Marktanalyse 06-05-2012

Technische analyse

De trend op de uurgrafiek is opnieuw aan het dalen.

sp500uur

De daling op de daggrafiek is gestopt en is nu opnieuw stijgend.

sp500dag

Breadth

De NYSE advance / decline issues blijven sterker presteren dan de index.

Nyad

Het aantal aandelen die zich boven hun 50 ma bewegen zijn opnieuw aan het dalen.

20ma

De S & P 500 sluit de week af met een verlies van -2,44 %.
Zoals voorspeld werd in het begin van de week de aanval ingezet op de vorige top. Deze werd bijna bereikt maar de kopers moesten gas terugnemen. De beren openden de aanval en de 50 ma moest opnieuw worden opgegeven. De eerste steun is er nu van de laatste bodem op 1360 en de bodem in maart op 1340. Verderop is er de sterke steun van de uitbraakzone op 1290 en de 200 ma (1276). Weerstand is er nu van de 50 ma (1386) en van de vorige top op 1422.
Er heeft zich de afgelopen weken een driehoek gevormd in de grafiek van de S & P 500. Momenteel bevindt de index zich aan de onderkant in deze driehoek. Indien het hier kan stand houden ligt de weg naar boven nog altijd open.

HighLow

Sentiment

Het beleggerssentiment is deze week terug gestegen en de Buls sluiten de week af op 43 %. Het aantal Bears zijn sterk gedaald en eindigen op 20,4 %.

investorintelligence


9 sectoren keken deze week tegen verliezen aan.
Slechts 1 sector slaagde erin om de week positief af te sluiten.
De grootste verliezers waren de sectoren Technology ( -3,75 %), Materials ( -3,49 %) en Energy( -3,34 %) . De enige winnaar was de sector Telecom ( 0,19 %).

sector


Besluit

De S & P 500 sluit de week af met een verlies van -2,44 %.
In het begin van de week deden de kopers een poging om de vorige top aan te vallen. Aanvankelijk leken ze daarin te slagen maar plots verschenen de verkopers op het toneel om het heft in handen te nemen. Geholpen door een tegenvallend banenrapport in de VS werden de aanvankelijke winsten snel van tafel geveegd. Bovendien dreef de ongerustheid over de nakende verkiezingen in Frankrijk en Griekenland de beleggers naar de uitgang.
De verkiezingsuitslag in Frankrijk en Griekenland kan in het begin van volgende week voor grote volatiliteit zorgen. Paniekverkopen kunnen er voor zorgen dat er volgende week een bodem in de aandelenmarkten gezet wordt. Deze bevinden zich nog altijd in een uitstekende gezondheid en men kan gebruik maken van een tijdelijke zwakte om nieuwe posities in te nemen.

Economisch nieuws

  • De inkoopmanagers index in de VS voor de dienstensector is in april sterker dan verwacht gedaald. De index kwam uit op 53,5 tegenover 56,0 in maart. Economen rekenden op een daling tot 55,5.
  • Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS is vorige week harder gedaald dan verwacht. Het aantal aanvragen nam in de week eindigend op 28/04 met 27.000 af tot 365.000. Economen hadden een afname met 1000 verwacht.
  • De producenten prijzen in de eurozone zijn in maart, zowel op maand- als op jaarbasis, minder hard gestegen dan verwacht. Op maandbasis noteerde de PPI in maart 0,5% hoger tov februari. Economen rekenden op 0.6%. Op jaarbasis was sprake van een toename van de PPI met 3,3%. De verwachting lag op 0.4%.
  • De inkoopmanagersindex voor de industrie in de eurozone is in april harder gedaald dan werd verwacht. De index daalde in april tot 45,9. Economen hadden 46 hadden verwacht. Een maand eerder noteerde de index op 47,7.
  • De werkgelegenheid in de private sector in de VS is in april minder hard gestegen dan verwacht. Het aantal banen in de private sector steeg in de afgelopen maand met 119.000. De verwachting lag op 175000. In maart was sprake van een toename van 209.000.
  • De fabrieksorders in de VS zijn in maart naar verwachting gedaald. De orders daalden tov febr met 1,5%. Het cijfer voor febr werd neerwaarts bijgesteld naar een stijging met 1,1% tov 1,3%. Exclusief defensie-orders daalde de vraag met 1,6%. Het aantal orders voor duurzame goederen werd bijgesteld naar een afname met 4,0% tov een daling van 4,2%.
  • De Chinese inkoopmanagersindex over april steeg naar 53,3 van 53,1 in maart, aldus de Chinese federatie voor logistiek en inkoop. Dit lijkt een opsteker na een matig 1ste kwartaal, waarin de economie met 8,1% groeide, het laagste tempo in 3 jaar. Het cijfer lag onder de verwachting van analisten, die rekenden op 53,5.
  • De inkoopmanagers index voor de industrie is in de VS in april onverwacht gestegen. De index noteerde over de afgelopen maand 54,8 tegen 53,4 in maart. Economen rekenden op een daling tot 52,9 punten.