Marktanalyse 02-09-2012

Technische analyse

De trend op de uurgrafiek is nog steeds stijgend maar kort bij een trendomkeer. De negatieve divergentie is aan het verminderen.

sp500uur

Op de daggrafiek blijft de trend stijgend. Ook hier is negatieve divergentie aanwezig.

sp500dag

Breadth

De NYSE advance / decline issues trappelen ter plaatse.

Nyad

Het aantal aandelen die zich boven hun 50 ma bewegen zijn aan het dalen.

50ma

De S & P 500 sluit de week af met een verlies van -0,32 %.
De index is nog steeds aan haar adempauze bezig en is opnieuw lichtjes gedaald. Ondertussen is de index onder de 20 ma aanbeland. Steun is er nu van de sterke steunzone van de vorige uitbraakzone en de snel stijgende 50 ma rond 1370 - 1380. Verderop is er nog steeds de grote steunzone tussen 1300 en 1340 waar zich de 200 ma bevindt. Daarna is er nog steun van de vorige uitbraakzone rond 1280.
De aangekondigde adempauze van de aandelenmarkten doet zich vooral voor in tijd. We zien de Bollinger bands snel naar elkaar toe bewegen, dit is meestal een voorbode van een grote beweging die op komst is. In welke richting deze beweging zich zal voordoen is helaas moeilijk te voorspellen, maar we geven het voordeel van de twijfel aan de bulls.

HighLow

Sentiment

Het beleggerssentiment is deze week opnieuw gestegen, de Buls sluiten de week af op 48,9 %. Het aantal Bears zijn gedaald tot 24,5 %.

investorintelligence


8 sectoren keken deze week opnieuw tegen verliezen aan.
Slechts 2 sectoren slaagde erin om de week positief af te sluiten.
De grootste verliezers waren de sectoren Industrials ( -1,30 %), Utilities ( -0,89 % ) en Energy( -0,76 %).
De best presterende sectoren waren Consumer discretionary ( 0,21 %) en Health care ( 0,09 %).

sector


Besluit

De S & P 500 sluit de week af met een verlies van -0,32 %.
In afwachting van de jaarlijkse toespraak in Jackson Hole van de FED voorzitter was er een kleine daling op de aandelenbeurzen.
Op zijn jaarlijkse toespraak in Jackson Hole heeft topman Ben Bernanke van de FED voorlopig het rentewapen op stal gelaten. Hij sloot een verdere verruiming van de monetaire politiek niet uit, maar een beslissing daaromtrent wordt uitgesteld tot de omstandigheden zulks noodzakelijk maken. Aan dergelijke boodschap hadden de financiƫle markten zich niet verwacht, zodat ze ook niet dadelijk goed wisten hoe te reageren. Uiteindelijk kreeg Bernanke het voordeel van de twijfel, de Amerikaanse beurzen konden vrijdag afsluiten in de plus.

Economisch nieuws

  • Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS is vorige week gelijk gebleven waar een daling was voorzien. Het aantal nieuwe uitkeringsaanvragen bleef in de week eindigend op 25/08 ongewijzigd op 374.000 aanvragen. Economen hadden verwacht dat het aantal aanvragen zou dalen tot 370.000.
  • De persoonlijke inkomens en uitgaven zijn in de VS in juli gestegen. De inkomens stegen tov juni met 0,3%.Het cijfer over juni werd neerwaarts bijgesteld naar een toename van 0,3% van de eerder gemelde stijging van 0,5%. De persoonlijke uitgaven stegen in juli met 0,4%. Hier werd een stijging voorzien van 0,4%.
  • Het aantal werklozen in Duitsland is in augustus licht gestegen tov een maand eerder, hoewel het voor seizoensinvloeden aangepaste werkloosheidspercentage gelijk bleef, blijkt donderdag uit cijfers van het Duitse federale arbeidsbureau. Aangepast voor seizoensinvloeden steeg het aantal werklozen met 9.000. In juli steeg het aantal werklozen met 9.000, een opwaartse bijstelling tov de 7.000 die eerder gemeld werd.
  • Het vertrouwen (IFO) van Duitse ondernemers in de economie is in augustus harder gedaald dan verwacht. De index kwam uit op 102,3 tegen een verwachting van 102,7. Een maand eerder daalde de index al tot 103,3 van 104,5.
  • De vraag naar duurzame goederen in de VS is in juli harder toegenomen dan verwacht. Het was de grootste stijging dit jaar. De orders voor duurzame goederen stegen met 4,2% tov juni. Economen hadden gerekend op een stijging met 3,0%. Het cijfer voor juni werd opwaarts bijgesteld naar 1,6% ipv 1,3%.