden opgelucht adem en begonnen aan een spectaculaire stijging. Ook de grondstoffen kregen de wind in de rug, olie steeg zelfs met 9 %.

Economisch nieuws

  • Inflatie eurozone in juni stabiel op 2,4%; De inflatie in de eurozone zal deze maand uitkomen op 2,4%, dat verwacht Eurostat. Daarmee is het inflatiecijfer gelijk aan dat van de maand mei.
  • Duitse inflatiecijfer voor de maand juni lager dan verwacht. De lagere inflatie in Duitsland (2%) gaf lucht aan speculaties dat de ECB wellicht meer ruimte heeft om de rente te verlagen.
  • Tegenvallende cijfers Duitse detailhandel. De Duitse detailhandelsverkopen zijn in mei in reële termen met 0,3% af ten opzichte van april. Door de inflatie namen de nominale waarde van de verkopen wel met 0,1% toe.
  • Groei consumptie VS valt stil De uitgaven van Amerikaanse consumenten zijn in mei gestabiliseerd ten opzichte van de voorgaande maand. Dat meldde het Amerikaanse ministerie van Handel vrijdag. De ontwikkeling van de uitgaven voldeed daarmee aan de verwachting van economen.
  • Economische groei VS bevestigd. De Amerikaanse economie is in het eerste kwartaal met 1,9 procent gegroeid op jaarbasis. Dat blijkt uit een nieuwe raming die het Amerikaanse ministerie van Handel donderdag presenteerde. De nieuwe raming komt overeen met het cijfer dat eerder op basis van voorlopige cijfers werd gepubliceerd. De groei was aanzienlijk lager dan in het laatste kwartaal van vorig jaar. In die periode nam het bruto binnenlands product van de VS nog met 3 procent toe op jaarbasis. De groei van de consumptieve uitgaven viel in het eerste kwartaal met 2,5 procent iets lager uit dan gedacht. Hier werd eerder een plus van 2,7 procent gemeld.
  • Uitkeringsaanvragen VS nemen af. In de Verenigde Staten is het aantal mensen dat voor het eerst een werkloosheidsuitkering aanvroeg de afgelopen week licht gedaald. Dat bleek donderdag uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Arbeid. In totaal klopten 386.000 mensen aan voor steun. In de week daarvoor ging het nog om een naar boven bijgesteld aantal van 392.000 mensen. Economen waren uitgegaan van 385.000 nieuwe aanvragen. In totaal hebben 3,3 miljoen mensen in de VS een uitkering.