Marktanalyse 02-12-2012

Technische analyse

De trend op de uurgrafiek blijft stijgend.

sp500uur

Ook op de daggrafiek blijft de trend stijgend.

sp500dag

Breadth

De NYSE advance / decline issues blijven sterk presteren.

Nyad

Het aantal aandelen die zich boven hun 50 ma bewegen zijn ook fors gestegen.

50ma

De S & P 500 sluit de week af met een winst van 0,50 %.
De aandelenmarkten hebben een klein vervolg kunnen breien aan de sterke stijging van vorige week. We zijn nu wel aanbeland aan een sterke weerstandszone 1420 - 1430 waar de 50 ma zich bevindt. De verwachting is dat de index eerst opnieuw kracht moet opbouwen om deze te kunnen doorbreken. De eerste steun is er in de zone van 1380 - 1390 waar zowel de 20 ma als de 200 ma zich bevinden. Even verderop is er nu de steun van het dieptepunt van vorige week rond 1340, daarna is er nog steun van de vorige uitbraakzone rond 1280.
De index is aanbeland aan een sterke weerstandszone. We verwachten eerst een daling vooraleer er een aanval op deze weerstand zal ingezet worden.

HighLow

Sentiment

Het beleggerssentiment geeft deze week opnieuw verbeterd. De Buls sluiten de week af op 39,3 %. Het aantal Bears op 27,7 %.

investorintelligence


2 sectoren keken deze week tegen verliezen aan.
8 sectoren sloten de week positief af.
De verliezers waren de sectoren Energyy ( -0,63 %) en Financials ( -0,62 %).
De winnende sectoren waren Utilities ( 3,48 %), Technology ( 1,03 %) en Industrials( 0,95 %).


sector


Besluit

De S & P 500 sluit de week af met een winst van 0,50 %.
De berichten over de "Fiscal clif" of begrotingsafgrond blijven voor een wisselende stemming zorgen op de aandelenbeurzen. Hoever de Democraten en de Republikeinen in de Verenigde Staten staan met hun onderhandelingen om de zogenaamde 'fiscal cliff' te vermijden, blijft onduidelijk. Iedere verklaring hierover heeft direct gevolgen voor de beurskoersen.
Ondertussen bereiken er ons hoopvolle signalen vanuit China dat de economische groei terug aan het aantrekken is. Hoewel het niet onlogisch zou zijn dat de beurzen even zouden corrigeren na de recente oplevingen, verwachten we toch dat er kortelings een nieuwe aanval wordt ingezet naar nieuwe hoogtepunten.

Economisch nieuws

  • Het vertrouwen onder consumenten binnen de eurozone is in november verslechterd.. De index voor het consumentenvertrouwen verslechterde naar -26,9 van -25,7 een maand eerder. Het cijfer komt overeen met de verwachtingen van economen.
  • Uit de cijfers blijkt dat het Amerikaanse BBP op jaarbasis met 2,7% is gestegen. Dat is de snelste stijging sinds het vierde kwartaal van 2009. In een eerdere raming werd een stijging van het bbp met 2,0% voorzien. Het sterke cijfer komt niet onverwacht. Economen hadden zelfs gerekend op een nog groei van 2,8%. In het tweede kwartaal kwam de groei nog uit op 1,3%.
  • De consumentenprijzen in Duitsland zijn in november conform de verwachting licht gedaald. Dat blijkt woensdag uit voorlopige cijfers van het Duitse federale bureau voor de statistiek. De consumentenprijzen daalden deze maand volgens verwachtingen met 0,1%. Ten opzichte van november 2011 kwam de inflatie in de voorlopige raming uit op 1,9% en ook dit was conform de verwachting.
  • Het Amerikaanse consumentenvertrouwen is in november op maandbasis gestegen en bereikte daarmee het hoogste niveau sinds februari 2008. De index steeg in november naar 73,7 waar economen rekenden op een indexcijfer van 73,0. Het indexcijfer voor oktober werd opwaarts bijgesteld naar 73,1 van een eerdere 72,2.
  • Het Duitse consumentenvertrouwen is voor december lager uitgekomen dan verwacht, blijkt maandag uit de indicator van onderzoeksgroep GfK, die een vooruitblik geeft op het vertrouwen van consumenten in de grootste economie van de eurozone. De indicator daalde tot 5,9 van een neerwaarts bijgestelde 6,1 in november.