Marktanalyse 04-03-2012

Technische analyse

De uurgrafiek blijft in een stijgende trend. De uurgrafiek is nog steeds sterk overkocht en de negatieve divergentie in de MACD indicator is nog steeds aanwezig.

sp500uur

Ook op de daggrafiek zet de stijging zich verder. De MACD indicator vertoont nog steeds negative divergentie met de index.

sp500dag

Breadth

De NYSE advance / decline issues zijn aan het afzwakken.

Nyad

Het aantal aandelen die zich boven hun 50 ma bewegen zijn aan het dalen.

20ma

De S & P 500 sluit de week af met een winst van 0,28 %.
Ook deze week is de S & P 500 erin geslaagd om een kleine winst te boeken. Ook al zijn er allerlei signalen dat de krachr van de stijging aan het verdwijnen is, tot een trendomkeer is het nog steeds niet gekomen. De negatieve divergentie in sommige indicatoren blijft nog steeds aanwezig. De 20 ma ( 1357 ) zorgt voor de eerste steun gevold door de 50 ma (1316) en de uitbraakzone op 1290. Verderop is er de sterke steun van de 200 ma (1258).
Ondanks de stijging van de index zijn de New highs aan het afnemen.

HighLow

Sentiment

Het beleggerssentiment bleef deze week nagenoeg ongewijzigd en de Buls sluiten de week af op 51,1 %. Het aantal Bears zijn lichtjes gedaald en eindigen op 25,5 %.

investorintelligence


6 sectoren sluiten de week af met winst, terwijl 4 sectoren verliezen opliepen.
De grootste winnaars waren de sectoren Consumer discretion(1,37 %), Financials ( 1,36 %) en Telecom (1,09 %).
De verliezende sectoren waren Energy ( -1,67 %), Industrials( -0,98 %) en Materials ( -0,70 %).

sector


Besluit

De S & P 500 sluit de week af met een winst van 0,28 %.
We ztitten nu al enkele weken in hetzelfde schuitje, de aandelenmarkten kruipen verder naar boven.
De lang verwachte pulback wil maar niet komen. Allerlei signalen wijzen op een naderende terugval. Enkele sectoren hebben steeds meer en meer moeite om hun stijging verder te zetten. Ook de small caps verliezen aan kracht en kregen op vrijdag een scherpe daling te verwerken. Al deze voortekenen wijzen erop dat een pullback of consolidatie niet meer lang op zich kan laten wachten.

Economisch nieuws

  • De inkoopmanagersindex voor de industrie in de eurozone is in februari conform de verwachting licht gestegen blijkt donderdag uit cijfers van Markit Economics. De inkoopmanagersindex voor het eurogebied steeg tot 49 van 48,8 een maand eerder.
  • De consumentenprijzen in de Eurozone stegen in februari met 2,7% t.o.v. dezelfde maand in 2011. Economen gingen uit van een toename van 2,6%. Het cijfer voor januari werd herzien naar +2,6% van een eerder gemelde stijging van 2,7%.
  • De VS inkoopmanagersindex voor de industrie is in februari onverwacht gedaald. De index noteerde over de afgelopen maand 52,4 tegen 54,1 in januari. Economen rekenden op een stijging tot 54,9 punten.
  • Het aantal nieuwe uitkeringsaanvragen voor een werkloosheidsvergoeding daalde in de VS met 2.000 tot 351.000. Economen hadden verwacht dat het aantal aanvragen zou stijgen met 4.000.
  • De vraag naar duurzame goederen in de VS is in januari meer gedaald dan verwacht. De orders daalden met 4,0% tov december. Het was de sterkste daling in 3 jaar. Economen hadden gerekend op een daling met 1,1%.
  • Het consumentenvertrouwen in de VS is in februari harder gestegen dan verwacht. De index steeg naar 70,8, van 61,5 in januari. Economen verwachtten dat de index zou stijgen naar 64,4.
  • De index voor het aantal aanstaande huizenverkopen is in de VS is in januari sterker gestegen dan verwacht. De index nam met 2,0% toe ten opzichte van december tot 97,0. Economen hadden een stijging van 1% verwacht. Op jaarbasis was sprake van een stijging met 8,0%. Een maand eerder stegen de huizenverkopen met 5,6% op jaarbasis.
  • De geldhoeveelheid M3 in de eurozone is in januari harder gestegen dan werd verwacht blijkt uit cijfers van de ECB. De geldhoeveelheid nam in januari op jaarbasis met 2,5% toe. Economen rekenden op een groei met 1,8%. In december nam de geldhoeveelheid met 1,5% toe.