Marktanalyse 05-02-2012

Technische analyse

Na een korte aarzeling is de trend op de uurgrafiek opnieuw stijgend. De uurgrafiek is nog steeds sterk overkocht en er treed nu ook negatieve divergentie op in MACD indicator.

sp500uur

De trend op de daggrafiek blijft ook stijgen en bevindt zich ook in overkocht gebied. De MACD indicator vertoont nog steeds negative divergentie met de index.

sp500dag

Breadth

De NYSE advance / decline issues blijven sterk stijgen.

Nyad

Het aantal aandelen die zich boven hun 50 ma bewegen stijgen verder maar vertonen negatieve divergentie met de index.

20ma

De S & P 500 sluit de week af met een winst van 2,17 %.
De aandelenmarkten blijven onverstoord hun opmars verder zetten. De negatieve divergentie in sommige indicatoren is nog steeds aanwezig. Ondertussen is ook de Golden Cross een feit, hierbij stijgt de 50 ma boven de 200 ma. Vrijdag is de index boven de bovenste Bollinger Band afgesloten. Deze situatie is meestal niet lang houdbaar. De uitbraakzone ( 1290 ) zorgt nu samen met de 20 ma ( 1308 )voor de eerste steun. Verderop is er de sterke steun van de 50 - en 200 ma in de 1260 zone.
De New Highs blijven sterk toenemen terwijl de New Lows beperkt blijven.

HighLow

Sentiment

Het beleggerssentiment is deze week lichtjes gedaald en de Buls sluiten de week af op 48,9 %. Het aantal Bears zijn lichtjes gestegen en eindigen op 29,8 %.

investorintelligence


Alle sectoren sluiten de week af met winst.
De grootste winnaars waren de risicovolle sectoren Financials (4,23 %) en Technology (3,13 %).
De kleinste winsten boekten de defensieve sectoren Utilities ( 0,23 %), Consumer Staples ( 0,92 %) en Health Care ( 0,95 %).

sector


Besluit

De S & P 500 sluit de week af met een winst van 2,17 %.
De nieuwe maand is opnieuw sterk ingezet en de rotatie naar de meer risicovolle activaklassen blijft zich doorzetten. Het was begin deze week allemaal wel wat twijfelachtig en iedereen vraagt zich af waar die pullback blijft maar alweer trokken de Bulls aan het langste eind en sluiten we de week af met aardig wat winst. Vooral vrijdag was een bijzonder sterke dag ondersteund door beter dan verwachte werkloosheidscijfers in de VS.
Ook de kredietmarkten blijven zich verder ontspannen met dalende obligatierentes in de meeste Europese Landen.

Economisch nieuws

  • De producentenprijzen in de eurozone zijn in dec op maandbasis gedaald. De PPI lag 0,2% lager t.o.v. nov. Economen rekenden een daling van 0,2%. Op jaarbasis was sprake van een stijging met 4,3%.
  • De arbeidsproductiviteit in de VS is in het 4de kwartaal van 2011 gestegen. De productiviteit nam t.o.v. dezelfde periode een jaar eerder toe met 0,7%.
  • Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS is vorige week sterker dan verwacht gedaald. Het aantal nieuwe aanvragen daalde in de week eindigend op 28 januari met 12.000 tot 367.000. Economen hadden verwacht dat het aantal aanvragen zou dalen met 7.000.
  • De inkoop managersindex voor het eurogebied steeg tot 48,8 t.o.v. 46,9 een maand eerder. Er werd gerekend op een stijging tot 48,7. De economische activiteit groeit als het indexcijfer hoger is dan 50 punten.
  • De inkoopmanagersindex voor de Chinese industrie kwam uit op 50,5 tegen 50,3 in dec. Economen rekenden op een niveau van 49,5.
  • De uitgaven in de bouw in de VS stegen t.o.v. nov met 1,5% tot een bedrag van $816,38 miljard. De toename was veel beter dan verwacht. Economen gingen er vanuit dat de uitgaven met 0,5% zouden toenemen.
  • Het consumenten vertrouwen in de eurozone steeg naar 20,7 van -21,3. Economen hadden gerekend op een stijging naar -20,6. Het vertrouwen van ondernemers in de industriesector bleef ongewijzigd op -7,2 . Economen hadden gerekend op -6.6.
  • De consumentenprijzen daalden in januari met 0,4% t.o.v. december. In december stegen de prijzen op maandbasis nog met 0,7%. T.o.v. januari 2011 stegen de prijzen met 2,0%.
  • De persoonlijke inkomens in de VS zijn in december harder gestegen dan werd ingeschat, terwijl de bestedingen gelijk bleven waar een stijging was voorzien. De inkomens stegen t.o.v. november met 0,5%. Economen hadden een stijging van 0,4% voorzien.